Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pas op voor de topleveldomeinen van Unifiedroot

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 maart 2012 10:25 uur

ICANN heeft de internetroot opengesteld voor allerhande topleveldomeinen, zoals .amsterdam, .berlin en .frl. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van veel partijen in vervulling. Dat is blijkbaar ook het ideale moment voor Unifiedroot om actief topleveldomeinen in zijn ‘eigen internetroot’ te verkopen, die vrijwel niemand kan bereiken en waar alleen Unifiedroot zelf (financieel) beter van wordt.

Unifiedroot lijkt met alle aandacht voor de opstelling van de internetroot zijn kans schoon te zien om de aandacht op zijn eigen dienst te vestigen. In een drietal persberichten binnen één maand tijd probeert het bedrijf de aandacht op zich te vestigen. In het laatste persbericht verwijt Unifiedroot de gemeente Amsterdam te kiezen om het .amsterdam TLD bij ICANN aan te vragen en niet voor één symbolische euro bij Unifiedroot.

Erik Seeboldt van Unifiedroot stelt: “Het verbaast ons dat we nooit door de gemeente Amsterdam zijn benaderd over de mogelijkheden om het domein .amsterdam bij ons te registeren en in gebruik te nemen. Nu is duidelijk geworden dat er mogelijk miljoenen euro’s belastinggeld gespendeerd zullen worden aan een registratie bij de ICANN, zonder dat het alternatief zelfs maar is overwogen.”

Ook beklaagt Seeboldt zich over het feit dat de ICANN weigert in gesprek te gaan met Unifiedroot over problemen die kunnen ontstaan door het openstellen van de internetroot, zoals TLD’s die zowel bij Unifiedroot als bij de ICANN staan geregistreerd. De houding van Unifiedroot ten opzichte van de ICANN is het beste te vergelijken met een internetbedrijf dat besluit ‘eigen .nl-domeinnamen’ uit te geven en zich daarna beklaagt over het feit dat de SIDN weigert met het bedrijf in gesprek te gaan over dubbele registraties in beide .nl-registries.

In de media profileert Unifiedroot zich als een concurrent van ICANN. Het bedrijf vertelt daar echter niet nadrukkelijk genoeg bij dat zijn topleveldomeinnamen in tegenstelling tot die van ICANN niet bereikbaar zijn, tenzij de eindgebruiker een speciale browser gebruikt of instellingen op zijn computer verandert. Daarmee misleidt Unifiedroot na zes jaar nog steeds de media.

Bedrijven die een eigen topleveldomein willen, doen er verstandig aan om niet met Unifiedroot in zee te gaan, maar om een écht topleveldomein bij ICANN aan te vragen.

Ewold de Bruijne, 29 maart 2012 3:12 pm

Beste Aarnout Veenman en andere belangstellenden, Unifiedroot registreert inmiddels al zeven jaar TLD’s en koppelt die aan het World Wide Web. Zoals in hetzelfde persbericht staat als waaruit hierboven wordt geciteerd, zijn deze nieuwe domeinen voor iedereen met een Internetaansluiting te benaderen, dat is nu juist het hele idee achter het initiatief om innovatie op het gebied van domeinnamen te stimuleren. Er wordt al jaren hard aan gewerkt om de bestaande mogelijkheden nog gebruikers vriendelijker in te regelen, maar op medewerking van de ICANN mocht Unifiedroot helaas nog niet rekenen. Unifiedroot heeft er geen enkele behoefte aan om binnen het .nl domein of binnen een bestaand ICANN-domein nieuwe subdomeinen aan te maken. Net zoals bijvoorbeeld Skype met het aanbieden van telefoniediensten op een alternatief netwerk onafhankelijk opereert van traditionele aanbieders, stelt Unifiedroot een nieuwe mogelijkheid open, inclusief de mogelijkheid om te koppelen met andere netwerken. Het is erg merkwaardig om een bedrijf te beschuldigen van misleiding terwijl juist actief openheid van zaken wordt gegeven. Niet alleen in de vorm van persberichten, maar ook door aan te bieden om toelichting te geven. Wij blijven ons best doen voor een reële en evenwichtige beeldvorming. Laat mensen zelf beslissen, maar wel op basis van juiste informatie.

Dick H. Ahles, 29 maart 2012 3:38 pm

@veenman: waar staat geschreven dat ICANN degene moet zijn die voor het hele internet de Root van de Name Servers moet beheren? Nergens!
En wie in staat is exclusief de NSs te beheren is feitelijk de inhoudelijke eigenaar van het internet. En dat is precies wat de Amerikaanse overheid, als eigenaar van ICANN, wel eens op uit zou kunnen zijn en waar ze feitelijk onlangs nog heel expliciet over is geweest. Daarom zijn de EU, de VN, India en bijvoorbeeld China tegen de overheersende rol van ICANN en ze hebben een punt.
Het feit dat ICANN de positie heeft die het heeft komt omdat clubs als ISPAM geen kritische vragen stelt of bang is voor hun positie tegen over dit als machtig geachte instituut.
Alleen al voor de vrijheid van het internet en voor de benadrukking van de global gedachte achter het internet zou het wijs zijn om ook de wereld van de domeinnamen concurrentie te initieren. Dan kan iedere domeinnaam eigenaar zelf uitmaken onder welke jurisdictie van welke land men zou willen vallen, met als bijkomend voordeel dat een overheid als de gemeente Amsterdam geen kapitalen kwijt is aan een - ook door ISPAM - vrijwillig in het leven gehouden monopolist.

Dennis, 29 maart 2012 3:40 pm

Ze leven in hun eigen wereldje:)

Marco, 29 maart 2012 6:12 pm

Beste Ewold,

Je lijkt nogal veel van Unifiedroot te weten, daarom een paar vragen waar de FAQ niet zo heel duidelijk in is:

In jullieWHOIS staat dat iemand in Centerville, Utah eigenaar is van .music. Hoe moet dat als .music straks ook door ICANN in de root gezet wordt? Jullie FAQ is daar niet zo duidelijk in.

Klopt het dat unified root caching resolver geen DNSSEC doet?
(doen de unifiedroot TLD's DNSSEC? Zoja, waar kan ik het trust-anchor vinden, zo nee, waarom niet?)

Hoe kom ik, als ik jullie alternatieve root werk (in mijn hints file bijvoorbeeld) nou aan het SOA record van 'die andere root van ICANN' (en andersom)?

Waarom staan alle unifiedroot servers in 1 subnet? (93.88.144.0/21 en 2a02:520::/32)

Is dit een 1 april grap?

Ik snap jullie ongenoegen met de positie van ICANN, maar de oplossing die jullie voorstaan is gedoemd te mislukken. Probeer een andere aanpak, is mijn advies.

Arjan, 2 april 2012 9:09 am

Een reactie op de vragen van Marco lijkt me wel zo interessant :).

Eesger Toering, 14 mei 2012 12:32 pm

UnifiedRoot, Unidt, gebakken lucht!

N.a.v. een artikel op Webwereld in 2005 ben ik meegegaan in het op zich aardige concept.. en heb mij laten verleiden vele honderden euro's te investeren in een TLD destijds.

Ik heb nog een hele mailcommunicatie liggen met een aantal van de initiators (Joe Baptista en Martijn Burger). Zoek maar eens op internet.. er is genoeg te vinden waar ik geen aanvullingen meer op hoef te doen.

Het voldoet aan te geven dat de levensvatbaarheid van het concept vermoord is in 2006 door ouderwetse Hollandse hebzucht. Wat er nu nog over is is een organisatie die grote sommen geld vraagt voor gebakken lucht.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.