- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 15 november 2011 16:05 uur
Tussen het Financiële Dagblad en Mobypicture is een conflict. Een gebruiker van Mobypicture heeft een foto van een krantenartikel uit de FD geüpload. Het FD eist dat deze wordt verwijderd of er moet 120 euro door Mobypicture worden neergeteld voor het hergebruik van het krantenartikel. Mobypicture-directeur Mathys van Abbe weigert echter, want het verzoek moet niet aan haar gedaan worden, maar aan zijn gebruiker. Wie heeft er gelijk?
De dienst van Mobypicture is simpelweg het hosten van foto’s en andere afbeeldingen. Als hoster is de bescherming van art. 6:196c BW van toepassing op Mobypicture. Dit artikel is in Nederland in de gedragscode Notice and Takedown verder uitgewerkt en is in lijn met de geldende jurisprudentie. Daarbij is er afgesproken dat zoveel mogelijk de partij die verantwoordelijk is voor het openbaar maken van de bewuste inhoud wordt aangesproken. Als die niet thuis geeft, of onbekend is, kun je pas de hoster aanspreken.
In dit geval is de voor de openbaarmaking verantwoordelijke persoon bekend, het is namelijk de in het krantenartikel geportretteerde persoon. Het is dus aan het FD om eerst deze te verzoeken om de bewuste foto te verwijderen. Weigert deze of geeft deze geen thuis, dan pas kan het FD Mobypicture aanspreken. Echter zal het FD dan in beginsel wel de NTD-procedure van deze partij moeten volgen. Een melding via het support e-mail adres van Mobypicture – zoals in dit geval is gebeurt – lijkt mij überhaupt niet te volstaan.
Tegenover Twittermania zegt Diederik Stols van Boekx Advocaten dat het FD juridisch wel een punt heeft, want: “De foto staat op de servers van Mobypicture en is ook via hun site openbaar gemaakt. Degene die auteursrechtelijk beschermd materiaal publiceert, kan daarop aangesproken worden”. Het hele idee achter hosting is dat de inhoud op de servers van de hoster staat en de openbaarmaking via de servers (website) van Mobypicture doet daar ook niks aan af. De bescherming als hoster geldt daarom onverkort voor Mobypicture. Wat de advocaat beweert klopt dus niet!
Mijn conclusie is dan ook dat Mobypicture de foto kan laten staan, zolang het FD niet eerst de gebruiker van Mobypicture aan heeft gesproken en gesommeerd de bewuste foto van het krantenartikel te verwijderen. Mathys van Abbe van Mobypicture heeft dus gelijk.