- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 12 april 2011 08:05 uur
Er komt geen heffing voor het downloaden van muziek, films en andere bestanden boven op het internetabonnement. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maandag laten weten in zijn speerpuntenbrief Auteursrecht 20©20.
Met de plannen die hij in die brief aankondigt, wil de staatssecretaris het auteursrecht in Nederland vernieuwen. In de brief schrijft de staatssecretaris onder meer dat de technologie het thuiskopiestelsel heeft achterhaald. “Er is daarom geen plaats meer voor de thuiskopieheffingen”, vindt Teeven. Nieuwe heffingen op apparaten als mp3-spelers, laptops, dvd-recorders en usb-sticks vindt hij ‘onwenselijk’. Hetzelfde geldt voor een heffing op internetabonnementen.
Teeven vindt ook dat het licentiebeleid bij bijvoorbeeld muziekdiensten in Europa veel te ingewikkeld is. “Nieuwe online diensten moeten nu in 27 EU-lidstaten een licentie verkrijgen. Dat staat haaks op het grenzenloze karakter van het internet en vormt een obstakel voor het legale digitale aanbod van creatieve diensten.”
Teeven wil verder een downloadverbod voor muziek en films. Bij overtreding moet niet de downloader maar de website of dienst die illegale content aanbiedt, worden aangepakt. “Rechthebbenden moeten straks ook naar de rechter kunnen stappen om een specifieke website of dienst -waarvan is bewezen dat deze onrechtmatig handelt- door de Nederlandse accessprovider te laten blokkeren”.
Ultimum remedium
Een blokkade kan overigens alleen na tussenkomst van de rechter en uitsluitend als de websitebeheerder of de hostingprovider niet aan te spreken zijn. Het is een ‘ultimum remedium’, aldus de bewindsman in zijn brief.
Als voorbeeld noemt Teeven een in Nederland gevestigde p2p-filesharing website die inbreuk op auteursrechten stelselmatig faciliteert en bevordert. Een dergelijke site zou in de nieuwe situatie door de rechter worden gedwongen tot staking van de activiteiten .
Indien een Nederlandse of buitenlandse website of dienst gebruik maakt van een Nederlandse hosting provider, dan geldt op grond van de jurisprudentie dat de hostingprovider onder bepaalde voorwaarden en na tussenkomst van de rechter het contract met dergelijke websites moet beëindigen en de site van internet moet verwijderen of de NAW-gegevens van websitebeheerders moet afgeven.