- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 29 april 2013 08:01 uur
De Raad van Toezicht van SIDN is per 1 april verstrekt met Simon Hania die daarnaast corporate privacy officer bij TomTom is en in het verleden technisch directeur van XS4ALL was, zo heeft het .nl-registry drie weken na de benoeming bekend gemaakt. Tegelijkertijd met de benoeming van Hania traden Fred Eisner en MIchiel Westermann af als lid van de RvT.
SIDN haalt met Simon Hania een zwaargewicht binnen die grote bekendheid geniet. Toen hij afscheid nam als technisch directeur van XS4ALL, gaf hij aan dat hij wilde voorkomen de “Dr. Clavan van internet” van het internet te worden. Gezien zijn grote bekendheid en de vele media-optredens die hij gaf in die functie, was dat geen onterechte opmerking. Daarnaast was Hania in het verleden ook bestuurslid van AMS-IX, COIN en NLnet Labs.
De reden dat de benoeming van Hania pas drie weken na de benoeming bekend is gemaakt, heeft er volgens SIDN-directeur Roelof Meijer mee te maken, dat er nog een aantal formele zaken moesten worden geregeld. Na de benoeming moesten er nog een aantal formele zaken worden geregeld, zoals de voorwaarden voor het lidmaatschap van de RvT.
Vacante posities Raad van Toezicht
Door dat tegelijkertijd met de benoeming van Hania Fred Eisner en Michiel Westermann af zijn getreden, nu beide het maximum van drie benoemingstermijnen in de Raad van Toezicht hebben vervult, is er één positie in de RvT vacant. Er zijn volgens Meijer op dit moment gesprekken gaande met twee kandidaten voor die functie.
Sinds het aftreden van Hanneke Slager als lid van de RvT een jaar geleden bestaan het bestuur en de RvT van SIDN enkel uit mannen. Meijer stelt daarop dat SIDN niet dogmatisch van mening is dat er vrouwen in de RvT zouden moeten zitten, maar dat een vrouwelijk lid in de RvT wel gewenst is om een heterogeen team te hebben. Een mix van mensen met verschillende achtergronden en ervaring en die niet allemaal op elkaar lijken qua denken en doen is belangrijk. In dat opzicht kan een vrouwelijk lid in de RvT volgens Meijer een waardevolle toevoeging zijn.
Het is de bedoeling om de vacante positie in te vullen met een zwaargewicht uit de politiek of het bedrijfsleven. Deze kandidaat zal in eerste instantie als gewoon lid van de RvT meedraaien. Wanneer Eddy Schuyer als voorzitter aftreedt volgend jaar, zal deze kandidaat de rol van voorzitter van de RvT overnemen. Op dit moment wordt er met twee kandidaten gesproken, waarvan er een vrouw is. Al zal het volgens Meijer voor de vraag welke kandidaat het wordt enkel afhangen van de mate waarin de persoon aan het profiel voldoet en hoe deze in de rest van het team past.
Naast Eddy Schuyer zullen volgend jaar ook Christiaan van der Valk en Erik Huizer aftreden, omdat ze dan het maximum van drie termijnen in de RvT van SIDN hebben vervuld. Het is volgens Meijer dan in ieder geval de bedoeling om een kandidaat aan te trekken met een achtergrond als internet ondernemer die Van der Valk vervangt en iemand met een diepgaande kennis van de DNS en internet governance als vervanger van Huizer in de RvT.
Bestuurder en Raad van Toezicht
Meijer geeft nadrukkelijk aan dat zijn rol bij de selectie van RvT-leden zeer beperkt is en dit feitelijk alleen een dossier is van de RvT zelf. Wel vind er doorgaans een gesprek plaats tussen een eventuele kandidaat en Meijer als bestuurder, om te kijken of er een basis is voor samenwerking in de verhouding van bestuurder en RvT-lid.
In de selectieprocedure stelt Meijer zich over de kandidaat enkel uit te laten over de vraag of deze binnen de profielschets voor de RvT past en niet over zijn idee over de geschiktheid van de kandidaat. Dat wel doen zou ook merkwaardig zijn, gezien de kandidaat indien hij of zij als RvT-lid wordt benoemd, hem als bestuurder zal gaan controleren, zo voegt Meijer er aan toe.