Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staffelkorting .nl-domeinnamen: If you can’t beat them, join them! (opinie)

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 februari 2013 08:01 uur

sidn_logoDe staffelkortingen die de SIDN heeft ingevoerd, leiden nog steeds tot negatieve reacties van kleine registrars die vinden dat hun onrecht is aangedaan. Door de staffelkorting hebben grote registrars immers een nog lagere kostprijs per .nl-domeinnaam dan kleinere registrars.

Eerder werd ook door ISP Belang zelfs een klacht bij de NMa ingediend tegen de staffelkorting omdat deze in strijd zou zijn met het mededingingsrecht. De klacht werd echter voordat de NMa het besluit naar buiten zou brengen, ingetrokken. Door het hoger beroep in de WOB-procedure van ISPam.nl weten we nu wel dat de NMa de klacht heeft afgewezen en mogelijk beslist de Raad van State dat het (concept)besluit hierover nog openbaar gemaakt moet worden zodat we ook de precieze overwegingen van de NMa leren kennen.

Ook al is de staffelkorting niet in strijd met het mededingngsrecht, dan wil dat niet zeggen dat de kritiek op de staffelkorting niet terecht is. Is die kritiek terecht? De staffelkorting zorgt ervoor dat heel grote registrars, dat zijn er maar een paar, een maximale korting van 8 procent krijgen op elke domeinnaam die ze meer geregistreerd hebben dan 100.000 .nl-domeinnamen.

Dat roept de vraag op wat de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam eigenlijk is? Allereerst betaalt elke .nl-registrar een registrarbijdrage van 820 euro per jaar, onafhankelijk of hij 1 of 250.000 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd. De kostprijs van een .nl-domeinnaam is daarmee ook zonder de staffelkorting afhankelijk van het totaal aantal .nl-geregistreerde domeinnamen. Daarnaast betaalt de registrar per domeinnaam 0,92 euro per geregistreerde domeinnaam en daarmee 3,68 euro per jaar.

Een registrar die 100 .nl-domeinnamen heeft geregistreerd heeft zonder staffelkorting een kostprijs van 11,88 euro per domeinnaam, bij 1.000 domeinnamen gaat het om 4,50 euro, bij 5.000 domeinnamen om 3,84 euro en bij 25.000 domeinnamen om 3,71 euro en bij 100.000 domeinnamen 3,69 euro.

Opvallend is dus, wanneer de staffelkorting niet in beschouwing wordt genomen, dat de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam voor een kleine registrar sowieso al duurder is dan voor een grote registrar. Echter staat daar tegenover dat voor een kleine registrar met elke .nl-domeinnaam die hij registreert de gemiddelde prijs per .nl-domeinnaam veel sneller omlaag gaat, omdat de registrarbijdrage een significant deel van de kostprijs uitmaakt.

Een (heel) grote registrar heeft dat volumevoordeel niet meer, omdat de registrarbijdrage maar een fractie van de kosten van de .nl-domeinnaamregistratie beslaat. Kortom de kleine registrar heeft een incentive om telkens meer .nl-domeinnamen te registreren, omdat ze dan goedkoper worden, terwijl de groter registrar die niet heeft.

De staffelkorting zorgt ervoor dat niet alleen de kleine registrars, maar ook de grote registrars een incentive hebben om meer .nl-domeinnamen te registeren. Zorgt het er ook voor dat de grote registrars (veel) lagere kostprijs dan kleine registrars hebben? Een heel grote registrar krijgt een korting van 0,30 euro per domeinnaam en kan daarmee een kostprijs van 3,39 euro hanteren voor elke domeinnaam die hij extra registreert bovenop de 100.000ste.

Naast de staffelkorting geldt voor elke registrar die de SIDN per automatische incasso betaalt een betalingskorting van 5 procent. Op die manier kan de inkoopprijs van een .nl-domeinnaam zelfs zo laag zijn als 3,50 euro en op dit moment door de tijdelijke registrar incentive waarbij de registrar per met DNSSEC gesigneerde .nl-domeinnaam 0,07 euro per kwartaal korting, krijgt maar liefst 3,23 euro per jaar, inclusief de maximale staffelkorting van 8 procent kan de inkoopprijs zelfs zo laag zijn als 2,97 euro per .nl-domeinnaam.

