Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verklaring voor verschil Nederlandse en Amerikaanse cloudadoptie

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 november 2012 08:01 uur

Sinds jaren heet het dat virtualisering en cloud hoe dan ook de overhand krijgen en op termijn de traditionele wijze van hosting verdringen. Dit scenario zal naar verwachting niet opgaan voor alle toepassingen, daarvoor zijn sommige klanten te veeleisend of is er regelgeving die de keuze beperkt.

De snelheid waarmee deze transitie plaatsvindt is iets waarover vanaf het begin af aan verschillend wordt gedacht. Als je rapporten van partijen als Gartner er op naslaat zie je dat die in 2008 voorspelden dat alle Westerse landen zo rond deze tijd al heel ver zouden zijn.

Het is echter anders gelopen. Natuurlijk is er in Nederland een enorm gebruik van clouddiensten ontstaan. Naast een hausse aan toepassingen is het aantal gebruikers spectaculair toegenomen. Maar tegelijkertijd bestaat en bloeit traditionele hosting nog steeds. Het is voor menig ondernemer een dienst met mooie marges en alleen al daarom wordt er geen afscheid van genomen. Dat wil overigens niet zeggen dat die zelfde hoster zich beperkt tot oldskool hosting, beide soorten worden naast elkaar aangeboden en ondersteund.

Deze situatie is in de geschiedenis van internetgebruik redelijk uniek. Als je bijvoorbeeld kijkt naar access in dit land zie je dat over een betrekkelijk korte periode het aantal inbelklanten zo sterk is afgenomen door de switch naar breedband dat inmiddels bijna geen enkele partij nog inbelverkeer aanbiedt. Zo snel hier de acceptatie van breedband plaatsvond, zo langzaam lijkt het wel te gaan met cloud. De vraag is waardoor dat wordt veroorzaakt.

Onvermijdelijk kom je uit op de imago van cloudhosting in delen van de samenleving. Niet eerder waren over een internetgerelateerde dienst zoveel negatieve signalen op te pikken. Naast zorgen om veiligheid van het concept als geheel is er voor sommigen het gevoel van ongemak. Tevens telt mee dat de meer specifieke enduser oplossingen de afgelopen jaren wel eens steken hebben laten vallen. Storingen bij Amazon en anderen blijft lang hangen in het geheugen van de mogelijke afnemers van clouddiensten.

Wijzen op fouten uit het verleden, beren op de weg zien als het gaat over cloud, is dat een typisch Nederlandse houding, of krijg je dat ook elders te horen? De achterliggende vraag is daarmee impliciet of Nederlandse hostingklanten behoudender zijn dan de buitenlandse hostingafnemers.

Tijdens een recente informele bijeenkomst met Softlayer en Ingram Micro kwam dat punt toevallig ter sprake. Het feit dat in Nederland nog zo vaak de vraag wordt gesteld door overheden, ondernemers klein en groot, nieuwe en bestaande klanten, of cloud wel in orde is. Alleen al die vraag voorleggen aan Amerikaanse partijen bleek een aardige exercitie. Je merkt heel duidelijk dat de ontwikkelingen aan de andere klant van de grote plas in een andere fase zitten. Het antwoord dat we kregen van de Marc Jones van SL was zo kort, bondig en helder als het maar kan: in de VS is cloud een echte no-brainer. Startende bedrijven beginnen (een paar uitzonderingen daargelaten) allemaal in een cloudomgeving. Geen capex, veel beter zicht op je maandelijkse kosten en de mogelijkheid tussentijds te kunnen groeien of mocht dat nodig zijn te krimpen zijn daar van doorslaggevend belang.

Tegelijkertijd wordt die ‘cloud is een uitkomst’ houding ook ingegeven door het feit dat er zo veel bedrijven starten die uiteraard niet over eigen hardware uit het verleden beschikken dat het voor steeds meer hosting- en DC-partijen minder logisch is rekening te houden met het ondersteunen van legacy.

Daarmee is een opmerkelijk verschil tussen in ieder geval de Amerikaanse en Nederlandse markt weergegeven. Ook al is hier sprake van redelijk wat starters, het aantal is natuurlijk vele malen lager dan in de VS. Tel daarbij de lagere bereidheid bij al bestaande ondernemingen om welke reden afstand te nemen van oudere systemen (het ijzer) en je hebt een verklaring voor de lagere groei van cloudadoptie door marktpartijen in Nederland.

Met die kennis is het duidelijk waarom het weinig zinvol is elk Amerikaans cloudconcept – of het nu gaat om aanbod of de ‘vermarketing’ ervan – letterlijk te vertalen naar het Nederlands in de veronderstelling dat het hier ook wel aanslaat. Blijf je bewust van de lokale mogelijkheden en omstandigheden.

Sven, 15 november 2012 9:14 am

Is dit een opinie of een feiten stuk?

Als ik Marc Jones van SL was, dan zou ik hetzelfde zeggen. De opmerking toont niets aan. Ook in NL roepen partijen dat startende bedrijven alles vanuit de cloud afnemen. Wij zien starters geen eigen ijzer meer neerzetten en ik weet van concullega's dat hun ijzerverkoop ook is ingezakt. Dat is net zo'n zacht argument als de opmerking van SL. Geen verklaring voor verschil in cloudadoptie tussen VS en NL.

Ook de opmerking dat je onvermijdelijk op het imago uit komt, zonder andere opties te verkennen is te kort door de bocht. Uit jaren onderzoek blijkt dat bestaande bedrijven conservatief worden in hun beslissingen in economisch slechte tijden om maar eens een ander argument te nomen.

Storingen bij Amazon en anderen zouden lang blijven hangen bij afnemers. Langer bij NL'ers dan bij VS? Anders zou het geen verschil in cloudadoptie tussen VS en NL verklaren.

Waar ook overheen wordt gestapt dat het OPEX financieren ook flink duurder kan zijn dan CAPEX. Ik zeg niet dat het zo is in het geval van Cloud, maar een eigen servertje kan goedkoper uitkomen als je precies weet wat je behoefte is. Dat geldt voor elke OPEX / CAPEX beslissing! Geen argument om het verschil tussen cloudadoptie tussen NL en USA te verklaren.

Dan suggereer je dat bestaande ondernemingen een lagere bereidheid hebben tot cloud adoptie in NL. Waarmee je zegt dat bestaande Amerikaanse bedrijven die bereidheid meer hebben? of probeer je daarmee te zeggen dat starters de verklaring is van het verschil in het algemeen?

Tot slot geef je aan dat in NL natuurlijk minder starters dan in de VS zijn. In VS zijn überhaupt meer bedrijven, zoveel meer bedrijven dat procentueel gezien er nooit cloud adoptie in NL zal plaatsvinden in deze redenering. Dit zou je perspectief moeten zien. Maar het argument dat de markt in de VS aanzienlijk groter is en daarom de cloud adoptie hoger is kan ik volgen, al ben ik eerder geneigd om te zeggen dat de grotere markt het aantrekkelijker maakt om juist daar een cloud aanbod op de markt te zetten ipv in NL, waardoor er eerder is begonnen met Cloud en NL dus 'gewoon' achterloopt.

Kortom, ik lees heel weinig argumenten die verklaren waarom in de VS de cloudadoptie hoger is dan in NL. Sterker nog, ik kan ook niet terugvinden dat het verschil bestaat. Het kan leerzaam zijn verschillen te verklaren om zo kansen en bedreigingen te ontdekken, maar dan moet je wel de feiten juist neerzetten of duidelijk vermelden dat het een opiniestuk is.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.