- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 20 juni 2011 08:07 uur
Het ministerie van Financiën houdt vanmiddag in Den Haag een discussie met het bedrijfsleven over datacenterconsolidatie. De bedrijven moeten adviseren hoe het aantal datacenters van de overheid teruggebracht kan worden van ruim zestig tot slechts enkele locaties. Tegelijkertijd heeft de overheid aangekondigd vaker een internetconsultatie te zullen starten.
Partijen uit het bedrijfsleven die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen vandaag meepraten over het zogeheten Uitvoeringsprogramma voor een Compacte Rijksdienst. Dit programma voorziet onder meer in de consolidatie van het aantal overheidsdatacenters. In februari van dit jaar kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het aantal datacenters van de overheid teruggebracht moet worden van 64 tot maximaal 4 of 5.
Door gemeenschappelijk gebruik van hardware en software zou ‘redundante aankoop van software voorkomen moeten worden’. En dat levert weer de nodige besparingen op, zo is de gedachte.
Van de deelnemers aan de discussie wordt verwacht dat ze ‘inzicht hebben in de ontwikkelingen op het gebied van datacenters’. Ook is het nodig inzicht te hebben in de ontwikkelingen op het gebied van hosting, cloud computing en open-source et cetera. Journalisten zijn helaas niet welkom tijdens de bijeenkomst.
Internetconsultatie
Afgelopen vrijdag heeft het kabinet ook ingestemd met het vaker inzetten van de zogeheten internetconsultatie bij de voorbereiding van wet- en regelgeving. Op 1 juli 2011 eindigt een tweejarige experiment met internetconsultatie. Sinds de start van het experiment zijn 105 voorstellen voor consultatie aangeboden via de website internetconsultatie.nl. In twee jaar tijd zijn er bijna vijfduizend reacties ontvangen op de geconsulteerde voorstellen.
Internetconsultatie blijkt gunstig zijn voor de kwaliteit van (wets)voorstellen, zo is gebleken. Vooral bij wet- en regelgeving die veel verandering brengt in de rechten en plichten van burgers, bedrijven en instellingen, is de consultatie effectief, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.