Is het oneerlijk tegenover kleine registrars dat ze niet tegen dezelfde lage prijzen als de grootste registrars kunnen registeren door de staffelkorting? Als je het mij vraagt niet, immers zijn kleine registrars al duurder uit door dat ze de registrarbijdrage over een kleine aantal .nl-domeinnamen kunnen omslaan. De staffelkorting zorgt er enkel voor dat grote registrars ook een financiële incentive hebben om meer .nl-domeinnamen te registreren.

Ook minder grote hosters kunnen profiteren van de maximale korting die de SIDN aanbiedt, door niet langer zelf registrar meer te zijn, maar door .nl-domeinnamen ergens anders in te kopen. Er zijn genoeg domeinnaamresellers die .nl-domeinnamen aanbieden tegen prijzen die niet veel hoger liggen dan de inkoopprijs die ze aan de SIDN betalen.

Die gedachte is ook helemaal niet zo raar, want hoeveel Nederlandse hosters zijn er die zelf ICANN accredited registrar zijn? Die zijn op twee handen te tellen, terwijl er meer dan duizend hosters zijn. Er is echter een belangrijke reden om zelf hoster te willen zijn, namelijk dat de naam van de registrar in de whois van een .nl-domeinnaam staat. Om die reden kiezen domeinnaamresellers voor neutrale namen om hun klanten niet te beconcurreren.

Tijdens de laatste SIDN relatiedag heb ik begrepen dat het binnen enige tijd mogelijk zal zijn om – net als bij gTLD’s – in plaats van de naam van de registrar, de naam van de reseller in de whois van een .nl-domeinnaam op te nemen. Op dat moment is voor veel kleine hosters de belangrijkste reden om zelf registrar te zijn weggenomen. Ik verwacht dan ook dat op dat moment veel registrars bij de SIDN zullen opzeggen en over zullen stappen naar een domeinnaamreseller.

Kortom wat betreft de lage prijzen voor .nl-domeinnamen die grote .nl-registrars kunnen aanbieden, door de omslag van de registrarbijdrage over een groot aantal .nl-domeinnamen en de stafelkorting: If you can’t beat them, join them!

Alexander, 26 februari 2013 8:26 am

"Ik verwacht dan ook dat op dat moment veel registrars bij de SIDN zullen opzeggen en over zullen stappen naar een domeinnaamreseller."

Ik verwacht dat eigenlijk niet. Stel je hebt als kleine registrar 3000 domeinnamen dan betaal je per kwartaal ongeveer een even groot bedrag. De zgn "domeinnaamresellers" vragen de bedragen voor een domein volledig vooruit per jaar.

Dus wil jij dan even 3000 domeinnamen elders onder brengen dan ben je dus minimaal 10500,00 euro verder. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat de overeenkomstdata met de klanten verspreid door het jaar liggen en je dus in deze situatie bij opheffing van een domeinnaam de kans aanzienlijk groot is dat je verlies zou maken.

En ik vraag me daarnaast ook af of het voordeel van 20 cent per domein (dus 600 euro + 820 euro fee) dan opweegt tegenover de overstap.

Verder kan een domeinnaamreseller zijn eigen prijs van het ene op het andere moment wijzigen. Als de domeinnaamreseller na 3 jaar de noodzaak ziet om wegens welke redenen dan ook de prijs met 50 cent per domein te verhogen gaat het je in eens geld kosten. Dit is voor mij persoonlijk lang geleden ook de reden geweest om zelf registrar bij SIDN te worden.

Wouter, 26 februari 2013 9:42 am

Bovendien wil je, ook als kleine partij, graag zoveel mogelijk in eigen hand hebben. Zeker voor de belangrijkste extensie in Nederland (.NL). Het risico lopen dat je reseller omvalt en je klanten een brief krijgen van SIDN, met daarin de melding dat hun aanbieder (in hun ogen ben jij dat) haar rekeningen niet meer betaalt en ze een andere partij moeten zoeken...(ResellerSRS voorbeeld). Dat risico lopen is voor elke serieuze partij, groot of klein, eigenlijk geen optie als je het mij vraagt.

