- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 28 april 2013 12:11 uur
In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft er een gasblussing plaatsgevonden in het GYRO Center DC-1 (Tele 2) datacenter in Amsterdam. Als gevolg van de gasblussing in combinatie met temperatuur schommelingen door het uitschakelen van de airco’s en het openen van de ramen, is er veel hardware in het datacenter defect geraakt, waaronder vooral harddisks, zo blijkt uit berichten op webhostingtalk.nl.
De reden van het afgaan van het blandalarm was volgens webhostingtalk.nl-eigenaar Domenico Consoli niet bekend en nog steeds zijn daar geen berichten over verschenen. Wel was meteen duidelijk dat er veel hardware defect is geraakt door de gevolgen van de brandblussing, waaronder vooral harddisks. Een aantal andere hosters die apparatuur hebben staan in het datacenter bevestigen dat er harddisks defect zijn geraakt door de brandblussing.
Het zou ook net de eerste keer zijn dat GYRO Center DC-1 een gasblussing is geweest. Twee jaar geleden zou dat ook al zijn gebeurt in het datacenter, waarbij ook al de nodige harddisks waren gesneuveld. Destijds zou er zelfs geen rekening gehouden zijn met de overdruk van de glasblussing waardoor er toen naar verluidt ook ruiten waren gesneuveld. Defecte hardware als gevolg van een glasblussing in een datacenter is geen uitzondering. Toen in 2007 er een spontane gasblussing plaatsvond in het Eweka datacenter, zorgde dat ook voor de nodige defecte harddisks.
John Timmer van SystemDeveloper.nl plaatste de volgende screenshot van een RAID-set waarvan verschillende harddisks defect zijn geraakt. Toevallig in een ander datacentrum op dezelfde dag zo laat Timmer in een reactie aan ISPam.nl weten, maar het beeld is hetzelfde als wat veel servereigenaren in GYRO Center DC-1 te zien kregen.
Over de gasblussing is op webhostingtalk.nl een discussie ontstaan over de vraag als gevolg waarvan de harddisks precies defect zijn geraakt. Is dat het gevolg van de overdruk die ontstaat door de gasblussing, de plotselinge temperatuurschommeling of door de geluidsdruk die de gasblussing veroorzaakte? Dat roept de vraag op of de oplossing niet erger is dan de kwaal? Is het wel verstandig om een automatische gasblussing te hebben of kan daar niet beter handmatig toe besloten worden? Wat vinden jullie?