- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 7 augustus 2008 08:08 uur
Wereldwijd kijken verschillende ISP’s naar manieren om de hoeveelheid dataverkeer die er via hun netwerken wordt verstuurd in te perken, om zo te voorkomen dat hun netwerken ‘vol’ raken. Er wordt over het algemeen dan ook aangenomen dat de hoeveelheid dataverkeer percentueel met de zelfde snelheid zal blijven toenemen.
Uit onderzoek van de universiteit van Minnesota blijkt echter dat de groei van het dataverkeer op internet juist aan het stagneren is. In 2003 was de groei van het internet nog zo’n 56 procent, terwijl de groei in 2008 verdampt is tot maar 18 procent.
Terwijl de groei van de hoeveelheid dataverkeer afneemt, neemt tegelijkertijd ook de kosten die met het dataverkeer gemoeid zijn af. Dit mag natuurlijk voor velen goed nieuws zijn, maar carriers en ISP’s, zien door de combinatie van een stagnerende groei en dalende prijs hun omzet en bedrijfsresultaat niet toenemen, iets waar aandeelhouders niet vrolijk van worden.
Volgens Andrew Odlyzko, verantwoordelijk voor het Minnesota Internet Traffic Studies (MINTS) project, zouden ISP’s zich daarom niet moeten richten op het afknijpen van hun abonnees, maar juist het genereren van meer dataverkeer moeten aanmoedigen, meldt Arstechnica.
De bottleneck is echter in veel gevallen dat de “last mile” naar abonnees vaak gebruik maken van een beperkt aantal uplinks, die maar een beperkte hoeveelheid bandbreedte hebben naar de backbone. Dat zou dan ook de reden zijn dat ISP’s zich gedwongen voelen om iets te doen aan de in (absolute zin) almaar toenemende hoeveelheid dataverkeer die abonnees genereren.
Groei dataverkeer 2003 – 2008 (meetperiode juli tot en met juni)