- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 20 september 2012 08:00 uur
De afgelopen week hebben juridische onderwerpen voor een hoop ophef in en buiten de internetsector gezorgd.
Het begon maandag met een publicatie van het CBP. De privacy waakhond zette in een 11 pagina’s tellend document (‘zienswijze’) uiteen waarom het niet juist is te vertrouwen op de Safe Harbor Principles die worden gehanteerd tussen VS en EU ondernemingen. Zoals te verwachten viel werd dit oordeel door menig hoster, datacenter en zelfs een brancheorganisatie aangegrepen de eigen in Nederland gevestigde dienstverlening te promoten. Begrijpelijk, al is in menig tweet, persbericht of interview de nadruk wel heel erg sterk op dataopslag komen te liggen. Dat is ergens onjuist, want het verschijnsel Safe Harbor betreft namelijk niet alleen de opslag, maar tevens zaken als bewerking van data. Maar een kniesoor die hier over valt, het was een mooie gelegenheid makkelijk te scoren.
Het tweede onderwerp dat voor ophef zorgde was de uitspraak van de rechter in de zaak die door uitgever Sanoma was aangespannen tegen GS Media, beter bekend als Geen Stijl. Hier draaide het in het kort om de vraag of linken naar content wel kan. De rechter vond dat in dit specifieke geval, waarbij aan een aantal bijzondere voorwaarden was voldaan, het antwoord op die vraag moest zijn: Nee. Hierdoor ontstonden online heftige discussies, waarbij zelfs het einde van het internet zoals wij het kennen werd aangekondigd. Ook de sector liet van zich horen, want tot op heden was linken in de regel nooit een probleem. Als dat nu anders wordt, wat betekent dat dan voor de rol van de verschillende intermediairs (concreet: de aansprakelijkheid) in de complexe transportketen die internet nu eenmaal is.
Voor de meeste hosters waren dit dé onderwerpen van de week. Bijna niemand heeft opgepakt dat er ook interessante uitspraken zijn gepubliceerd over .NL domeinnamen. Recent werd namelijk ook geoordeeld over drie betwiste registraties (link 1, 2, 3) en dat gebeurde via arbitrage. Arbitrage voor domeinnamen is een procedure die al langer bestaat maar om de een of andere reden op weinig (pers-) belangstelling kan rekenen. Dat is jammer, want via deze procedure, die inmiddels geheel digitaal verloopt, worden geschillen niet alleen snel maar vooral ook zeer begrijpelijk beoordeeld.
De uitspraken zijn daarmee handig voor hosters en andere SIDN-deelnemers die vragen van klanten krijgen als: “kan ik xyzz.nl registreren als mijn concurrent xyz.nl heet?”. Dus mocht voorgaande vraag je bekend voorkomen, lees dan eens deze drie korte uitspraken. Ze zijn veel relevanter voor het merendeel van de sector dan de twee andere onderwerpen. Daardoor helpen ze je in de communicatie naar je klanten en zorgen ervoor dat je kundig en professioneler overkomt.