- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 18 juli 2011 08:05 uur
Na een lange politieke discussie is het verkorten van de bewaarplicht voor internetgegevens eindelijk een feit. Internetserviceproviders hoeven vanaf dit weekeinde de verkeersgegevens over het gebruik van e-mail, internettelefonie en toegang tot internet van hun klanten, nog maar zes maanden te bewaren.
De ministeries van Justitie en Economische Zaken meldden vrijdag dat de wetswijziging officieel vanaf 16 juli van kracht is. In een brief aan alle internetproviders, die rond deze tijd in de bus zou moeten vallen, geeft het ministerie uitleg over de wetswijziging en over de gevolgen die het heeft voor de uitvoering ervan.
Hoe begon het ook alweer? Na de discussie in de Tweede Kamer over de bewaarplicht, in juli 2009, probeerde Eerste Kamerlid Strik (c.s.) met een motie de bewaartermijn tot zes maanden terug te brengen. Dit was nodig, zo vond hij, omdat ‘de effectiviteit afneemt naarmate de bewaartermijn langer wordt, terwijl de kosten voor internetserviceproviders aanzienlijk toenemen’. De motie werd op 14 september 2009 in de Eerste Kamer aangenomen.
Dankzij deze motie was toenmalig minister Hirsch Ballin van Justitie genoodzaakt om een ‘reparatiewet’ bij de Tweede Kamer in te dienen om de bewaartermijn voor internetgegevens te verkorten van twaalf tot zes maanden. Deze reparatiewet is uiteindelijk deze maand, bijna twee jaar later, door de Eerste Kamer aangenomen waarna de wijziging nu officieel ingevoerd kan worden.
Ondanks recente discussies in het parlement over de bewaarplicht, blijft de bewaartermijn voor gegevens rond telefonie over een vast of mobiel netwerk gehandhaafd op twaalf maanden.