- Door
- Edwin Feldmann
- geplaatst op
- 21 mei 2012 08:02 uur
Wetenschappers aan het Tokyo Institute of Technology zijn erin geslaagd om draadloos data te verzenden met ongeveer twintig keer de snelheid van de wifi-standaard.
Tijdens de test in Japan werd data met een snelheid van met 3 Gbps verstuurd op de 542 GHz-band. Dat is ongeveer twintig keer sneller dan de wifi-standaard. En mogelijk kunnen de snelheden nog verder omhoog. De snelheden zouden in theorie tot 100 Gbps kunnen oplopen, zo is de verwachting.
Bij de proef is gebruik gemaakt van T-rays, oftewel terahertz-frequenties. Hierbij worden frequenties van 300 gigahertz tot 3 terahertz (300 GHz- 3THz) gebruikt. Die frequenties liggen zo’n 10 tot 60 keer hoger dan de hoogste wifi-standaard, aldus de BBC.
Golven
Terahertz-frequenties liggen tussen die van de magnetron en infrarood in. Dit frequentiespectrum is nu nog niet gereguleerd door de telecomautoriteiten. Mogelijk kan de technologie in de toekomst in routers en smartphones worden gebruikt. Het voordeel van terahertz-golven is dat ze gemakkelijk door materialen heen gaan.
Bovendien is het verkennen van nieuwe mogelijkheden met hoge frequenties interessant omdat de lagere frequentiebanden steeds voller raken doordat consumenten steeds meer doen met mobiel breedbandinternet.
De onderzoekers in Japan zijn nu een prototype-aparaat aan het maken dat van deze terahertz-golven gebruik kan maken.
De resultaten van het onderzoek zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Electronics Letters.