Alexander, 26 februari 2013 10:21 am

En in dat geval is ongeveer 1500 euro per jaar meer over houden dus eigenlijk niet zo belangrijk.

Iwan, 26 februari 2013 12:01 pm

"Ik verwacht dat eigenlijk niet. Stel je hebt als kleine registrar 3000 domeinnamen dan betaal je per kwartaal ongeveer een even groot bedrag. De zgn “domeinnaamresellers” vragen de bedragen voor een domein volledig vooruit per jaar. "

Is niet helemaal waar. Wij zijn pas overgestapt naar oxxa.com.
Daar kan je NL gewoon per kwartaal afnemen en dus ook opzeggen.
We betalen nu minder dan bij de SIDN en hebben alles in 1 systeem.

We besparen nu enkele 1000de euro's per jaar.

Iwan

Arno, 26 februari 2013 12:03 pm

Icann accredited registrars worden financieel gechecked. Je mag er dus vanuit gaan dat die registrars niet snel zullen omvallen.

Ook is het mogelijk bij diverse partijen gespreide betaling te krijgen voor het .nl portfolio.

Belangrijkste is echter het vraagstuk of het focussen op je corebusiness niet veel meer oplevert dan het zelf blijven doen van allerlei tld's simpel en alleen omdat je het technisch kan.
De besparing in indirecte kosten (automatisering, beheer) en de groei van je omzet door focus is als het goed is een veel belangrijkere overweging om te outsourcen dan de directe besparing op de kosten.

Peter, 26 februari 2013 12:18 pm

"Daarnaast betaalt de registrar per domeinnaam 0,92 euro per geregistreerde domeinnaam en daarmee 3,68 euro per jaar."

"Er is echter een belangrijke reden om zelf hoster te willen zijn, namelijk dat de naam van de registrar in de whois van een .nl-domeinnaam staat."

Alexander, 26 februari 2013 12:40 pm

"Wij zijn pas overgestapt naar oxxa.com."

Sorry hoor, maar dat systeem van oxxa vind ik echt waardeloos. Ik heb er een paar keer mee moeten werken voor een klant maar ik vond de logica behoorlijk ontbreken.

Sebastiaan Assink, 26 februari 2013 2:53 pm

"Tijdens de laatste SIDN relatiedag heb ik begrepen dat het binnen enige tijd mogelijk zal zijn om – net als bij gTLD’s – in plaats van de naam van de registrar, de naam van de reseller in de whois van een .nl-domeinnaam op te nemen."

Dat is niet helemaal juist. Het betreft hier een toevoeging in de WHOIS; het is niet zo dat Registrar vervangen wordt door Reseller. De Registrar zal altijd bij naam vermeld blijven worden in de WHOIS.

Verder deel ik niet de mening dat je het zou moeten zien als een incentive, zoals je die vergelijkt met DNSSEC. Een incentive zoals DNSSEC stimuleert Registrars om aan het bestaande portfolio van domeinen iets toe te voegen; je hoeft er geen extra domeinnamen voor te verkopen aan je klanten. Ik zou het heel vreemd vinden zomaar 10.000 domeinen te registreren, puur omdat je kostprijs per domein dan gaat zakken. Je zult toch echt eerst die domeinen moeten kunnen verkopen aan domeinnaamhouders.

Iwan, 26 februari 2013 4:24 pm

Smaken verschillen over het systeem... maar snap je wel.

oxxa.com is 1 van de weinige in NL die ook ICANN geaccrediteerd is, zijn er maar iets van 10 geloof ik.

Maar ja, waar het om gaat is dat als je maar een paar duizend domeinnamen hebt je beter bij een goede partij alles kan onder brengen. Is efficiënter en goedkoper.

