Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voorjaarsoptimisme in de markt (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 10 maart 2011 08:01 uur

is achter de rug. Het event dat jarenlang krimp kende is er tijdens de 25ste editie in geslaagd meer exposanten en bezoekers te trekken dan de voorgaande jaren. De grotere belangstelling voor deze editie kwam vooral door de gekozen thema’s. Cloud stond centraal en dat is overduidelijk een ontwikkeling waar veel partijen in geloven.

Het was interessant te zien bij persberichten en interviews op radio en tv hoe makkelijk cloud werd gepresenteerd als een oplossing voor uiteenlopende problemen. Of het draait om security, energieverbruik of dataopslag, cloud is beter dan de huidige technieken. Mede door die benadering was deze Cebit dan ook een beurs waar optimisme overheerste.

Datzelfde optimisme zie je terugkomen in de communicatie over de WebHostingDays, die einde deze maand worden gehouden. Dit jaar wordt het event nog groter en interessanter. Door de grote belangstelling duurt het zelfs een dag langer dan voorheen (jammer alleen van de nieuwe locatie).

Uiteraard zijn het optimisme en brede aandacht rond cloud goed voor de sector. Want nog los van de vraag of je als hoster, exploitant van datacenters of ontwikkelaar inzet op Iaas, Paas of Saas, cloud biedt kansen op nieuwe omzet en een andere klanten.

En ook bij die laatste groep, de klanten, lijkt iets te gebeuren. Vanuit heel Europa sijpelen berichten binnen over overheidsfinanciering van breedband aansluitingen.

Er is op ISPam al eens beschreven waarom de overheid niet zomaar geld mag stoppen in bedrijven die glasvezel blazen. Brussel is namelijk huiverig voor staatssteun, omdat daarmee eerlijke concurrentie wordt gefrustreerd. Om de economische crisis te lijf te gaan is echter deels afstand genomen van dat standpunt. Landen en regio’s mogen nu tegen gunstige condities geld lenen aan bedrijven die breedband aanleggen of de capaciteit uitbreiden. Dat is een goede zaak. Meer bandbreedte per aansluiting maakt namelijk verschillende cloud businesscases stukken eenvoudiger.

Daarom was men op de Cebit ook erg tevreden toen Berlijn bekend maakte dat er overheidsgeld beschikbaar komt voor de uitbouw van bestaande dsl en coax naar 50Mbit/s. De Engelse pers schreef vrijdag dat zowel de centrale overheid als een aantal gemeentes geld stoppen in het versneld upgraden dan wel uitrollen van breedband.

Ook in Nederland zijn er signalen die duiden op een versnelde uitrol van grotere bandbreedtes. Breednet maakte een deal bekend voor de provincie Noord Holland en Glashart heeft aangegeven in het vervolg uit te rollen als 30% (was 40%) van de huishoudens interesse toont.

Partijen die deze positieve ontwikkelingen én de onderlinge samenhang tijdig herkennen hebben een voorsprong. Ze kunnen namelijk in principe van het huidige optimisme in de markt profiteren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.