- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 14 juli 2008 08:10 uur
Stichting BREIN ruikt bloed na de overwinning in hoger beroep over de bittorrent website Everlasting.nl. Vorige week maandag volgde alweer een nieuw kort geding. Dit keer tegen de Eindhovense hoster EuroAccess die weigerde de bittorrent website torrent.to uit de lucht te halen en de gegevens van de beheerder aan Stichting BREIN te verstrekken.
Update 11:20 uur: Reactie EuroAccess toegevoegd
De rechter heeft, waarschijnlijk gezien het arrest van het Hof enkele dagen eerder, meteen de zelfde dag nog vonnis gewezen en EuroAccess veroordeelt tot het binnen 24 uur uit de lucht halen van de bittorent website Torrent.to en binnen 2 dagen alle gegevens van de beheerder aan BREIN te verstrekken. Daarnaast is EuroAccess in de werkelijke proceskosten van het geding veroordeelt, kosten: 16.816,35 euro!
Interessant aan het vonnis is dat EuroAccess volgens de rechter zelf onrechtmatig jegens BREIN (en de door haar vertegenwoordigde belanghebbenden) heeft gehandeld door de bittorrent website Torrent.to te hosten en deze niet uit de lucht te halen de de gegevens van de beheerder aan BREIN te overhandigen. Volgens de rechter is de website namelijk onmiskenbaar onrechtmatig (red: en zodoende kan hoster zich niet verschuilen achter wetsartikel 6:196c die aansprakelijkheid van hosters onder bepaalde voorwaarden uitsluit).
4.5. Euroaccess biedt door haar rol als webhost de gelegenheid tot het verrichten van onrechtmatige activiteiten in de vorm van structurele inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten van anderen via het internet. Daarmee handelt ook Euroaccess onrechtmatig tegen de auteurs- en nabuurrechthebbenden en dus jegens Stichting BREIN. Daartoe overweegt de rechter dat het onrechtmatige karakter van de activiteiten op www.torrent.to evident is en ook voor Euroaccess volstrekt duidelijk moet zijn. Immers, iedereen weet dat het aanbieden van muziek- film- en softwarebestanden zonder toestemming van de rechthebbenden illegaal is. Dit geldt nog sterker voor een professionele partij die zich toelegt op het hosten van websites die bovendien door Stichting BREIN ook nog eens is gewezen op het onrechtmatige karakter van de activiteiten op www.torrent.to. Dat de politie of de FIOD Euroaccess daar niet op heeft gewezen, zoals door Euroaccess ter zitting is gesteld, kan haar niet baten. Zij heeft in dezen een eigen verantwoordelijkheid, waarbij nog opmerking verdient dat Euroaccess haar verantwoordelijk kennelijk wel neemt als het gaat om kinderporno; dergelijke websites worden door Euroaccess we1 afgesloten, zo verklaarde de heer Leurink ter zitting.
Verder is het opvallend dat de rechter niet van Leurink wil aannemen dat EuroAccess niet over gegevens van de beheerder van de bittorrent website torrent.to beschikt:
Aangenomen mag worden dat Euroaccess wel beschikt over de juiste NAW-gegevens van haar klanten en dus ook van de (rechts)personen achter www.torrent.to. De verklaring van de heer Leurink ter zitting dat zij daarover niet beschikt omdat daar geen aanleiding toe bestaat zolang door de klant netjes voor de diensten van Euroaccess wordt betaald, lijkt voorhands niet erg geloofwaardig. Wat daar ook van zij, aangenomen mag worden. dat Euroaccess in staat is die gegevens alsnog te verkrijgen. Euroaccess is echter pas bereid die gegevens aan Stichting BREN te verstrekken indien de rechter haar daartoe opdracht geeft.
De combinatie van dit alles heeft er toe geleid dat EuroAccess afgestraft is door de rechter en daarom ook in de werkelijke proceskosten van het geding is veroordeeld. Het is dan ook niet echt handig van EuroAccess om net nadat er jurisprudentie over de status van Bittorrent websites is gecreëerd, net doen of je gek bent en het doodleuk op een rechtszaak aan te laten komen. Dat zijn dingen die door rechters (mijns inziens terecht) worden afgestraft!
EuroAccess was niet bereikbaar voor commentaar.
Update 11:20 uur: Reactie EuroAccess
In een reactie laat EuroAccess weten dat er naar hun idee een aantal dingen niet kloppen aan het vonnis. Allereerst zou de bittorrent website Torrent.to worden gehost door de Engelse vestiging van het bedrijf en ook niet worden gehost in Nederland. Zodoende zou BREIN volgens EuroAccess helemaal niet ontvankelijk moet zijn bij de Nederlandse rechter. Al heeft de rechter daar in het vonnis al over aangegeven daar anders over te denken.
Verder zou het onderzoek dat BREIN heeft laten uitvoeren naar de locatie van de server waar EuroAccess op draait ook rammelen. Deze zou namelijk staan in Schiphol-Rijk en dat terwijl EuroAccess in november 2007 al haar servers uit EasyNet Schiphol-Rijk heeft weggehaald en verhuist heeft naar Databarn in Amsterdam. Helaas vertrouwde de rechter het onderzoek.
De uitspraak is overigens niet op de zelfde dag gedaan, maar de zitting diende al op 14 juni en zou volgen op 28 juni, maar de rechter heeft tot 8 juli gewacht tot de uitspraak in Hoger beroep in de zaak BREIN vs LeaseWeb over de bittorrent website Everlasting.nl werd gedaan. In dat kader is het te begrijpen dat het voor EuroAccess moeilijk te verkroppen is dat zij tot een werkelijke proceskosten vergoeding ad 16.800 euro is veroordeeld, terwijl ook zij niet was wat de uitspraak in hoger beroep zou zijn in de andere zaak.
Daarover schrijft EuroAccess:
Een kortgeding om NAW gegevens te krijgen en dan de kosten van Euro 16800. Het lijkt meer op een uit de hand gelopen feestje. Dan de echte kosten die nodig zijn om te copy en pasten uit vorige rechtzaken.
Desalniettemin heeft EuroAccess haar Engelse vestiging gevraagd om de bittorrent website Torrent.to af te sluiten (wat reeds is gebeurt) en de NAW gegevens van de beheerder aan BREIN te verstrekken. Daarover is mijn mening ongewijzigd, dat soort “papieren constructies” prikt de rechter (terecht) onmiddelijk doorheen.
Het meest opmerkelijke in de reactie van EuroAccess is:
Objectief? Nee niet echt terwijl de rechter tijdens de zitting aangaf dat zijn kinderen ook gebruik maken van torrent sites
En dvd’s verkopen. Tja wat doe je er aan zegt hij.