- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 18 april 2011 08:06 uur
Het is technisch niet mogelijk om alle inwoners van de Limburgse gemeente Gulpen-Wittem van draadloos breedbandinternet te voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek dat door het Eindhovense bureau Simpact is uitgevoerd in opdracht van de provincie Limburg.
De provincie wil het gehele Limburgse platteland verbinden met supersnel, draadloos internet, maar volgens Simpact is dat technisch niet haalbaar. De zendmasten die hiervoor worden ingezet, hebben slechts beperkte capaciteit. De verbindingen worden flink trager als hier grotere aantallen internetters gebruik van maken.
Een aantal woningen, bedrijven en boerderijen, dicht tegen de kernen, kan door middel van glasvezel worden aangesloten. Afgelegen woningen krijgen dan wel draadloze verbindingen. Dit gehele project zou negen miljoen Euro kosten, zo heeft Simpact berekend.
Gecombineerd
“Draadloos is prima, maar het is geen vervanging van glasvezel. Nu niet en straks niet. Daarom moet glasvezel zo dicht mogelijk bij de gebruiker worden gebracht”, aldus Ricardo Krikke van Simpact in de Limburgse Courant. Hij heeft overigens wel een oplossing: een gecombineerd netwerk van glasvezel in kleine kernen en draadloos op afgelegen panden op het platteland.
Om de kosten voor glasvezelkoppelingen te drukken, stelt Simpact voor om deze verbindingen via het riool aan te leggen. Via deze methode zouden ook de afgelegen panden voorzien kunnen worden van glasvezel.
Westergas
De Limburgse problemen hebben ze blijkbaar niet in Amsterdam. Directeur Mark de Kruijk van de Westergasfabriek maakte dit weekend via Het Parool bekend dat hij plannen heeft om het Westerpark te voorzien van gratis, draadloos internet. Het plan omvat de bouw van drie zendmasten aan de randen van het grote veld naast de Westergasfabriek.