Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Btw-verhoging kost hosters duizenden euro’s

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 augustus 2012 08:10 uur

Foto: mystic mabel

De btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 is voor hosters problematisch. Het 21%-tarief is namelijk ook gedeeltelijk verschuldigd over al eerder gefactureerde hostingabonnementen, die ook op 1 oktober nog doorlopen. Het doorfacturen van de naheffing die hosters krijgen opgelegd is problematisch gezien de relatief kleine bedragen waar het om gaat. Wanneer die bedragen bij elkaar worden opgeteld gaat het echter om duizenden tot tienduizenden euro’s.

Mazars: Naheffing moet worden betaald
Hosters die abonnementen hebben gefactureerd met 19% btw die op 1 oktober 2012 nog doorlopen, zullen de 2% extra btw moeten afdragen aan de Belastingdienst, stelt Pieter Bouwhuis, btw-adviseur bij Mazars. Ook in het geval dat het feitelijk niet mogelijk is om die 2% extra btw te factureren of te kostbaar, dan nog lijkt er geen mogelijkheid om eronder uit te komen.

In de wet waarin dit geregeld is, staat met zoveel woorden dat de verhoogde btw verschuldigd is vanaf 1 oktober 2012. Ondanks het feit dat de ondernemer de btw kan doorberekenen aan de consument, blijft de ondernemer zelf de belastingplichtige. Over de gevolgen voor bepaalde ondernemers van het doorvoeren van een btw-verhoging in de loop van het jaar is kennelijk niet al te goed nagedacht in het parlement, stelt Bouwhuis.

De kans dat de extra heffing met succes via de rechter kan worden aangevochten, acht Bouwhuis niet al te groot. In het verleden zijn rechters daar niet al te happig op geweest. Eerder werd ook de pc-prive regeling met terugwerkende kracht tot op het moment dat hierover een persbericht door de overheid naar buiten was gebracht ingesteld. De rechtszaak daarover werd ook verloren.

Op de vraag of het verstandig is om de 2% extra btw gewoon niet aan te geven en net te doen of je neus bloed, stelt Bouwhuis dat dit illegaal is en dat hij dit als adviseur niet kan adviseren. Bij constatering kan de Belastingdienst gedurende een periode van vijf jaar een naheffing met boete opleggen zonder dat er sprake is van een ‘nieuw feit’. De boete kan oplopen tot maar liefst 100% van het te weinig afgedragen bedrag en zal desalniettemin al snel de helft bedragen.

Antagonist: Naheffing en doorberekenen is kostbaar
De btw-verhoging stelt Wouter de Vries, directeur van Antagonist voor een dilemma. Gezien hij veel particuliere klanten heeft moet hij de prijzen inclusief btw op zijn website vermelden. Antagonist heeft maar één webhostingpakket van 29,95 euro per jaar. Indien hij de btw-verhoging doorberekende, zou hij die prijs moeten veranderen in 30,45 euro per jaar. Het is maar de vraag, wat dat met zijn verkopen doet (conversie). Indien die daardoor te veel dalen, is het doorberekenen van de btw-verhoging kostbaarder dan dezelfde zelf te betalen.

Een ander probleem waar De Vries mee geconfronteerd wordt, is het feit dat hij voor het deel van de abonnementen die hij verkocht heeft dat nog doorloopt tot na 1 oktober, de 2% extra BTW moet gaan betalen. Nu Antagonist veel contracten sluit met een looptijd van enkele jaren, maakt dit probleem voor Antagonist des te groter. Voor De Vries betekent dit dat van de 60.000 klanten die Antagonist heeft stuk voor stuk een paar dubbeltjes moeten worden geïncasseerd. Het incasseren is kostbaarder dan het te incasseren bedrag.

Wel stelt De Vries te begrijpen dat de overheid wil voorkomen dat ondernemers snel nog een contract afsluiten voor 1 oktober, om zo hun klanten onder de prijsverhoging uit te laten komen. Echter Antagonist sluit al jaren contracten van tenminste één jaar en langer. Zodoende zal hij binnen het gesprek aangaan met de Belastingdienst.

ISPConnect: Hoge financiële en administratieve lasten
Het feit dat bij abonnementen over de hostingdiensten die op 1 oktober 2012 doorlopen een naheffing moet plaatsvinden van 2% heeft branchevereniging ISPConnect verontrust, stelt ISPConnect-voorzitter Yom Schutte. Het gaat daarbij niet enkel om de financiële kant, maar ook de administratieve lasten die daardoor veroorzaakt worden.

Praktisch betekent het namelijk dat voor elk hostingpakket dat na 1 oktober 2011 is besteld of verlengd, er een naheffing moet worden berekend en zou moeten worden geheven. Het zal veelal gaan om kleine bedragen, waardoor de kosten van de naheffing hoger zijn, dan het bedrag dat voor de schatkist moet worden geïnd, concludeert Schutte.

Op dit moment bekijkt ISPConnect de mogelijkheden om iets tegen de maatregel te ondernemen. Een van die mogelijkheden is om in gesprek te gaan met het ministerie van Financiën. De hostingbranche heeft namelijk een unieke positie, omdat het de enige branche is die het hoge btw-tarief hanteert waarbij het gebruikelijk is om abonnementen tenminste een jaar vooruit te factureren.

Morgen in deel twee: De reactie van het ministerie van Financiën
In deel twee van dit artikel, dat vrijdag wordt gepubliceerd, de interessante reactie van het ministerie van Financiën, waarin het een oplossing aandraagt voor het probleem van hosters, maar waar tegelijkertijd weigert het ministerie een maatregel die een échte oplossing biedt aan hosters en vrijwel niet nadelig is voor de overheid óf de schatkist.

