Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Dedicated serverhosting is aan het uitsterven’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 mei 2012 08:04 uur

‘Hostingproviders die in opdracht van klanten dedicated servers aanschaffen en deze hosten, zijn een uitstervend ras.’ Dat zegt Willem van Enter, directeur VMware Benelux, in gesprek met ISPam.nl.

“Je kan veel meer rendement halen uit een losse server door daar virtuele machines op te zetten. Maar het grootste voordeel van virtualisatie is dat je de resources kunt poolen. Dat je in staat bent om de resources te delen. Met een fysieke machine lukt het je niet om on the fly even geheugen bij te prikken.”

Het model van het hosten van dedicated servers waarbij een fysieke kast voor de klant wordt aangeschaft, is daarom achterhaald, vindt Van Enter. “Er zijn ongetwijfeld partijen die dat nog doen en klanten die daarnaar vragen, maar als je bekijkt hoe je het meest efficiënt een datacenter runt of een platform inricht, is er maar één manier en dat is virtualiseren.”

In de hostingmarkt wordt al heel veel gevirtualiseerd. “Ik denk dat er op dit moment heel veel hosters zijn, dus ik verwacht daar wel een bepaalde consolidatieslag.” Bovendien zullen er in de hostingmarkt verschillen ontstaan, voorspelt hij. “Je zult diverse soorten hosting gaan zien. Zo zullen er partijen zijn die gewoon kale virtuele machines aanbieden, terwijl anderen hele Platform-as-a-Service beschikbaar stellen of desktopvirtualisatie aan hun diensten toevoegen.”

Wouter, 9 mei 2012 8:16 am

Wij van WC-eend, adviseren...

Calypso, 9 mei 2012 9:03 am

@Wouter: Je (standaard) reactie is duidelijk genoeg, maar ik denk dat je beter wat aan de discussie kan toevoegen door argumenten te geven waarom je vindt dat de stelling uit het artikel niet op gaat.

Persoonlijk kan zie ik rondom me ook precies de beweging die vanuit vmWare geschetst wordt - of het nu vmWare, Hyper-V, KVM, OpenVZ of wat dan ook is, het is een trend die je breed ziet. En dat het vanuit die hoek komt om dat op te merken is logisch, maar het kan net zo goed uit de hoek van Dell, HP, IBM of een andere hardwarefabrikant komen.

Dick Tump, 9 mei 2012 10:01 am

Dedicated Servers zijn regelmatig nog de betere oplossing voor high performance toepassingen. En door meerdere dedicated servers in een HA opstelling te zetten (bijv. Heartbeat op webservers + SQL cluster), kun je prima live geheugen bijprikken. Uiteraard moet de server even down, maar er is dan alleen verminderde redundantie, want een andere server draait gewoon verder.

Neemt niet weg dat virtualisatie een erg mooie techniek is. Maar ik denk dat het soms wel wat overhyped is.

Arjan, 9 mei 2012 11:00 am

Met de reactie van Dick Tump heb ik hier niets meer toe te voegen. Hij slaat spijker hiermee op zijn kop!

Pieter, 9 mei 2012 11:27 am

@Dick Tump
heeft het volledig bij het rechte eind!

Virtualisatie is inderdaad een zeer mooie techniek maar zeer zeker niet zaligmakend.

Willem van Enter (VMware)is voor zijn eigen parochie aan het preken, een dedicated standalone server heeft nog altijd meer te bieden denk onder andere aan performance......nogmaals virtualisatie is een fantastische techniek maar zeer zeker niet zoals van Enter het hier neer zet!

Wouter, 9 mei 2012 1:53 pm

@Calypso: Ik denk er precies zo over als Dick Tump en Pieter hier schetsen. M.i. was mijn simpele reactie hierboven daar ook best duidelijk over. Niemand zal ontkennen dat cloud in opkomst is, maar om te stellen dat dedicated serverhosting aan het uitsterven is...grote kul verkondigd door iemand die uitsluitend daarmee zijn centjes binnen harkt. Wij bieden zelf beide diensten aan, maar onze ervaring is absoluut niet dat dedicated serverhosting aan het uitsterven is, in tegendeel!

stef, 9 mei 2012 8:14 pm

Zijn verhaal gaat vast prima op voor al die dertien in een dozijn website hosters. Virtualisatie is leuk als je een of twee servertjes nodig hebt. Dan kun je servertjes uitbreiden en resources binnen 1 server sharen.

Maar probeer met virtualisatie maar eens serieus capaciteit dynamisch te poolen in een grid van servers. Drama. Je wil geen virtueel servertje schalen, je wil server pools sharen en daarover dynamisch resources delen. Dan ben je pas serieus bezig.

Dus inderdaad, in high performance omgevingen schaal je liever met echte good old hardware servers. Dan leg je liever een high availability beheerplatform aan dat servers tot domme cloud of grid of CDN resources maakt. Legoblokjes. Waarom zou je moeite doen met geheugen bijprikken als je zonder downtime hele servers kan bijprikken?

Vergeet niet dat virtualisatie zo 15-20% performance kost, oftewel je hebt 15-20% meer of zwaardere servers nodig, dus ben je -los van de kosten van virtualisatie software- 15-20% meer kosten kwijt, kort door de bocht gezegd.

Een ander argument is dat er toch nog veel high performance applicaties zijn die native veel stabieler draaien dan gevirtualiseerd. Zeker als je hardware en software wil tunen is virtualisatie een probleem.

patrick, 10 mei 2012 9:23 am

ben blij dat ik me mag aansluiten aan het bovestaande rijtje. Wat een kul verhaal van 'van Enter' maar je moet dan ook dit soort verhalen met een grote korel zout nemen, als je ziet wat andere bedrijven roepen over hun produkten kan je daar net zo hard tegen in gaan. Ik ben eigenlijk blij met zijn verhaal want het laat (nog steeds) zien dat ze last hebben van de markt die er volgens hun niet meer is :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.