Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opruiming op het internet (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 8 september 2011 08:01 uur

dit is pas een logoOp de website van de SIDN prijkt vol trots een teller van het aantal .NL registraties. Trots, want wie had 25 jaar geleden kunnen denken dat er ruim 4 miljoen namen geregistreerd zouden gaan worden.

Een vergelijkbare teller of score kom je ook op andere sites wel eens tegen. Dan zijn het bijvoorbeeld hosters die willen illustreren hoeveel klanten ze wel niet bedienen. Daarbij even voorbijgaand aan het feit dat aantallen domeinnamen weinig zegt over het aantal draaiende websites of klanten. SIDN heeft daar meen ik wel eens onderzoek naar laten doen en ook andere commerciële partijen pogen daar wel eens inzichten over te verschaffen. Wat dan blijkt is dat het lastig is de meest voor de hand liggende vraag te beantwoorden: hoeveel websites zijn er in Nederland? Die vraag kan makkelijk worden opgevolgd door: en zijn al die websites ook wel nodig?

Dat laatste heeft mij vele jaren beziggehouden. Partijen die à la minute een naam moeten hebben en als je dat niet regelt dan dreigt er wat. Vervolgens blijft er jaren een standaard “under construction” logo op een verder lege pagina prijken. En als er al een website aan wordt gekoppeld zegt dat eveneens niet veel. Indicatief hiervoor is het grote aantal websites dat nog steeds meldt “best viewed with Netscape 3.x”.

Kortom er is zo te zien veel vervuiling op het internet van half functionerende dan wel totaal in onbruik geraakte websites. Leuk voor de oorspronkelijke makers die er hopelijk voor zijn betaald en nog leuker voor de hosters die daarvoor nog steeds een vergoeding ontvangen en kunnen laten zien dat ze veel klanten c.q. sites hebben.

In de Verenigde Staten herkent men op federaal niveau deze situatie ook, maar daar laat men het niet bij zitten. Op 13 juni heeft president Obama de “Campaign to Cut Wasteaangekondigd. Een landelijk programma om de overheid minder geld te laten verspillen en waarbij voor het eerst ook internet wordt genoemd. Expliciet in dit programma is opgenomen het verbod op nieuwe federale websites, dat wordt gecontroleerd door Office of Management and Budget. Van elke bestaande site moet worden aangetoond dat die nog bestaansrecht heeft en als dat ontbreekt dan is het einde verhaal. De verwachting is “[…]to reduce .gov domains by 25 percent by next month, and 50 percent by the end of the year.”

Toegegeven .gov is niet het grootste tld en door het beperkte gebruik zullen we er in Nederland weinig van merken. Maar wat nou als deze trend door het bedrijfsleven gaat worden overgenomen, omdat het toch flink wat geld bespaard?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.