- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 20 juni 2012 08:17 uur
De prijzen van webhosting zijn de afgelopen twee jaar met 11 procent gedaald. Twee jaar geleden moest voor een webhostingpakket met tussen de 250 en 499MB webruimte nog gemiddeld 6,71 euro per maand worden betaald. Vandaag de dag is dat gedaald tot gemiddeld 5,98 euro per maand. Dat blijkt uit eigen onderzoek van ISPam.nl op basis van de database van zusterwebsite ISPGids.com.
Actieve webhosters zijn goedkoper
Opvallend is ook dat er een groot verschil zit tussen de prijzen van op ISPGids.com actieve en minder actieve webhosters. Een webhostingpakket met 250 tot 499MB webruimte die op ISPGids.com in de afgelopen 12 maanden is bijgewerkt of toegevoegd (45 pakketten) kost gemiddeld 3,81 euro per maand, terwijl de kosten bij de ‘niet actuele’ pakketten die langer dan 12 maanden niet zijn bijgewerkt (145 pakketten) gemiddeld 6,66 euro per maand zijn.
Reactie webhosters
ISPam.nl vroeg drie verschillende webhosters om een reactie op de prijsdaling:
Veel kleine en nieuwe hosters verzieken de markt met lage prijzen en zorgen er voor dat de markt verzadigd is, stelt Alexander Knoth van Knoth Hosting. Daarnaast is er ook geen groot prijsverschil tussen partijen die voor de laagste prijs hun dienst aanbieden (massa is kassa) en partijen met een meer persoonlijke dienstverlening, met een totaal anders prijskaartje. De prijsdaling wordt daarom vooral veroorzaakt door partijen die op prijs concurreren.
Bij webhosting ontbreekt volgens Arno Vis van Openprovider elk onderscheidend vermogen, iedereen biedt de zelfde zoveel honderd megabyte webruimte, dataverkeer en mailboxen aan. Webhosting is volledig homogeen geworden en concurrentie is daarom enkel nog maar mogelijk op basis van prijs. Er zijn daarnaast ook te veel webhosters in een relatief kleine markt die daardoor verzadigd is. De vele kleine partijen kunnen niet op prijs concurreren en zullen volgens Vis uiteindelijk verdwijnen.
Het feit dat prijzen van storage oplossingen dalen, zorgt er voor dat webhosters hun prijzen kunnen verlagen, denkt Mart van Santen van Greenhost. Ook speelt het een rol dat websites telkens groter worden en klanten daardoor behoefte hebben aan grotere webhostingpakketten. De prijzen van kleinere pakketten gaan daardoor omlaag of het aantal megabytes aan webruimte omhoog. Een ander punt is dat telkens professionele spelers zich op complexe (managed) hosting oplossingen gaan richten. Door het feit dat er minder professionele en relatief duurdere spelers actief zijn, gaat de gemiddelde prijs omlaag, terwijl deze feitelijk niet verlaagd zijn.
Conclusie
Verzadiging van de markt, het weinig onderscheidend vermogen van webhosting en concurreren op prijs wordt door alle drie de webhosters gezien als oorzaak van de prijsdaling. Het idee dat duurdere partijen zich telkens minder op webhosting concentreren, lijkt te worden bevestigd door het feit dat partijen die hun pakketten op ISPGids.com niet actief bijhouden, relatief duurder zijn dan webhosters die dat wel actief doen en dus ook actief met hun webhostingdienst bezig zijn.