Wouter, 26 februari 2013 5:03 pm

Iwan, ik vraag me dat dus af. Efficienter...ja, als je alles handmatig doet misschien wel. Maar gebruiken we niet tegenwoordig allemaal een administratiepakket als bijvoorbeeld WeFact, dat per extensie gewoon zelf bepaald waar hij zijn aanvraag heenstuurt? Dat is dus een kwestie van eenmalig instellen en niet meer of minder werk dan alles bij 1 partij hebben...

Op het moment dat jouw registrar omvalt...was het een stuk goedkoper dat je alles gewoon zelf zou beheren. En ja, ICANN geaccrediteerde bedrijven worden financieel gecheckt, maar in tijden dat zelfs de grootste bedrijven die over het algemeen genomen best kapitaal krachtig zijn omvallen heb ik wel geleerd dat echt elk bedrijf kan omvallen. Hoe gaat ze er vandaag misschien voorstaan, zo slecht kan het morgen zijn.

Alexander, 26 februari 2013 5:38 pm

Maar waar het nu feitelijk om gaat en we het nu niet meer over hebben is of het eerlijk is dat grote registrars meer korting krijgen (of zo 'ie zo korting krijgen) ten opzichten van de kleine.

Als ik nu het artikel lees en alle reacties zo eens door lees dan zou je dus als kleine zelfstandige bijna gedwongen worden om je aan te sluiten bij een grote leverancier om goedkoper in te kunnen kopen.

Waar ik me als kleine partij voornamelijk aan erger is dat de grote partijen met marges werken die je als kleine partij niet kan hanteren, sterker nog ik ken partijen die verkopen onder mijn inkoopsprijs aan de consument.

Meer vrede zou ik hebben met dit systeem als SIDN een consumentenprijs oplegt die nageleefd dient te worden. Veel klanten hebben 2 of 3 domeinen bij een grote partij, hosting bij een andere partij etc. etc. en dan spaart het ze een paar euro per jaar maar dat is blijkbaar voldoende om domeinen elders te registreren. En ik pas er voor om domeinen met 2 dubbeltjes winst te gaan verkopen dan kunnen we net zo goed direct stoppen met domeinen.

Ik ben sterk van mening dat kleine partijen te kampen hebben met oneerlijke concurrentie van de grotere partijen. En de korting werkt dit zeker in de hand.

Iwan, 26 februari 2013 8:13 pm

@ Wouter

Je kan je bij veel registry, accrediteren. Zoals NL,EU,BE NUnamens IT enz enz. Vaak is het te duur om daar aan te beginnen.

Daarnaast moet elke API apart onderhouden worden. (wij gebruiken geen WEfact) Nu schrijven tegen 1 partij aan ipv 10. Dat is voor ons efficiënt.

Daarnaast deden we alleen .NL zelf en de rest bij een buitenlandse partij wat de meeste doen hier. Ook die kunnen omvallen en hebben we net zoveel ellende. Niemand geeft garanties. Dan heb ik liever alles in NL dan in het buitenland waar ik de wetgeving niet van ken.


@ Alexander

Je hebt gelijk we dwalen af (-; Maar ik ben van mening dat als je meer verkoopt je meer korting mag krijgen. Het verschil in inkoop valt echter best wel mee. Oke wel als je 100.000 domeinnamen hebt.

Maar wat let je om ook je domeinnamen onder de inkoop te verkopen wat de "grote" ook doen ? Zij maken ook verlies op het eerste jaar en hebben meer massa dus meer verlies. De winst pakken ze in het tweed jaar als de klant blijft. Zij waren ook klein en zijn door slim marketing groot geworden. Had ik ook moet doen achteraf ... dom van mij )-;

Wouter, 27 februari 2013 11:01 am

Iwan, voor veruit de meeste Nederlandse hosters zal gelden dat het overgrote deel van de domeinnamen, .NL domeinnamen zijn. Uiteraard kan je niet bij alle registry's aangemeld zijn, maar het risico wordt wel een stuk kleiner door je grootste extensie(s) zelf te beheren. Sowieso zou ik echt alle extensies bij 1 partij onderbrengen, erg riskant vinden. Die ene partij valt om, en jij hebt een groot probleem. Valt alleen je aanbieder van .BE om (bijvoorbeeld), is het allemaal nog te overzien.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.