Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Derde datacenter Equinix in Amsterdam geopend

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 oktober 2012 08:06 uur

Equinix heeft dinsdag zijn derde datacenter in de regio Amsterdam geopend. Het is een flinke uitbreiding; AM3 is ongeveer net zo groot als de tweede bestaande Equinix-datacenters in Amsterdam bij elkaar.

Het nieuwe datacenter is in totaal 18.000 vierkante meter groot en staat op Science Park in Amsterdam, op een steenworp afstand van SARA en Nikhef. De nabijheid van die twee organisaties is ook een belangrijke overweging geweest bij de locatiekeuze, vertelt Michiel Eielts, directeur Equinix Nederland.

Het pand telt vier verdiepingen, waarvan er twee bestemd zijn als datavloer. De begane grond is leeg en onbebouwd. Vrachtwagens van klanten kunnen zo onder het pand door rijden om vervolgens hun spullen uit te laden. “De eerste verdieping is gebouwd op een hoogte van 4,2 meter, speciaal om voorbereid te zijn op eventuele watersnoodrampen. De derde verdieping is de 1e fase van het datacenter dat nu geopend is en telt 3200 m2 aan dataruimte. De eerste verdieping is voor uitbreiding naar de 2e fase van nog eens 3200 vierkante meter. Zowel de tweede als de bovenste etage zijn vooral bedoeld voor onderhoud en technische werkzaamheden, legt Derek Jager, sales consultant bij Equinix uit in gesprek met ISPam.nl.

AM3 wordt ingericht met cold corridors met 50u-kasten die elk maximaal 18 kW kunnen krijgen. In de huidige zaal die in gebruik is genomen zijn de PoP-locaties van de AMS-IX, NL-IX al up and running. Ook Facebook heeft er apparatuur staan.

Ondergronds
Het datacenter heeft geen mechanische compressor koeling. Er staan hybride koeltorens die met behulp van water koelen. Als de buitentemperatuur laag genoeg is gebruiken ze geen water, maar waterdamp van de koude buitenlucht om te koelen. “Dit maakt het koelsysteem 55% efficiënter qua watergebruik”, aldus Jager.

Nieuw is ook dat het datacenter overcapaciteit aan koude lucht in de grond opslaat. Op 168 meter diepte is een opslag gemaakt waar koude energie in een mengsel van water en zand wordt bewaard. Als het zomers warm is, kan deze energie gebruikt worden om het datacenter te koelen.

Ook de restwarmte van het datacenter – water met een temperatuur van circa 32 graden – wordt in de grond opgeslagen. De restwarmte zal in ieder geval door de naastgelegen Universiteit van Amsterdam worden gebruikt om ruimtes te verwarmen. De warmte kan in de toekomst ook door andere partijen op Science Park worden benut.

Onherkenbaar
De keuze voor Science Park als locatie had ook een nadeel. Het pand mocht er niet uitzien als een datacenter waardoor er hoge eisen werden gesteld aan de vormgeving van het datacenter. Er mocht bijvoorbeeld geen hoge hekken om het datacenter worden geplaatst. Daarom is er gekozen voor minder opvallende hekken en een gracht rondom het pand. Ook mochten er geen koelsystemen of pijpen op het dak zichtbaar zijn. En zo’n anderhalf jaar geleden was er onvoldoende stroom beschikbaar. Dankzij twee nieuwe substations van elk 80 Mega Volt Ampère (MVA) is de energielevering aan het datacenter verzekerd. Het datacenter gebruikt twee keer 20 MVA.

Distributed redundancy
Het pand heeft 10 elektriciteitsfeeds. Twee daarvan gaan naar de koeling en acht feeds zijn voor de rest van het datacenter. “Uniek aan dit datacenter is de distributed redundantie”, vertelt Jager. “Als er een feed uitvalt, wordt het sroomverbruik van die feed verdeeld over de andere beschikbare feeds. Hierdoor voorkom je een soort domino-effect waarbij noodsystemen kunnen omvallen.” Mede hierdoor Equinix garandeert een uptime van 99,999%, zegt Jager.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.