- Door
- Dataplace
- geplaatst op
- 24 maart 2011 08:00 uur
Proserve besloot in 2009 na ruim tien jaar ervaring in de hostingbranche om een eigen datacenter te bouwen. Inmiddels is het datacenter opgeleverd en hebben de eerste klanten onlangs hun intrek genomen in het nieuwe dataplace-datacenter in Alblasserdam.
Het gloednieuwe datacenter is volledig redundant opgezet en voldoet aan de nieuwste eisen en technologieën op het gebied van stroomvoorziening, koeling, brandpreventie en beveiliging. Het ruikt er nog echt nieuw en de appelgroene kleuren – refererend aan het groene karakter van het datacenter – zijn er pas op de deuren aangebracht.
De vestiging telt twee zalen met servers met een netto datacentervloeroppervlak van ongeveer 1800 m2. Hierin kunnen ongeveer 400 serverracks geplaatst worden die plaats bieden aan 16.000 servers. De bouwvergunning voor een aanbouw naast het bestaande datacenter is al afgegeven waardoor het datacenter in de toekomst de capaciteit kan uitbouwen naar 32.000 servers.
“Al elf jaar gebruiken we datacenters. We hebben in die tijd een lijstje samengesteld van wat we anders zouden willen doen”, vertelt Gerben van der Veen, managing director van proserve. “Ter voorbereiding aan de bouw hebben we nog een groot aantal datacenters bezocht. En die kennis hebben we gebruikt bij de bouw van dataplace.” Zo is dataplace door de hoge stroom- en koelcapaciteit en de hoge vloerbelasting (2000 kg/m2) uitermate geschikt voor high density hosting.
Onafhankelijk
Proserve werkte tot voor kort vanuit twee datacenters in Amsterdam. “We blijven die twee locaties gebruiken, maar dan als fall back-locatie.” Aan de opening van het nieuwe datacenter is een heel traject vooraf gegaan. In de herfst van 2009 is proserve gestart met de eerste bouwtekeningen. In april 2010 ging de eerste paal de grond in en februari jl. is het datacenter geopend en zijn de eerste klanten opgeleverd.
“Eén van de belangrijkste redenen om een eigen datacenter te bouwen was eigenlijk dat we een grote wens hadden om onze SLA’s te verbeteren”, vertelt Van der Veen. “Iedere keer konden we voor een storing helemaal naar Amsterdam rijden, dat kost al twee uur en die tijd gaat af van het oplossen van de storing. En daarnaast zijn we op deze manier helemaal onafhankelijk van andere partijen.”
Zakelijke kansen
Bovendien is het volgens Van der Veen voor veel bedrijven erg interessant om in een datacenter servers te plaatsen en clouddiensten af te nemen en heeft Zuid-Holland er een neutraal datacenter bij. “Bij het gemiddelde mkb-bedrijf die zijn eigen servers onderhoudt, is niet nagedacht over bedrijfscontinuïteit. Vaak is er geen redundante koeling, er is geen of onvoldoende brandpreventie en het stroomverbruik komt nog bovenop de kosten van het beheren van eigen servers. Bij een datacenter is dat allemaal inbegrepen.”
Veel eindgebruikers denken nu pas over de cloud en over virtualisatie na, weet Van der Veen. “Maar bij veel bedrijven leeft nog de angst dat ze daarbij niet hun eigen server kunnen aanraken.” Mede daarom is een regionaal datacenter die fysiek minder ver weg voor deze groep bedrijven zo belangrijk. Ook voor internetserviceproviders is het interessant om servers in dataplace te plaatsen vanwege de goede infrastructuur en de (eigen) verbindingen met internetexchanges zoals de AMS-IX en de NL-IX.
Kwaliteit
Proserve heeft veel geïnvesteerd in kwaliteit. Er is in het datacenter altijd een technische expert aanwezig om klanten ter plaatse te helpen. Wie hulp op afstand nodig heeft betaalt daarvoor maar 50 euro. “We kunnen dus met een gerust hart zeggen dat we een goede prijs bieden voor goede diensten.” De eerste klanten die in het datacenter zijn geplaatst kunnen dat bevestigen want die zijn superenthousiast.
De kwaliteit van het datacenter blijkt ook uit het feit dat alles in het datacenter redundant (n+1) is uitgevoerd. Van de stroomvoorziening tot de glasvezelnetwerken aan toe. Er is een eigen glasvezelinfrastructuur die loopt van dataplace via Rotterdam, Leiden en Hoofddorp naar Amsterdam en het tweede glasvezeltraject loopt van dataplace via Gorinchem en Utrecht naar Amsterdam. Zodoende ontstaat er een redundante glasvezelring.
Groen
Ook is er hard gewerkt om het datacenter ‘groen’ te maken. Er wordt gewerkt met het Dynamic Free Cooling-concept van Stulz. Daarbij kan er tot circa 17 graden volledig worden gekoeld met behulp van buitenlucht. Als het buiten warmer is dan 24 graden wordt er volledig gebruik gemaakt van conventionele koeling met compressoren en tussen de 17 en 24 graden met een ‘mixbedrijf’.
Daarnaast wordt de warme lucht afkomstig van de datavloeren via een warmtewisselaar en warmtepomp gebruikt voor de vloerverwarming voor de kantoorruimten. Voor de noodverlichting wordt LED verlichting gebruikt en tot slot is de stroom die dataplace gebruikt afkomstig van duurzame windenergie.
Rondleiding mogelijk
Wie volledig bijgepraat wil worden over wat Proserve voor u kan betekenen en alle noviteiten in dit nieuwe datacenter wil zien, is van harte welkom voor een bezoek. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen om met eigen ogen het datacenter en de faciliteiten te komen bekijken. Neem daarvoor contact op via 088 25 25 252 of [email protected].