Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview Michiel Steltman van DHPA: ‘De lat mag hoog liggen voor de branche’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 februari 2013 08:04 uur

Dutch Hosting Provider Association (DHPA)Zijn organisatie is inmiddels veelvuldig in het nieuws. Zoals vorige week toen de DHPA de eigen code of conduct moest aanpassen vanwege een mogelijke overtreding van het kartelverbod. “Als je voor je leden staat, gebeuren dat soort dingen”, reageert Michiel Steltman nuchter. Je krijgt hem niet zo snel van zijn stuk. Het hoort erbij.

Als directeur mag hij tegenwoordig vaker opdraven om vanuit de belangenvereniging het licht te laten schijnen over diverse ontwikkelingen die het internet in het algemeen en zijn leden in het bijzonder raken. En dat is prima. “We zijn in de afgelopen jaren niet erg zichtbaar geweest. Vorig jaar hebben we in die zin het roer omgegooid: wij willen als DHPA de ‘spokesman’ worden van de branche, de leider van het internet achter het internet.” Die lijn gaat de DHPA doortrekken, met scherpe doelstellingen. “Wij moeten prominent op de kaart.”

Om te beginnen richt Steltman zijn pijlen op de politiek. Want het beeld dat Den Haag en Brussel van het internet hebben, is faliekant verkeerd. Als voorbeeld noemt hij de discussie en de regelgeving omtrent de aanpak van cybercrime. Beleid dat voortvloeit uit een verkeerd beeld. “Voor de meeste politici is alles achter de provider het grote boze internet dat alleen bestaat uit boefjes.” En als je op die manier denkt, dan kies je de verkeerde aanpak van het probleem.

“Een probleem dat in Nederland overigens niet zo heel groot is”, stelt Steltman. “Als je naar de totale sector en de grootte van de branche kijkt, dan valt het wat betreft cybercrime echt wel mee. Vergeet niet dat we in Nederland 140 grote datacenters hebben en ‘s werelds grootste Internet Exchange in Amsterdam is gevestigd. We zijn een echt internetknooppunt. Volgens de politiek is dit een cybercrime-paradijs. Welnee. Het aantal botnets dat via een van de 1500 hostingbedrijven in Nederland actief is, past bij de omvang van de sector– om maar iets te noemen. Het beeld dat de politiek van deze sector heeft, moeten we eerst veranderen. Dat is onze eerste prioriteit.”

Filters
Niet dat de DHPA ontkent dat er misdadige elementen zijn op het internet. Integendeel. “We werken mee met onderzoeken naar dergelijke praktijken, natuurlijk. Alleen stellen politiek en justitie telkens de privacy ter discussie en dat vinden we onverstandig.  Privacybescherming is een groot goed, en Nederland is onder andere daarom een aantrekkelijk land voor datacenters en de grote sites. En als McAfee 150 botnets kan onderscheppen, dan kan justitie dat ook. Je moet ze dan wel met de juiste tools uitrusten. Dat heeft niets te maken met privacy. Maar wij denken graag mee in het gezamenlijk vinden van oplossingen.”

Daarbij zoekt Steltman het in geautomatiseerde middelen. “Dan heb ik het over filters op bijvoorbeeld spam of kinderporno. Technisch kan dat. De overheid zou onze leden dan moeten vrijwaren voor claims van onze klanten. De politiek roept dan bijvoorbeeld dat een spamfilter in strijd is met de netneutraliteit. Pure onzin. Zaken die verboden zijn in de wet, zou je moeten kunnen filteren. De aanpak die we nu zien is die van het uitbreiden van opsporingsbevoegdheden en het aantasten van privacy, kijk naar de plannen van Kroes. Dat is een buitengewoon slecht plan.  Of die nieuwe cookiewetgeving. Typisch geval van’ operatie geslaagd, patient overleden’.”

Geen misverstand: de DHPA is er niet voor om leden boven alles te verheffen. Steltman: “Hosters die zich notoir niet aan de regels houden, moet je domweg boycotten. Helaas hebben we een paar rotte appels die de hele branche, ook in het buitenland, een slechte naam bezorgen. Daar moeten we echt van af. Alleen zo krijg je het volledige vertrouwen van alle partijen.”

Wc-eend
Vertrouwen is toch wel het Leitmotiv als het om hosters gaat. “Als je praat over security, dan praat je over vertrouwen. Een markt vertrouwt een branche alleen als deze de zaakjes op orde heeft. Dan begint het met overzicht: wat zijn de criteria voor een goede hoster? Dat is een taak van de DHPA – samen met het ECP en andere organisaties die criteria opstellen.” En de controle op die criteria? “Wij zetten nu in op externe certificeringen. Klopt, dat is een beleidswijziging ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar hebben we geroepen dat we een eigen keurmerk wilden, maar dan wordt het toch ‘wij van wc-eend raden wc-eend aan’. Nee, laat een ander maar bepalen of wij het goed doen. Die lat mag best hoog liggen, dat zorgt ervoor dat je als branche geloofwaardig bent en blijft.”

Geloofwaardig en in staat om aan de hoogste kwaliteitsnormen te voldoen. Dan moet het in de hele keten kloppen, te beginnen bij het onderwijs – niet voor niets een van de speerpunten van de DHPA. Steltman: “Het is slecht gesteld met de specialistische kennis in de branche. ICT is gewoon niet populair meer in het onderwijs – je bent toch geen nerd? Die passie voor techniek en dienstverlening moet terug. Wij moeten laten zien dat dit een mooi vak is. Wij zijn de Rotterdamse haven van de ICT: laat dat zien. Ik sprak laatst een kamerlid die zijn collega’s wilde uitleggen hoe ICT en internet werkt. Daarvoor had zij Michael Dell uitgenodigd. Zo jammer. Het gebeurt gewoon hier, in ons eigen land.”

Gilde
Mooie thema’s voor de diverse bijeenkomsten die dit jaar op de rol staan. Natuurlijk komt er weer een DHPA Tech Day, op 18 juni. Stropdassen verboden. Lekker informeel met elkaar meedoen aan het NK Serverwerpen. Maar ook serieuzer: “We gaan dit jaar ook zo’n dag organiseren voor executives, waar ze echt iets kunnen leren. Het gaat allemaal om verbinden, vakbroederschap. De branche zou een gilde moeten worden.”

Want die branche blijft voorlopig gewoon groeien. “We zien de onvermijdelijke schaalvergroting, maar ook de professionalisering. Er is geen plek meer voor cowboys en de papa/mama-datacenters, met alle respect gesproken. Het gaat om schaal, kwaliteit en vertrouwen. Daarbinnen zien we bedrijven heel scherp verticaal maar zeer succesvol in niches opereren en bedrijven die in de volle breedte werken met grote schaalvoordelen.” En die verwachte consolidatie? “Die shake out wordt al een tijdje voorspeld, maar ik zie het niet gebeuren. De golf van mergers en acquisities blijft uit. Natuurlijk strijken er buitenlandse partijen neer in Nederland, zoals Softlayer onlangs. Ik vraag mij echt af of dat gaat vliegen. Er zit echt een gat tussen de Amazon’s van deze wereld met anonieme capaciteit of de business-to-business waar mensen werken. Waarmee ik bedoel: je wilt jouw hoster gewoon kennen.”

Michiel Steltman van DHPA

Michiel Steltman van DHPA

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.