- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 24 juni 2013 08:10 uur
Freedom Registry dat in maart dit jaar het .ml-domeinnaam registry heeft overgenomen, was van plan alle .ml-domeinnamen net als het .tk-domeinnamen die het ook uitgeeft, gratis aan te gaan bieden. In samenwerking met Metaregistrar, een zusterbedrijf van MijnDomein.nl, gaat het bedrijf nu alle .ml-domeinnamen waar een bestaand .nl-domeinnaam van bestaat alleen tegen betaling aanbieden.
Het eerste half jaar zal een een soort sunrise periode zijn, waarbij alleen houders van .nl-domeinnamen de gelijknamige versie van de .ml-domeinnaam kunnen aanschaffen. Elke registratie van een .ml-domeinnaam waarvan een .nl equivalent van bestaat kan alleen via Metaregistrar worden aangeschaft, dat als een soort sub-registry van Freedom Registry fungeert met eigen registrars.
Gedurende de sunrise periode is contractueel bepaald tussen Metaregistrar en de registrars dat ze alleen .ml-domeinnamen aanbieden aan klanten die de overeenkomende .nl-domeinnamen in beheer hebben, zo bevestigen zowel Metaregistrar en Freedom Registry aan ISPam.nl. Om dit te waarborgen wordt er gedurende deze periode door Freedom Registry een e-mail gestuurd het admin-c contact van de overeenkomende .nl-domeinnaam, die de aanvraag van de .ml-domeinnaam moet goedkeuren.
Een goede zaak of fear, uncertainty and doubt?
Dat roept echter ook vragen op over de ethische kant van deze manier van werken. Er zullen weinig houders van .nl-domeinnamen zijn die behoefte hebben aan een .ml-domeinnaam. Indien deze wel wordt geregistreerd is dat puur om te voorkomen dat iemand anders hem kaapt en mogelijk om eventueel typo-verkeer op te vangen. Is het dan geen FUD (Fear, uncertainty and doubt) dat Freedom Registry en Metaregistrar verkopen?
In reactie op die vraag laat Ewout de Graaf, business unit manager van Metaregistrar aan ISPam.nl weten dat die vraag ook intern heeft gespeeld, maar dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat hiermee aan een onprettig verhaal, dat .ml-domeinnamen voor een ieder gratis beschikbaar zijn, op een etische manier een goede draai wordt gegeven.
De Graaf stelt dat er op dit moment inderdaad nauwelijks behoefte zal zijn aan .ml-domeinnamen, maar indien er naar de toekomst wordt gekeken en er onder .ml net als bij .tk 17 miljoen domeinnaamen zijn geregistreerd, er verschillende .ml-domeinnamen opduiken die lijken op de .nl-domeinnaam variant. Bestaat die behoefte dan wel, zo vraagt De Graaf zich af. Metaregistrar denkt van wel en biedt nu het (nog) kan daar een oplossing voor. Daarnaast is het voor bedrijven normaal om varianten van hun domeinnaam te registeren met typo’s, voor Metaregistrar is dat hierbij ook het geval, met als enige verschil dat de typfout in dit geval aan de andere kant van de punt zit.
Joost Zuurbier, CEO van Freedom Registry dat in Amsterdam is gevestigd, laat in een reactie weten van mening geen ethische problemen te zien. Een vergelijking met .co.nl die enige tijd met weinig succes door EuroDNS in de markt zijn gezet vindt hij niet juist. .ml-domeinnamen zijn volgens Zuurbier immers echte domeinnamen, een echt TLD en niet bedacht door hem als slimme ondernemer. Na inzage in dit artikel, ontkent Zuurbier zich uitgelaten te hebben over .co.nl in het interview met ISPam.nl.
In de wijze waarop de .ml-domeinnamen in Nederland in de markt wordt gezet, ziet Zuurbier geen ethische bezwaren. Het feit dat 900.000 keer per dag een typo wordt gemaakt, waardoor niet naar de .nl- maar naar de .ml-domeinnaam wordt gegaan, is een feit. Voor een paar euro paar jaar wordt nu de mogelijkheid geboden om dat verkeer dat nu wordt gemist door de .nl-domeinnaamhouder door te leiden naar zijn eigen website.
.ml geen Nederlandse aangelegenheid
De nadrukkelijke koppeling tussen het .nl-domeinnaam, waaronder ook al ruim 5 miljoen .nl-domeinnamen zijn geregistreerd en .ml-domeinnamen zorgt volgens Zuurbier er niet voor dat het .ml-domeinnaam een puur Nederlandse aangelegenheid wordt. IDN-domeinnamen met andere tekens, zoals Chinese en Russische worden ook ondersteund. Daarnaast kan een .ml-domeinnaam gratis worden geregistreerd. Zuurbier ziet daarom in landen waar de M en L een belangrijke rol spelen, zoals Manila en Maleisie nog steeds veel mogelijkheden voor de .ml-domeinnamen ondanks dat ‘.nl-blokkade’.
Ook is het de vraag op welke wijze Freedom Registry aan de admin-c contacten van de .nl-domeinnamen komt. Het aantal whois-queries dat per dag mag worden gedaan (vanaf één IP-adres) is beperkt tot 15. Zuurbier wil niet laten weten hoe ze aan deze informatie komen, maar bevestigt geen overeenkomst met SIDN te hebben en deze informatie ook niet vanaf 100-tal verschillende IP- adressen raadpleegt bij SIDN. Op zijn beurt laat De Graaf aan ISPam.nl weten dat dit een proces is dat enkel door Freedom Registry wordt uitgevoerd en dus niet de eigen registrar whois van SIDN gebruikt om de admin-c van een .nl-domeinnaam op te vragen.
Top 5 .nl-registrars enthousiast
De Graaf van Metaregistrar laat weten contact te hebben gehad met de top-5 grootste .nl-domeinnaam registrars, waarvan er drie direct aangaven .ml-domeinnamen voor hun klanten te willen gaan registreren. Een van die partijen is zusterbedrijf Mijndomein.nl. Mede-directeur Henri de Jong laat aan ISPam.nl weten de .ml-domeinnamen het eerste jaar gratis aan te zullen gaan bieden en vanaf het twee jaar gaan ze net als alle andere domeinnamen 9 euro per jaar kosten.