- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 10 februari 2012 08:02 uur
Traditionele harde schijven die met magnetisme werken, kunnen mogelijk tot honderden keren sneller informatie verwerken dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om data op te slaan met behulp van hitte, in plaats van magnetische velden.
“Eeuwenlang gingen we ervan uit dat hitte magnetische velden alleen kan verstoren, maar we hebben het tegendeel nu bewezen. Hitte kan gebruikt worden om informatie op een magnetisch opslagmedium te bewaren”, zo stelt de Alexey Kimel, onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen tegenover The Engineer. Dit werd vooralsnog als onmogelijk beschouwd.
Kimel is een van de onderzoekers die hieraan heeft meegewerkt. Bij het onderzoek werkte hij onder andere samen met onderzoekers uit Nederland, Oekraïne, Rusland, Japan en Zwitserland.
Magnetisme
Traditionele harde schijven creëren een extern magnetisch veld om de harde schijf om de richting van de magnetische kop te bepalen. Hoe sterker die magnetische velden zijn, hoe sneller data kan worden opgeslagen.
Het is de onderzoekers nu gelukt om de magnetische kop te laten draaien en data op te slaan door gebruik te maken van ultrakorte (van een picoseconde) hittepulsen.
Dankzij de nieuwe methode kunnen grote hoeveelheden aan informatie veel sneller worden opgeslagen dan met de huidige technologieën. Ook zouden hierdoor computers met deze technologie veel energiezuiniger zijn dan pc’s met de huidige technologie, zo stellen de onderzoekers. Want omdat er geen magnetische velden hoeven te zijn, is het energieverbruik veel lager.
De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Nature Communications.