- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 25 augustus 2011 08:00 uur
Kenners weten het al langer, in Duitsland gebeurt meer in de bredere context van internet dan in menig ander land. Ook vorige weken was het weer twee keer raak. Het eerste event dat veel aandacht trok was natuurlijk het grote CCC Sommercamp ten noordoosten van Berlijn in Finowfurt. Over wat daar allemaal is gezegd en bedacht, verwijs ik naar de tal van publicaties die inmiddels zijn verschenen.
Het tweede event heeft in dit land amper de pers gehaald en dat komt wellicht omdat het een aantal interviews betreft en niet een camp of beurs. Het zijn interviews met Reinard Clemens, de chef van T-Systems. T-Systems is een volle dochter van Deutsche Telekom, telt ruim 47.000 medewerkers en draaide afgelopen jaar een omzet van 9,1 miljard euro. Met andere woorden een zeer groot bedrijf.
Clemens werd geïnterviewd naar aanleiding van onder andere een bericht van McAfee over de vloedgolf van hackers en inbraakpogingen gericht tegen bedrijven en overheden in het westen. De impact van dat bericht moet niet worden onderschat. Wat stuxnet heeft aangericht is natuurlijk een heftige waarschuwing voor de kwetsbaarheid van onze samenleving: zonder computers en internet staat letterlijk alles stil.
Vanuit dat perspectief heeft Clemens de taak op zich genomen een heldere boodschap te brengen: ja er zijn risico’s en we moeten alert zijn. Maar ondanks alle maatregelen die we treffen, we zullen ooit gaan meemaken dat een deel van de vitale infrastructuur (denk aan smart grids) met succes gaat worden aangevallen. Daarom moeten bedrijven en overheden de eigen security policies aanscherpen en dus beter voorbereid zijn. Een speciale rol dicht Clemens ook de burger toe: zorg dat je pc veilig blijft, laat het geen deel uitmaken van een botnet.
Tot zover is zijn betoog duidelijk: het gevaar loert overal, maar we doen er alles aan het te minimaliseren. Wat er dan gebeurt in enkele interviews die Clemens heeft gegeven is dat het onderwerp wordt verbreed. Het gaat niet langer over stuxnet en co vanuit het verre oosten, het gaat over de integriteit en veiligheid van data bij hosters en datacenters.
Daar komt opeens de aap uit de mouw. Clemens legt uit waarom er een Duitse cloud gaat komen. Die is namelijk veilig voor ingrepen door buitenlandse mogendheden, waarbij hij de Patriot-act bij naam noemt. Maar ook om een andere reden is het onvermijdelijk dat Duitse ondernemingen niet zomaar naar een datacenter of cloudomgeving zullen migreren. De angst om bedrijfsspionage in combinatie met privacy wetgeving maakt dat steeds meer bedrijven geen groen licht krijgen voor een dergelijke stap. Het is niet verenigbaar met wetgeving, aansprakelijkheid en verzekeringen.
Nu begrijp ik nog beter waarom letterlijk midden in Duitsland, bij Magdenburg dat grote T-Systems cloud datacenter (24.000 m²) wordt gebouwd.