Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De meest ideale locatie voor een datacenter (opinie)

  • Door
  • Pieter de Haer
  • geplaatst op
  • 26 september 2011 08:05 uur

Bij het bouwen van een datacenter maak je een aantal belangrijke keuzes. Eén van de eerste keuzes is het bepalen van een locatie. Wat is eigenlijk de ideale locatie voor het bouwen van een datacenter? In dit artikel een aantal overwegingen -en waarom veel datacenters toch op een verkeerde plek staan. Is Overijssel de meest ideale plek? Is het verkopen van rackspace vanuit het oosten van Nederland aan isp’s in de Randstad hetzelfde als het verkopen van een koelkast aan eskimo’s? Wij denken van niet.

Bedreigingen vanuit de omgeving
De omgeving van een datacenter kan allerlei bedreigingen met zich meebrengen. Gezien de gewenste continuïteit wil je die echter tot een absoluut minimum beperken. In Nederland hebben we gelukkig geen breuklijnen, tornado’s en ander natuurgeweld, dus daar hoeven we geen rekening mee te houden. Anders wordt het wanneer je kijkt naar het risico van wateroverlast. Door de klimaatveranderingen is de kans op zware regenval toegenomen, en wordt ook het risico van overstroming groter. Zeg tegen een buitenlandse klant dat je datacenter onder NAP ligt, en de verbazing is van zijn gezicht af te lezen. Je gaat toch geen datacenter ónder de zeespiegel bouwen? Trouwens, welke idioot heeft er ooit voor gekozen om datacenters pal onder de drukke aanvliegroutes van Schiphol te bouwen?

Verbindingen met de buitenwereld

De aanwezigheid van glasvezelnetwerken, carriers en internet exchanges is essentieel voor een datacenter. Dat wil echter niet zeggen dat je dichtbij een exchange hoeft te zitten. Dankzij de snelheid van het licht waarmee data over glasvezel wordt getransporteerd, is de afstand van het datacenter tot een Exchange niet meer belangrijk. De reis die een datapakketje moet afleggen van Hengelo naar Amsterdam duurt namelijk maar 1 milliseconde. Geen reden om in Amsterdam dichtbij een exchange te gaan zitten dus.

Belangrijker is het om vergaande redundantie in te bouwen, door te koppelen met meerdere exchanges, bij voorkeur een in het buitenland. Het oosten ligt in dat opzicht ideaal; er kan eenvoudig gekoppeld worden met zowel de AMS-IX als de DEC-IX in Frankfurt. Bij calamiteiten op de AMS-IX kan dan eenvoudig worden gerouteerd.

Aanwezigheid elektriciteit
Deze – nogal voor de hand liggende – eis blijkt in de praktijk vaak lastig. Een datacenter verbruikt zeer veel stroom voor apparatuur en koeling. Vaak meer dan een gemiddeld dorp. Door de sterk groeiende vraag en beperkte infrastructuur is op veel locaties in het Westen des lands slechts beperkt capaciteit aanwezig. In andere regio’s speelt dit probleem niet.

Mogelijkheid tot uitbreiding

De markt voor datacenters groeit. De kans is dus groot dat het datacenter op termijn uitgebreid moet worden. Het is dus slim om bij het aankopen van grond alvast rekening te houden met toekomstige uitbreiding. Uitbreiden op een tweede locatie kan interessant zijn om reden van redundancy, maar ook dan heeft het datacenter een bepaalde schaalgrootte nodig om rendabel te kunnen worden.

Koeling vs personeel

Ik heb de datacenter architect van Facebook gevraagd waarom ze geen datacenters bouwen op IJsland. Eén van de grootste kostenposten van een datacenter – koeling – is daar immers tot een minimum te beperken. Volgens hem is dat zondermeer waar, maar een datacenter heeft ook hoog opgeleid personeel nodig, en dat is daar vrijwel niet te krijgen. En met de plaatselijk aanwezige actieve vulkaan gooit IJsland uiteraard ook geen hoge ogen.

Goed opgeleide medewerkers kunnen een datacenter maken of breken. Daarom is de aanwezigheid van een universiteit of hogeschool een groot voordeel om personeel te krijgen. Daarnaast is een goede en betaalbare woon- en werkomgeving belangrijk om het personeel ook te houden. In Overijssel zijn beide voorhanden.

