- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 21 maart 2013 08:01 uur
Achter deze prachtige Scrabble term ging een veelvoud van plannen schuil, beginnend met het reduceren van het aantal datacenters, tot het structureel wijzigen van de functies ervan door over te stappen op clouddienstverlening.
De meest aandacht ging uit naar de overheid. Begrijpelijk want wat zou er nou mooier zijn dan het nodige (bezuinigingen op overhead, vierkante meters en exploitatie) te combineren met het aangename (eindelijk eens up-to-date IT infra en gebruik door de overheid). In de VS, Groot-Brittannië en zelfs in Nederland werd er een nationale CIO aangesteld die onder andere als taak kreeg dit deel van de overheid onder zijn hoede te nemen en te zorgen voor meer effectiviteit tegen lagere kosten.
Begrijpelijk ook dat in deze fase de politiek in veel landen, uiteraard daarbij gestuurd door agressieve lobby van marktpartijen, zich met het vraagstuk ging bemoeien. Resultaat hiervan was een cloud-first strategie in Washington, die een slaafse nabootsing kende in o.a. London, Tokio en Den Haag.
Het bedrijfsleven kon uiteraard niet achterblijven, dus ook hier was een opvallende toename van het aantal cloud-tsaren en andere functionarissen zichtbaar die duidelijk moesten maken dat het nuttige met het aangename zou worden gecombineerd. Iedereen leek zich te focussen op meer en betere dienstverlening vanuit minder vierkante meters.
Daarna is het eigenlijk opvallend stil geworden. Terwijl er nog steeds persberichten binnendruppelen over IT-leveranciers die commerciële klanten overzetten naar een betere infra en als we de berichten mogen geloven cloudgebruik als kool blijft groeien ontbreken berichten over het afstoten van bestaande DC’s.
Erger nog, al maanden is er geen bericht meer verschenen over de staat van de datacenterconsolidatie bij de overheid. Evenmin zijn er aanbestedingen gepubliceerd die op concrete vooruitgang duiden. Terwijl de rijksoverheid meer dan ooit inzet op de reductie en rationalisering van alle overheidslagen (het samenvoegen van gemeentes en zelfs provincies) lijkt het erop alsof de IT buiten schot blijft en daar de status quo wordt gehandhaafd.
Wellicht klopt dat beeld niet en is er sprake van stilte voor de storm. Er is echter ook een ander scenario mogelijk, een kopie van de ontwikkelingen in London. Daar wordt zowel de datacenterconsolidatie en cloud-first strategie door de overheid nog steeds verkondigd, maar de speciaal hiervoor aangetrokken CIO is exit en zijn medewerkers zijn ondergebracht bij een andere ministerie.
Naar de reden van deze opvallende Britse move kan slechts gegist worden. Het is echter wel een ontwikkeling die aan het denken moet zetten: ziet de aanbiederszijde van de markt soms iets over het hoofd dat uitblijven van DC krimp en verdere toename van de ver-cloudisering verklaart?