- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 17 mei 2012 08:01 uur
, de benaming voor overheidscloud. Het idee was lange tijd dat door het inrichten van een grote cloudomgeving en het grootschalige inkopen van licenties en apps de complete beheerskosten voor it bij overheden – groot en klein – zouden afnemen. Dat idee zal menig lezer bekend voorkomen, het is namelijk een van de redenen waarom de Nederlandse overheidscloud zou kunnen worden ingericht.
De berichten over de G-Cloud waren tot voor kort redelijk positief. Omdat in deze constructie sprake is van één inkooploket voor overheidsdiensten dacht de industrie aanvankelijk dat dit vooral betekende dat de overheid lagere kosten wenste. Die zelfde overheid maakte echter duidelijk dat nadrukkelijk rekening was gehouden met kleinere aanbieders van diensten. Van een monocultuur zou geen sprake zijn en daarmee was de Britse overheid echt bereid het eigen bedrijfsleven meer ruimte te bieden. Dat laatste werd niet in dank afgenomen door de bekende Amerikaanse software huizen die in het begin zelfs weigerden diensten te leveren voor de G-Cloud, omdat in deze setting sprake zou zijn van nog maar 1 contractpartij in plaats van al die lagere overheden afzonderlijk. Alleen al op Oracle-licenties wist de overheid 75 miljoen pond te besparen. Maar begin dit jaar was ook die storm weer geluwd en leek de G-Cloud eindelijk gevuld te gaan worden met diensten en afnemers.
Totdat in april onverwachts ook het minder gunstige bericht verscheen dat de G-Cloud directeur Chris Chant opstapte. Enkele weken later begint meer duidelijk te worden over het waarom van die stap.
Het blijkt dat de G-Cloud worstelt met onwillige gebruikers. Overheidsdiensten weigeren over te stappen naar deze cloud, ze vertrouwen het concept niet, vrezen voor de lokale werkgelegenheid en nog een hele lijst met argumenten die ook vaak elders gehoord wordt
Hier lijkt dus sprake te zijn van een ernstige fout. London probeert iets op te leggen en heeft gewoon te weinig rekening gehouden met weerstand vanuit de ministeries, graafschappen en gemeentes. Heel herkenbaar ook voor ons, want hoe vaak komt het wel niet voor dat de plannen van Den Haag op forse weerstand stuiten bij de provincies of gemeentes.
Wat ons dit leert is: investeer als aanbieder en als beheerder van een cloudomgeving veel tijd in het overtuigen van de beoogde gebruikers. Zonder acceptatie door die laatste groep sta je anders met een mooi platform, schitterende diensten, scherpe prijzen, maar geen omzet.