Kosten
De grondprijs in Amsterdam kan oplopen tot meer dan 2.000 euro per m2. In Oost Groningen 20 euro. Het Google datacenter zit niet voor niets aan de Eemshaven. Overijssel is met grondprijzen op bedrijventerreinen rond de 150 euro weliswaar niet de goedkoopste, maar de verkrijgbaarheid van goed personeel weegt daar ruimschoots tegenop.

Dichtbij je klanten!
Dicht bij je klanten gaan zitten is altijd goed. Toch? Ja, dat wil zeker helpen. Het voelt prettig om het datacenter in de buurt te hebben. Maar zijn er ook objectieve argumenten te vinden? We hebben het hier immers over een dienst die niet locatiegebonden is. Alle applicaties zijn remote te beheren. Natuurlijk, bij het plaatsen van nieuwe servers is het handig dat het datacenter in de buurt zit. Maar veel datacenters kunnen dat ook voor je doen –en waarschijnlijk nog beter, sneller en goedkoper ook.

Een voorbeeld: stel uw server crasht maandagochtend om 9:00. Wat doet u?

  1. U stapt in de auto, belandt in de file en vervangt 1,5 uur later gestresst de voeding van uw defecte server. Daarna reist u weer terug.
  2. U belt het datacenter, gaat verder met uw werk en krijgt even later de melding van een systemengineer dat de voeding voor u vervangen is.

Wanneer een datacenter voor fallback of disaster recovery doeleinden wordt gebruikt, is het zelfs aan te bevelen om een datacenter te kiezen op geruime afstand. Hierdoor zal een regionale calamiteit geen invloed hebben op de continuïteit van de it.

Conclusie
Is het oosten van Nederland de meest ideale plek? Wanneer je kijkt naar de belangrijkste selectiecriteria voor een datacenter dan lijkt met name Twente best aantrekkelijk. De regio Twente ligt ver boven NAP, heeft uitstekende verbindingsmogelijkheden met zowel de AMS-IX en DEC-IX en heeft een goede infrastructuur voor elektriciteit. De grondprijzen zijn aantrekkelijk en door de aanwezigheid van zowel hogescholen als een universiteit zijn kwalitief goede medewerkers ook voorhanden.

Over de auteur:
Pieter de Haer is Marketing & Productmanager bij Previder. Previder heeft twee eigen datacenters en levert naast rackspace ook cloud hosting, connectivity en isp-services. De diensten worden uitsluitend geleverd via isp’s, isv’s en it-integrators.

Arjan, 26 september 2011 11:51 am

Mooi artikel, de conclusie is naar mijn mening wel een beetje naar eigen voorkeur van de schrijver (marketing manager van Previder te Hengelo, +/-10Km van Twente) opgesteld. Naast Twente zijn er in Nederland namelijk nog verschillende regio's in Nederland welke, gezien de argumenten, nog aantrekkelijker kunnen zijn dan Twente.

Voorbeeld: Regio Eindhoven; -Slimste regio ter wereld (officieel verkozen!), -Gemiddeld 20,9m boven NAP, -Knooppunt van tal van fiber connecties naar binnen & buitenland, -Rondom Eindhoven tal van plaatsen met "goedkope" grond, -Vliegveld nabij, -Goede O.V. verbindingen, -(verlichte)Snelwegen welke over het algemeen goed doorstromen, -Hooggeschoold personeel uit binnen & buitenland aanwezig door enorme (technische) universiteit en vele andere opleidingsinstanties.

Uiteraard is deze regio weer naar mijn voorkeur maar zal het dubbel en dwars weten te onderbouwen waarvoor deze regio al beter zal scoren dan Twente ;-).

Pascal, 26 september 2011 12:08 pm

Idd eenzijdig artikel wat meer neigt naar schaamloze zelfpromotie. Bijv het zuid oosten komt ook prima in aanmerking net zoals andere regio's

Peter, 26 september 2011 1:08 pm

@Arjan: "te Hengelo, +/-10Km van Twente"
Ehm...

Max, 26 september 2011 1:51 pm

is je DC echt zo belangrijk als de andere helft van NL onderwaterstaat?