Sebastian Berm, 8 augustus 2012 2:42 pm

Wat ik me ook even afvraag, hoe gaat dit met domeinnamen?
Stel je voor, je koopt bij een SIDN categorie 1 lid 100 domeinnamen in en deze worden per jaar berekend. Hoe gaat dit werken?
Hoe gaat een partij als bijvoorbeeld TransIP of Openprovider dit aanpakken?

Bij domeinnamen lijkt het probleem mij nog veel groter dan bij hostingpakketten, aangezien een domeinnaam ook in principe een doorlopend iets is. Of zie ik dit helemaal verkeerd?

Thomas Wouters, 8 augustus 2012 8:31 pm

Nog iets wat ik me afvraag. Als je de BTW verhoging pas door berekend aan de klant bij een verlengingen. Mag de klant dan zijn abonnement beëindigen omdat de voorwaarden verandert zijn?

Joost, 9 augustus 2012 9:40 am

Wordt hier niet wat te moeilijk gedacht?

Want:
Factureer je doorlopende diensten, dan moet je het tarief op het moment van factureren toepassen (dus een contract over de periode sep-okt-nov in september gefactureerd --> 19%)

Factureer je nu (of in sept) al over de periode vanaf oktober --> 21%

Moeilijker is het niet

Thomas Wouters, 9 augustus 2012 9:44 am

@joost, tot dit artikel was ik ook in de veronderstelling dat het zo zou werken.

Alleen las ik, Dat het gaat om het MOMENT dat de dienst geleverd wordt en niet om het moment van de factuur.

Zou in jou geval een factuur uit augustus die gaat over een periode van 12 maanden dan ook 2 BTW tarieven hebben?

Joost, 9 augustus 2012 9:52 am

Klopt. Bij nieuwe contracten en leveringen vanaf 1 oktober, gefactureerd voor 1 oktober, geldt wel 21%.

Het gaat om het moment dat de dienst geleverd wordt.

Derhalve is het m.i. zo uit te leggen:
Bij verlengingen van diensten/contracten (bv hosting/domeinnamen), is het zo dat de LEVERING al (jaren?) eerder heeft plaatsgevonden. Dus 19%

Dus:
- Verlenging (hosting)contract over een periode van augustus 2012 tot augustus 2013, gefactureerd in september 2012 = 19%

- Oplevering nieuw contract over een periode van september 2012 tot september 2013, gefactureerd in september 2012 = 19%

- Oplevering nieuw contract over een periode van oktober 2012 tot oktober 2013, gefactureerd voor 1oktober2012 = 21%

Thomas Wouters, 9 augustus 2012 9:57 am

@joost interessante stellen.

Jij rekt het begrip 'levering' nogal op :) Als bij optie 1 en 2 de klant zijn factuur in november niet heeft betaald. en je sluit het account af. is er dan geen dienst geleverd in oktober? en als de dienst in 1x geleverd wordt, waarom heeft het dan een looptijd van 12 maanden? immers als je de dienst in 1x levert stuur je gewoon 1x een factuur en is het daarna klaar.

je zou natuurlijk wel kunnen zeggen dat de 'levering van de factuur' in 1x plaats vind en dus de levering op zich ook. Hosting of een domeinnaam is namelijk niet per maand af te nemen?

Hoe werkt dit volgens jou bij een sportschool die 1x per jaar een rekening stuurt? werkt dat dan net zo?

Joost, 9 augustus 2012 10:03 am

Ja, bij een sportschool gaat dat dan m.i. net zo. Het abonnement is eerder dan 1 oktober 2013 geleverd, dus verlening over een periode van aug 2012 tot aug 2013 = 19%

Thomas Wouters, 9 augustus 2012 10:09 am

@joost, ben benieuwt wat het ministier hier van vind :) hoop dat je gelijk hebt! zat me gisteren al af te vragen hoe ik dit in vredesnaam moest gaan uit rekenen voor alle abonnementen :)

Nils, 9 augustus 2012 2:32 pm

Ja hoor en als er sprake was van een BTW-verlaging dan zou het ministerie zeker de teveel betaalde BTW aan al die ondernemers gaan terugbetalen (hoeveel formulieren zou je daar dan wel niet voor moeten gaan invullen om het terug te krijgen), en werden die ondernemers geacht om aan elk van hun klanten een paar cent te gaan overmaken.

Kan het helaas niet serieus nemen dit hele verhaal. Zal wel met een sisser aflopen.

eMiz0r, 12 augustus 2012 10:49 am

Bleef het maar bij duizenden euro's...

@Joost, hosting is gewoon een doorlopende dienst. Als je per jaar factureert, zul je hoe dan ook van alle contracten die na 1 oktober 2011 aan zijn gegaan of verlengd, het dubbele tarief moeten toepassen. Contracten die na 1 oktober 2012 verlengd worden of nieuw zijn, belast je met 21%.

Voor domeinen kun je wellicht een uitzondering maken, maar ook daar is er feitelijk sprake van een doorlopende dienst. Je "levert" het domein niet op 1 september 2012, maar van 1 september 2012 tot 1 september 2013. Zodra de levering stopt, kan een klant niets meer met zijn domein/hosting.

Sportscholen, tijdschriften etc. zullen hetzelfde probleem hebben.

Gerrit, 29 december 2012 10:15 am

Abonnementen op sportscholen en tijdschriften worden belast met 6% BTW. Daar verandert dus niets.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.