- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 29 juli 2011 08:05 uur
Zullen Nederlandse providers ook de toegang moeten blokkeren tot de populaire zoekmachine voor nieuwsgroepen Newzbin2? Die vraag is actueel geworden nu de grootste provider in Groot-Brittannië, British Telecom, zijn klanten geen toegang meer mag geven tot de website van Newzbin.
De Hoge Raad in Engeland heeft deze week bepaald dat British Telecom (BT) zijn klanten niet langer één van de grootste indexsites voor Usenet, Newzbin2, mag laten bezoeken. De uitspraak is een overwinning voor de Amerikaanse Motion Picture Association of America (MPAA), de belangenorganisatie voor de Amerikaanse filmindustrie, die de zaak tegen BT had aangespannen.
Volgens de rechter werkt BT willens en wetens mee aan het schenden van de auteursrechten door klanten omdat de provider de site goed kent. “Het is bij ze bekend dat zijn klanten en de beheerders van Newzbin2 op grote schaal de auteursrechten aan hun laars lappen door met name grote aantallen films en tv-series uit te wisselen”, zo oordeelde de rechter volgens de Britse krant Independent.
Eerder won de MPAA ook al de rechtszaak tegen British Telecom, maar de provider hoefde de site niet af te sluiten.
De advocaat van BT pleitte – uiteraard – tegen een opgelegd censuur van Newzbin omdat dan de weg open zou liggen voor talloze andere partijen om ook websites te laten blokkeren. Toch is BT wel enigszins blij met de uitspraak omdat het ‘in ieder geval helderheid in de zaak schept’.
Aanval
Chris Marcich, het Europees hoofd van de MPAA, laat weten dat de uitspraak ‘een overwinning is voor miljoenen Britten die in de creatieve sector werken en dat het laat zien dat de Engelse wet ook online van toepassing is’. Volgens Marcich was de rechtszaak nooit een aanval op isp’s, maar heeft de MPAA wel de medewerking van de isp’s nodig om partijen als Newzbin aan te pakken.
BT en de MPAA staan in oktober opnieuw voor de rechter om concreet invulling te geven aan de uitspraak van de Hoge Raad.