Memnon, 26 september 2011 2:36 pm

Ede lijkt me een prima locatie ;)

Marco, 26 september 2011 3:57 pm

@Max

Nee, als half NL onder water staat zijn er ook andere problemen die prioriteit hebben. Er zijn inderdaad meerdere locaties te bedenken die misschien nog wel beter liggen.

Misschien is het voor bedrijven dan ook prettig om op 2 plaatsen je data te vestigen en dan vind ik dat je best je eigen DC mag promoten. In het oosten is vermogen genoeg.

erik, 27 september 2011 9:39 am

Tja.

Een vraagje: wat werkt er nog in oost nederland als het westen onder water staat? Ik heb zo'n vermoeden dat de exhange in A'dam dan niet meer werkt, dus alle rekencentra die via A'dam het net opgaan, als zitten ze 100 meter boven NAP hebben dan ook geen verbinding meer...
Daarnaast, wat doet het stroomnet als half Nederland onder water staat?
En zo kan ik meer bedenken.

Arjan, 27 september 2011 10:35 am

@erik; Ik denk dat je een punt hebt qua de "westerlijke ixen", verkeer naar de redt van de wereld zal weinig problemen opleveren omdat er nog altijd een hoop routes over zijn zonder problemen. Wat betreft stroom verwacht ik weinig problemen omdat ons nationale product vooral naar het buitenland gaat en wij zelf Nederlanders vooral afhankelijk zijn van stroom welke elders opgewekt word, bijvoorbeeld Duitsland.

Misschien kunnen we het een dagje testen? Lijkt me wel wat een daghe half Nederland onder water ;-). Toch maar eens terug naar de bank voor me ondernemingsplan om een strandtend in brabant te begonnen en het alleenrecht erop te krijgen :-p.

Hendrik Ido, 27 september 2011 7:44 pm

Als half NL under water staat dan had ik liever geïnvesteerd in een goede boot dan in een datacentrum met droge voeten.

marco, 27 september 2011 8:18 pm

Hee, dan gaan we datacenters in een container bouwen. waterdicht en geheel autonoom. satelliet erop voor de verbindingen. zitten je servers droog, maar kun je zelf niet meer werken. oosten raakt vol met alle drenkelingen. ;) wordt een leuk spektakel.

Gelukkig is het ijs op de noordpool nog niet gesmolten en zitten we nog allen droog.
@arjan: er komt ook veel stroom uit frankrijk.

Dagje testen lijkt me wel wat. ben voor. Ben benieuwd welke impact het heeft als Amsterdam de stekker eruit haalt. En dan denk ik niet alleen aan de ix-en, maar ook aan de serves die er staan en dus niet meer bereikbaar zijn.

Arjan, 28 september 2011 2:38 am

@marco: Denk dat we sowieso bij bepaalde banken de nodige problemen zouden hebben qua betalingsverkeer en geldopnames. Gelukkig gebruik ik een echte bank (Rabobank) en die hebben zelfs als Nederland zover onder water komt hun servertjes netjes droog staan binnen het Brabantse land :-).

Dennis Wijnberg, 28 september 2011 8:35 am

Ik denk dat de kans op overstroming / waterramp groter is (of meer oppertuun) dan het smelten van die stukken aarde.

Onze redenen om er te staan zijn vooral de architectuur, verbindingen en natuurlijk de makkelijke (en snelle) bereikbaarheid.

Arjan, 29 september 2011 10:21 am

@Dennis: Om waar te staan? West Nederland; snel en makkelijk bereikbaar? Huh? Ga je per heli? ;-)

Arie Veerman, 30 september 2011 10:41 pm

Snap de redenatie, ook vanuit duurzaamheid genoeg argumenten aangeleverd: Weinig reisverkeer van personeel, niet te ver van energiecentrales zodat er weinig stroomverlies door transport is. Maar het kan nog verder. Dichtbij schone energiecentrales, aanwenden van vrijkomende warmte voor andere doeleinden (verwarming van kassen, bedrijfspanden enz). En snel naar cloudoplossingen, al die losse apparatuur geven zoveel over capaciteit, die onnodig energie, maar ook ruimte gebruiken.

Jos, 4 oktober 2011 10:05 pm

Dames, Heren...

ER GAAT NIETS BOVEN GRONINGEN !!!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.