- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 21 augustus 2012 08:06 uur
Ethernet is toe aan de volgende grote sprong. Dat stelt de IEEE 802.3 groep, onderdeel van de standaardenorganisatie IEEE in de EETimes. De grote vraag is of die sprong naar 400 gigabit gaat of zelfs naar 1 terabit. Het IEEE wil de knoop dit jaar nog doorhakken.
Snelheden van 400 Gb/s of 1 Tb/s zijn in eerste instantie bedoeld voor backbones, waarop bijvoorbeeld de telehouses en de grotere datacenters op zijn aangesloten. De 802.3 groep, dat binnenkort haar jaarlijkse Ethernet Bandwidth Assessment publiceert, stelt dat de behoefte naar bandbreedte elke 2 jaar verdubbelt. Als je die lijn volgt, dan is een snelheid van 1 Tb/s in 2015 noodzakelijk. In 2020 zal dat 10 Tb/s zijn.
Tsunami
,,Iedereen maakt zich grote zorgen over een tsunami van data,” stelt John D’Ambrosia namens de IEEE-groep. ,,En er zijn veel zorgen over de kosten die dit met zich mee gaat brengen.” Dat is meteen ook de belangrijkste reden dat de IT-industrie liever opschaalt in kleine stapjes. Van de huidige standaard 100 Gb/s naar 400 Gb/s is een enorme technologische sprong waar veel bedrijven bang voor zijn. Argumenten: technologisch te risicovol en daarom vermoedelijk ook te kostbaar. Het parallel draaien van twee standaarden is ook ongewenst.
Toch stelt de IEEE dat een nieuwe standaard – de ‘next generation’ ethernet-standaard – onvermijdelijk is. Een van de grootste providers in de VS, Verizon, heeft zich al bereid verklaard mee te willen werken aan onderzoeken en implementatie van dit nieuwe next gen-ethernet.
ITU
Daarnaast wil IEEE samenwerken met de ITU, het UN-orgaan dat zich bezighoudt met IT en netwerken. Op 23 september zullen de twee organisaties voor het eerst over het onderwerp spreken tijdens de ITU-vergadering in Genève.