Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom is de stekker nog niet uit ENUM getrokken?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2012 08:03 uur

ENUM, het systeem dat internet en telefonie met elkaar moest verbinden, is in Nederland niet aangeslagen. Op dit moment is er maar één ENUM-registrar over en is het aantal ENUM-registraties minder dan 50. Waarom wordt de stekker niet uit het ENUM-project getrokken?

Voordat ENUM daadwerkelijk live ging, waren er verschillende consultatieronden om te bepalen hoe het beleid rondom ENUM zou worden vormgegeven en er werd door SIDN een aparte Stichting ENUM opgericht die verantwoordelijk is voor de Nederlandse public user ENUM. Op 26 maart 2008 was er een aftrap bij het ministerie van Economische Zaken waarbij SIDN/ENUM-directeur Roelof Meijer symbolisch de eerste ENUM-registratie van toenmalig ministerie van Economische Zaken DG Mark Frequin uitvoerde.

Al snel werd duidelijk dat ENUM niet het grote succes is waar op was gehoopt en een kleine vijf jaar later kan worden gezegd dat ENUM geflopt is. Kortom, de patiënt ligt aan de beademing. De vraag die resteert is waarom de behandeling niet wordt gestaakt?

SIDN-marketing manager Michiel Henneke geeft aan dat er een aantal redenen zijn om niet te stoppen met het ENUM-project. Allereerst is er met het ministerie van EL&I afgesproken dat SIDN/Stichting ENUM verantwoordelijk zou worden voor de Nederlandse ENUM-delegatie (1.3.e164.arpa.) en het zou gaan beheren. Naast het contractuele aspect, is het ook belangrijk dat tegenover andere partijen (zoals andere registries) onbetrouwbaar zou overkomen als de stekker ineens uit de Nederlandse ENUM-delegatie zou worden getrokken.

Een ander punt dat Henneke noemt is dat public ENUM weleenswaar geen succes mag zijn geworden in Nederland, maar dat ENUM zelf wel hot is. De infrastructuurvariant, waarmee telecomproviders routeren wordt volop gebruikt. ENUM als zodanig is niet dood, alleen public ENUM komt niet van de grond.

Als laatste stelt Henneke dat er altijd een kans is dat er toch een toepassing van ENUM komt, dat het dan zonde zou zijn als de Nederlandse ENUM-delegatie niet meer bestaat. Om te besluiten met: Stel dat Piet Beertema in 1990 de stekker uit het .nl-domein had getrokken, omdat er te weinig belangstelling was geweest, dan had de wereld er nu heel anders uit gezien!

Op dit moment is er maar één ENUM-registrar over. In het verleden was dit IT-Works met directeur Klaus Spithost als drijvende kracht achter ENUM, die heeft volgens Henneke vanwege redenen die los van ENUM staan, zijn ENUM-activiteiten aan OpenFortress overgedragen. SIDN/Stichting ENUM heeft met OpenFortress afgesproken dat ENUM blijft worden aangeboden, om zo aan de afspraken dat er tenminste één ‘openbare’ ENUM-registrar is te voldoen.

In een reactie tegenover ISPam.nl laat Rick van Rein van OpenFortress weten er groot vertrouwen in te hebben dat ENUM alsnog een succes zal worden. In de academische wereld is ENUM wel aangeslagen en wordt er een alternatieve ENUM-root gebruikt. De kansen voor user ENUM liggen dan ook niet bij de grote massa, maar in dergelijke niches. Daar wil hij dan ook de komende tijd op gaan inzetten, legt Van Rein uit.

Verder stelt Van Rein dat er sinds een half jaar, nu hij aan het roer is pas echt in ENUM wordt geïnvesteerd. De registrars die hiervoor zich met ENUM bezig hielden keken vooral de kat uit de boom en de vorige registrars van ENUM boden enkel kale registraties aan, terwijl Van Rein met zijn bedrijf ook een dienst wil aanbieden waarbij met behulp van een QR-code de ENUM-registratie kan worden gekoppeld. Daarnaast krijgt de registrant van een ENUM-registratie ook de beschikking over een VoIP (SIP) en chat (XMMP) account, niet elke gebruiker weet hoe hij dat zelf kan regelen. Door deze combinatie wordt ENUM een stuk toegankelijker.

Een woordvoerder van het ministerie van EL&I-woordvoerder laat in een reactie weten dat er in november een evaluatierapport over ENUM zal uitkomen. Vragen over waarom ENUM niet van de grond is gekomen, wat het ministerie daar van vindt of dat de ENUM-infrastructuur in de lucht moet worden gehouden, kan de woordvoerder om die reden nu nog niet beantwoorden.

Jurrian, 17 oktober 2012 8:28 am

Ik heb wel eens rondgekeken om mijn telefoonnummer in ENUM te laten vastleggen, maar er was/is geen enkele registar die een ENUM-registratie via de website aanbiedt zoals dat bv. ook met een .nl-domein gebeurd.

Naar mijn idee zou het een betere methode zijn als de telecom-provider standaard de ENUM-registratie toegewezen krijgt voor de nummers die hij toegewezen gekregen heeft. Vervolgens zou er een verplichting moeten zijn dat je als klant bij je eigen telecom-provider je de zone-delegatie van je telefoonnummer kunt opeisen. Geen aparte registers, geen controles nodig, het zou zelfs zonder kosten kunnen.

Mark, 17 oktober 2012 9:57 am

Het hele ENUM verhaal hangt alleen al van wazigheid aan elkaar vast. Het is zo wazig op verschillende websites (updates van 2010, 404 errors en compleet andere info dan je zoekt) dat het onbetrouwbaar overkomt. Een enkele site doet me zelfs denken aan het Cyberbunker verhaal...

Ik begrijp vooral niet dat de SIDN hier nog zo achter kan staan. Jammer want ben het met Jurrian eens, dat zou niet alleen een betere oplossing zijn, maar ook vele malen betrouwbaar en sneller. Blijft nog wel steeds de vraag overeind staan wat de meerwaarde is. Misschien zijn sommige dingen nu eenmaal niet voorbestemd te veranderen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.