- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 23 augustus 2006 17:43 uur
Gisteren stuurde Flexservers een persbericht uit waarin het waarschuwde voor de dreiging die datacentra zijn voor de hostingbranche. Volgens Flexservers zou de concurrentiepositie van de Nederlandse hostingbranche onder druk komen te staan door enorme prijsstijgingen, van 60% tot 200%, die de verschillende datacentra hebben doorgevoerd.
Volgens de datacentra hebben de exorbitante prijsstijgingen te maken met energieschaarste. Energieleveranciers zouden geen extra stroom meer kunnen of willen leveren, die nodig is om de datacentra, die op het moment vrijwel allemaal half leeg staan, te vullen.
Flexservers daarentegen doet dit af als onzin en geeft de internethype de schuld, waarbij datacentra als paddenstoelen uit de grond kwamen, waarbij dit voornamelijk werd gefinancierd met vreemd vermogen. Echter waren kredieten en andere vormen van financiering, geen enkel probleem destijds. Deze last gecombineerd met een compleet verkeerde inschatting van de toekomst zou de datacentra nu dwingen om de investeringen te kunnen doen om de datacentra bij de tijd te houden, die niet met vreemd vermogen kunnen worden gefinancierd en zodoende mag de hostingbranche daarvoor opdraaien.
De mededeling die Flexservers deed kwam overeen met het verhaal van moreDatacenters, die ik vorige week heb gebeld en aangaven dat naar hun idee het geen enkel probleem hoeft te zijn om 96 Ampere per m² te kunnen leveren. Anderzijds zijn er continu geruchten en geven ook de datacentra aan dat de energieleveranciers niet meer stroom kunnen leveren.
Om nu voor eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen of er echt een stroomtekort is, heb ik vanmorgen met Nuon Groot zakelijk gebeld om te vragen of ik 100 Megawatt zou kunnen afnemen in Amsterdam. Hierbij werd aangegeven dat het in principe geen probleem moet zijn, zolang de netbeheerder het op locatie kan krijgen. Zodoende heb ik gebeld met Continuon, die het stroomnetwerk in Amsterdam beheert. Daar kreeg ik de zelfde melding, dat zolang het opgewekt kan worden, het vrijwel overal leverbaar is.
Resumerend, lijkt het er op dat de datacentra in Amsterdam weldegelijk stroom kunnen afnemen bij in iedergeval één energieleverancier. Dus het lijkt er op dat het geen kwestie van de stroomleveranciers is, maar eerder een kwestie van de capaciteit van de UPS-en, generatoren en HVAC systemen (koeling). Om die capaciteit uit te breiden zijn flinke investeringen nodig, wat precies in lijn is met het persbericht van Flexservers.