- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 september 2006 12:00 uur
Gisteren heb ik Den Haag Telecom 2006 bezocht, dat dit jaar als thema: Open netwerken, nieuwe toepassingen had.
De opening van de Haagse wethouders Frits Huffnagel en Henk Kool was zowel zeer amusant alsmede ook een waardige opening van de bijeenkomst.
Hierna volgde Malcolm Matson, de oprichter van COLT Telecom en de OPLAN foundation, welke zich inzet voor open lokale netwerken. Het school voorbeeld hiervoor is de NDIX, dat helaas niet genoemd is tijdens de bijeenkomst. Daarnaast schetste hij naar mijn idee een realistisch beeld van de toekomst van digitale communicatie. Waarbij het bestaansrecht van de huidige telco’s verder zal afnemen, en er telkens meer zullen ophouden te bestaan. Dit illustreerde hij erg leuk met een powerpoint waar alle logo’s van de telco’s verdwenen, inclusief dat van COLT Telecom en uiteindelijk alleen KPN overbleef met een vraagteken of dat het zou redden, Malcom Matson weet het niet!
Hier perfect op aansluitend, volgde Paul J. Hendriks, General Manager Businessline Broadbandservices van KPN met een presentatie met als titel: Waarom KPN 1,5 miljard Euro investeert in een open All-IP netwerk. Dat lijnrecht tegen de visie van COLT Telecom ingaat, want ze investeren juist enorm veel geld in een netwerkinfrastructuur die ze aldus Malcom Matson nooit terug kunnen gaan verdienen. Het antwoord hierop van Hendrinks is mij even ontschoten 😉
Konstantinos Apostolatos, directeur Arthur D. Little Benelux NV, was voorgedrongen op de planning, omdat hij naar het buitenland moest, zijn onderneming had onderzoek gedaan naar de toekomst van telco’s en daaruit kwam globaal naar voren dat de toekomst voor de huidige telco’s inderdaad niet zo rooskleurig is.
Esme de Guzman vertelde hierna een heel mooi verhaal over gemeentelijke open wireless IP-netwerken en gaf daarbij veel voorbeelden van waar zulke netwerken zijn en hoe die zijn opgezet. Een interessant verhaal met veel diepgang, al is er daarom globaal niet heel veel over te vertellen. Al is een bezoek aan haar website muniwireless.com wel interessant.
De eerste presentatie na de pauze, die van Theo Meuwese, voorzitter Raad van Bestuur Sensire Groep, een zorg dienstverlener, was interessant, al ging het niet eens zo heel sterk over telecommunicatie. De casus die Meuwese schetse, was dat er in 2020 een enorm tekort aan personeel in de zorg. Daarom moet er worden gekeken naar andere oplossingen. Een van de oplossingen die de Sensire Groep heeft ontwikkeld is, video telefonie, waarbij de ouderen héél eenvoudig via hun televisie kunnen communiceren met de rest van de familie en daarnaast zelfzorg oplossingen waarbij de patient, dat noemen ze tegenwoordig klant in de zorg en ook monitoring van de patient op afstand, over IP, plaats vindt.
Hierna volgde Duco Sickinghe, CEO Telenet, die prachtige verhalen vertelde over hoe goed Telenet het wel niet doet. Waarbij ik het deel over de klant volledig volgen en geven wat die wil, compleet zum kotsen was, want die achterhaalde datalimieten die Telenet hanteerd, dat is zeker wat de klant wenst? Je kon sms-jes sturen die dan integraal op het grote scherm achter de spreker werden weergegeven, ik had een bericht met de volgende inhoud klaar staan om te verzenden: De klanten van Telenet zitten echt op datalimieten van enkele gigabytes te wachten! Al heb ik besloten me even in te houden en geen klein relletje te veroorzaken.
De presentatie van Taco Ketelaar, COO 2WayTraffic, was puur reclame, wat begon met een reclame filmpje van een paar minuten en verder ging het over het feit dat content king was en hoe hun zulke geweldige oplossingen hadden om 24/7 content op maat te maken voor alle media. Echt een en al reclame, en in op het sms-scherm werd ook duidelijk ongenoegen geuit over de presentatie.
Hierna volgde Paul Molenaar, algemeen directeur Ilse Media, die een verhaal hield over kanalen op internet, zoals je met de startpagina dochterpagina’s ziet, verder is het mij enigzins ontschoten wat Molenaar te vertellen had, al was het wel een goede presentatie 😉
Ook burgemeester Wim Deetman moest helaas iets eerder dan gepland weg, en hield daarom de afsluitings rede al voor de pandeldiscussie. Zijn vurige reden, was een betoog voor meer interconnectie tussen netwerken en ook het feit dat zodra gemeenten iets in hun hoofd krijgen, ze dat echt niet meer los laten. Waarbij ik opmerk dat Deetman ook voorzitter van de VNG is.
De uiteindelijke paneldiscussie was vrij mild, eigenlijk een beetje het polder model in actie. De een is het niet met de ander eens en dat blijft zo. Alle panelleden mochten hun zegje doen. Waarbij KPN, belangrijk onderwerp van gesprek was, over de interne en extern inkoopprijs van de KPN diensten, waarbij het gaat om netwerk en de additionele diensten. Waarbij niemand geloofde dat de inkoop prijs intern en extern bij KPN anders is. Al zou KPN nu intern al volledig bestaan uit twee verschillende bedrijven met een die het netwerk beheerd en het andere deel dat al het andere doet.
Tot zover mijn verslag van Den Haag Telecom 2006, waarbij ik moet opmerken dat ik vooraf, op IRC, had lopen opscheppen dat als er een lekker wijf zou zijn in krijtstreep pak zou zijn, dat ik daar absoluut naast zou zitten. Die was er en jawel, ik zat er naast!! Ideale combinatie, tweede rij vooraan en een mooie dame naast je, wat wil je nog meer. Enig nadeel is dat ik daardoor wellicht iets minder geconcenteerd was dan ik eigenlijk had moeten zijn 😉
Ook hadden de aanwezige studenten film ploegjes (4 stuks) het allemaal op mij voorzien en ben ik dus een aantal keer geinterviewd, dus wellicht wordt ik nog beroemd, al gaf ik wel heel droge antwoorden op de vragen die ze stelden 😉
Overigens zal er binnen één week op de website van Den Haag Telecom een videocompilatie/verslag komen van de bijeenkomst en daarnaast zullen de presentaties dan ook online staan, waardoor een nog beter beeld van de bijeenkomst kan worden verkregen.