- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 19 augustus 2008 08:08 uur
Om verschillende redenen staan datacentra onder druk om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. De eerste en meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat efficiëntie tot minder energieverbruik leidt en dus om keiharde euro’s. Aan de andere kant is er ook enorme maatschappelijke en politieke druk om energie te besparen, omdat alle datacentra net zoveel CO2 uitstoten als alle vliegtuigen samen.
Hoe effectief een datacentrum met energie om gaat wordt uitgedrukt in een Power Usage Effectiveness (PUE) ratio, hoe lager het ratio, hoe effectiever. Datacentra proberen hun PUE ratio zo laag mogelijk te krijgen en datacentrum operators kijken ook naar elkaars PUE. In die strijdt communiceren sommige datacentra nu zelfs dat ze een PUE ratio halen die fysiek onmogelijk is zo waarschuwt Ken Brill, executive director van het gerenommeerde Uptime institute.
Door de lage PUE ratio’s hoaxen die worden gecommuniceerd worden datacentrum operators door hun managers onder druk gezet om ook zo’n (onhaalbaar) lage PUE ratio te halen, omdat er natuurlijk niet achter kan worden gebleven bij de concurrent. Het probleem is echter dat er volgens Brill niet op moet worden gelet wat de concurrent zegt, maar juist op wat de concurrent niet zegt, zoals of de verlichting en de bevochtingsgingsystemen meetellen of dat toevallig de beste PUE wordt genoemd, die wordt behaald als het datacentrum gedurende 6 maanden gebruik kan maken van free cooling met behulp van de buitenlucht.
Voor Nederlandse datacentra is dit ook een belangrijk onderwerp, want er is ook een enorme politieke druk en de gemeente Amsterdam, waar de meeste Nederlandse datacentra zijn gevestigd, wil zelfs een bepaalde PUE ratio van datacentra gaan eisen. Die heb ik begrepen enorm hoog gegrepen is. Als datacentra zelf lage PUE ratio’s communiceren, gaat de buitenwereld en dus ook de politiek er vanuit dat het haalbaar moet zijn voor alle datacentra. Op die manier zouden datacentra weleens een doos van Pandora kunnen opentrekken.
Een goed artikel over de Power Usage Effectiveness (PUE) en het alternatieve Data Center
Efficiency (DCE) van The Green Grid is hier te vinden (PDF).