- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 28 februari 2013 08:01 uur
De recente artikelen hier op ISPam.nl over certificering en de problemen op de arbeidsmarkt zijn los van elkaar geschreven. Tussen de twee is echter wel een link en die duidt wellicht op het grootste probleem van gehele IT sector.
Verschillende regeringen hebben de afgelopen periode consultaties doorgevoerd, rapporten laten opstellen en geconstateerd dat er op nationaal en internationaal niveau sterke behoefte is aan het ontwikkelen van effectieve methoden cybercrime te bestrijden. Bijna iedereen heeft ondertussen in de gaten dat het allang niet meer gaat om scriptkiddies die zwakke plekken in systemen zoeken. Het gaat om georganiseerde misdaad en als we de berichten mogen geloven om een nieuwe methode van oorlog voeren.
Om deze bedreigingen het hoofd te bieden zijn er mensen nodig, knappe koppen die veel verstand hebben van veilige IT-systemen en op de hoogte zijn van de laatste trends bij online criminaliteit. Daar stuiten ondernemers en regeringen echter op een schijnbaar onoplosbaar probleem: er is meer vraag naar dit soort technici dan er aanbod is. De meeste ISPam.nl lezers weten al jaren dat het kan extreem lastig zijn mensen te werven en vast te houden die gespecialiseerd zijn in het veilig maken en houden van de online dienstverlening.
Nu is het best lastig een helder beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de oplossingen die er nodig zijn of reeds worden aangewend. Een aardige indicatie voor de complexiteit werd recent bekendgemaakt door de Britse tak van het Ernst & Young, naar aanleiding van een eerder verschenen rapportage door de Britse tegenhanger van onze Rekenkamer. Bij de Britten is het aantal jaarlijks afgestudeerden met (basis) kennis van IT-security van 32.000 (1998) teruggegaan naar 7.000 (2010) en dat terwijl in diezelfde periode een enorme groei van online activiteiten heeft plaatsgevonden. Om die achterstand in te lopen – we spreken hier over onderwijs op MBO-niveau en hoger – is volgens EY en NAO tot wel 20 jaar nodig! (“What we now need to do as a nation is to readdress that skill perception. It’s going to take 10 to 20 years to repair the skills perception”)
Of het beeld dat de Britten schetsen ook elders opgaat? Ja, de aantallen en verhoudingen zijn wellicht in het VK nog erger dan in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, de trend is wel gelijk. Steeds hogere eisen specifiek rond veiligheid en te weinig handen om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen.
Wat dit betekent? Vooral dat externe partijen zoals hosters en datacenters een grote kans lopen bekneld te raken tussen die toenemende eisen en de krapte op de arbeidsmarkt. Dat dit impact op de business zal hebben, spreekt voor zich.
En aangezien het een illusie is te geloven dat er in de toekomst minder zware eisen worden gesteld of dat cybercrime als sneeuw voor de zon zal verdwijnen moet het de hoogste prioriteit hebben dat de IT-sector als geheel, dus ook de afzonderlijke hosters en datacenters, nog zwaarder inzetten op scholing in de breedste zin het van het woord.