Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie pakt de kansen in de Chinese cloud?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 november 2012 15:13 uur

Microsoft kondigde eind vorige week aan haar cloudoplossing Azure naar China te brengen. Het bedrijf tekende een zogeheten Memorandum of Understanding met de stad Shanghai en met 21Vianet dat namens Microsoft licenties mag gaan verkopen. Azure zal geleverd worden vanuit lokale datacenters. Ook SaaS-oplossing Office365 wordt voor de Chinese markt beschikbaar gemaakt vanuit de bestaande Microsoft-datacenters in Singapore en Hong Kong.  Shanghai is de eerste stad in China die Azure en Office365 op grote schaal gaat invoeren voor de ambtenaren in de stad.

Microsoft kondigde in september al aan deze stap te gaan zetten: multi-tenant oplossingen in public en private cloud-omgevingen voor de Chinese markt. Want: China is nagenoeg onontgonnen terrein, met een waanzinnig business potentieel. En met een karrenvracht aan goed opgeleid personeel om de hoek. Niet voor niets pompte Microsoft al miljoenen dollars in China: een bescheiden voorinvestering als je dat afzet tegen de beoogde rendementen. Want Gates cum suis zijn vastbesloten de cloud leader te worden in China.


Ja. Het business potentieel is er ontegenzeggelijk. Ook Nederlandse providers zouden prima zaken kunnen doen in het land. Technisch is er vrijwel geen belemmering.
Equinix heeft al datacenters in Shanghai, inclusief International Business Exchange (IBX). Dat het Shanghai heeft gekozen als vestigingsplaats is niet meer dan logisch. De stad heeft 23 miljoen inwoners en is bovendien het financiële hart van China. Hier wordt het geld verdiend. Ander groot voordeel: Shanghai heeft twee internet exchanges met de Shanghai City Exchange en de Shanghai Internet Exchange Center. Overigens heeft Equinix ook een internet exchange in het land, via Hong Kong. China is al lang geen geïsoleerd land meer. Zeker niet vanaf het internet.

Patriot Act
Er liggen zeker kansen, stelt ook Lennard Zwart van CloudVPS. “Zeker omdat Chinesen waarschijnlijk liever gevoelige data bij Europeanen onderbrengen dan bij Amerikanen, omdat de Amerikaanse overheid er anders bij kan.” En daar kon Zwart wel eens een ijzersterk argument in handen hebben. Veel Amerikaanser dan Microsoft gaat het immers niet worden. De Amerikaanse overheid mag data opvragen op cloudservers van Amerikaanse bedrijven of bedrijven die een vestiging hebben in de VS, een uitvloeisel van de Patriot Act. Zwart denkt dat er een gerede angst zal bestaan bij Chinese organisaties, inclusief de overheid, dat Amerikaanse rechercheurs dan ook bij Chinese data kunnen.

Maar wat als de Chinese overheid data op Nederlandse servers in beslag wil nemen of maatregelen nemen tegen Chinese vestigingen van bedrijven die niet mee willen werken aan onderzoeken waarbij data op cloudservers wordt meegenomen? “Dit doen de Amerikanen al en het is zeker niet onmogelijk dat de Chinezen op gegeven moment de zelfde benadering gaan kiezen”, stelt Zwart. Volgens hem is dat een risico waar Nederlandse providers goed naar moeten kijken, voordat ze de stap zetten in de Chinese markt.

Kroes
“Het zijn spannende ontwikkelingen die wij op de voet volgen”, meldt Simon Besteman van ISPConnect. “Mogelijkheden zullen er zeker zijn. Wij hebben echter nog geen signalen vanuit de achterban gekregen dat onze leden actief de Chinese markt op gaan.”  Besteman bevestigt daarmee het algemene beeld: de Europese in het algemeen en Nederlandse providers en technologiebedrijven in het bijzonder, kijken nog maar spaarzaam naar China. De focus ligt op Europa. Niet verwonderlijk als je eurocommissaris Neelie Kroes laat optekenen dat er nog voor 160 miljard aan cloud valt te verdienen op ons continent. Daarmee doelde ze overigens, blijkens de beleidsstukken, ook vooral op de potentiële besparingen die bedrijven kunnen halen door ICT uit te besteden richting vooral public cloud. Volgens Gartner hebben bedrijven daar voorlopig de handen vol aan: hoe pas je de bestaande IT in binnen cloudstructuren? Daarvoor hebben die ondernemingen de expertise nodig van cloudproviders en daarmee kunnen ze wel eens een rem trekken op de groei van uitgerekend die providers. Zeker op de internationale groei.

Gartner
Dat is precies waar Microsoft geen last van heeft. Als softwaregrootmacht kunnen zij zich op diverse fronten richten. Het is dan ook opmerkelijk dat Peter Sondergaard van Gartner zich afgelopen maandag tijdens de opening van ITXPO in Barcelona richtte op de grote softwarebedrijven. Die bedrijven konden wel eens de rem worden op de mogelijkheden van organisaties om in te spelen van veranderingen. Waarmee hij dan weer met name op de cloud doelde. Grote partijen noemde Sondergaard bij naam: Cisco, HP en Microsoft. Ondernemingen moesten zich maar eens afvragen of dat wel de juiste partijen zijn om in de toekomst zaken mee te doen.

Maar het is juist de koudwatervrees van grote bedrijven die een rem op de ontwikkeling van technologiebedrijven trekt. Niet andersom. Bedrijven zouden een enorme stimulans kunnen geven aan het doorontwikkelen van cloudtechnonologie door over de drempel te stappen en hun IT naar de cloud te brengen. Dan krijgen die technolgiebedrijven ook de mogelijkheid om buiten Europa te kijken en echt te groeien.  Anders missen veel bedrijven ook deze boot en is Microsoft andermaal de ‘leading wave’.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.