- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 12 september 2008 08:01 uur
Een paar keer per jaar komt ’s werelds grootste registar, Verisign, altijd met haar ‘Domain report’, waaruit verschillende registars worden vergeleken. Uit deze informatie zijn leuke cijfers te halen. Bijvoorbeeld of nieuwe TLD’s aanslaag en of bepaalde in een korte tijd hard groeien.
Wat opvalt in deze uitgave is dat de groei van nieuwe domeinnamen afvlakt. In het tweede kwartaal van 2008 zijn er 11,7 miljoen nieuwe domeinnamen bijgekomen. Vergeleken met de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar, betekend dit een daling van 18%, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar 8%. Onderstaande grafiek laat ook een afvlakking zien:
Als we in detail kijken, zien we dat met name de ‘global’ TLD’s als .com, .org en .net en .biz redelijk stand houden. Vooral de ccTLD’s, dus de ‘landelijke’ domeinnamen laten een daling zien. Slechts twee van de top-20 registars wereldwijd laten nog maar een stijging zien. Dit zijn .au in Australië, dat de handel in domeinen tegenwoordig toestaat waardoor er een nieuwe markt ontstaat en .com.br in Brazilië, dat nieuwe registraties nu ook voor particulieren beschikbaar maakt.
Nederland in top 10
Ons eigen kleine kikkerlandje neemt met meer dan 3 miljoen geregistreerde domeinen een prominente 4e plek in bij de top-10 van de ccTLD’s, met boven ons Duitsland op de eerste plek, gevolgd door China en het Verenigd Koninkrijk. Onder ons staat het .eu domein.
Groei in Latijns Amerika
In een artikel vorige week merkte ik al op dat in Latijns Amerika de vraag naar bandbreedte sneller stijgt dan de capaciteit van de backbone. Ook de cijfers van Verisign laten dit zien. Het afgelopen jaar steeg het aantal internetgebruikers daar met 30%. Inmiddels beschikken 118 miljoen mensen over Internet, vertaalt is dit ongeveer 22% van de bevolking. Wat opvalt in deze cijfers is de gemiddelde leeftijd van de Internetter. Het betreft vooral jonge mensen die kapitaalkrachtig zijn.
Al met al een interessant rapport, dat zeker een aanrader is om mee te nemen. De rapportage is via deze link als PDF te downloaden bij Verisign.