Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook hostingbranche zwaar getroffen door kabinetsplannen voor ZZP’ers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 augustus 2013 08:05 uur

FNV Zelfstandigen luidt de noodklok in het belang van zzp’ers. Het kabinet is van plan om flink het mes te zetten in de fiscale regelingen voor deze beroepsgroep. Dat kan ook gevolgen hebben voor een substantieel deel van de hosters in Nederland.

Volgens de laatste gegevens van het CBS telt ons land bijna 3300 webhosters die als éénpitter door het leven gaan. Ruim drieduizend daarvan doen dat als ‘natuurlijk persoon’. Dit zijn de ‘zolderhosters’ die als zzp’er webhosting verzorgen waarbij ze zelf capaciteit inhuren bij een datacenter of groter hostingbedrijf. Omzetgevens zijn nauwelijks bekend van deze groep, maar het is meer dan aannemelijk dat dit soort bedrijven tot 20.000 euro omzet binnenhalen.

Overigens valt er wel wat af te dingen op de cijfers van het CBS dat in totaal 4194 hostingbedrijven meeneemt in de statistieken, een op het eerste gezicht te ruim getal. Het grootste deel daarvan zijn eenmanszaken, ruim 75 procent. De verhouding tussen het soort bedrijven lijkt wel aannemelijk. Slechts 20 procent van de hosters is groter met twee of meer personeelsleden: de groep die bijvoorbeeld ook is aangesloten bij de DHPA. Die organisatie neemt geen officieel standpunt in omdat haar leden allemaal groter zijn en personeel in dienst hebben, maar Michiel Steltman laat wel weten de belastingplannen niet toe te juichen.

Fiscale voordelen
Juist de éénpitters zijn in de voorstellen nu zwaar de klos. Officieel is de lezing van het kabinet dat de regeling wordt aangepast om te voorkomen dat werkgevers hun werknemers ontslaan en als zzp’er weer inhuren. Door de fiscale voordelen voor zzp’ers te schrappen, wordt deze route onaantrekkelijk. In de voorstellen gaat een groep ondernemers met een jaaromzet van ongeveer 20.000 euro zo’n 300 euro per maand meer betalen aan lasten.

FNV Zelfstandigen gaat zich hard maken om de plannen ongedaan te maken. De bond vreest een faillissementsgolf als de plannen wel doorgaan vanaf 2015.

Wouter, 8 augustus 2013 9:33 am

Tsja, maar als je nog geen 20K aan omzet hebt, ben je ook niet echt levensvatbaar als onderneming natuurlijk. Al zou het 100% winst zijn (wat natuurlijk nooit zo is), dan nog heb je een hongerloontje en kan je daar alleen van leven als je nog bij vaders en moeders in huis woont, zodra je een hypotheek (als je die al krijgt met deze cijfers ;)) of huur moet betalen is het over met de pret. En dan hebben we het nog niet gehad over de onmogelijkheid met dit soort cijfers om een degelijke financiële reserve op te bouwen (zowel zakelijk als privé), wat de bedrijfscontinuïteit natuurlijk niet ten goede komt. Misschien is het nog geen gek idee om deze groep te stimuleren dat ze zorgen dat ze serieus groeien of om iets anders te gaan doen. Lijkt mij dat, zeker de hostingbranche, daar ook weer een stukje volwassener door wordt.

Er zou wellicht nagedacht moeten worden om startende ondernemers nog wat meer voordeeltjes te geven, om deze een vloeiende start te laten maken. Krijgen deze ondernemers de kans hun zaak goed op poten te zetten, profiteert de hele maatschappij daar uiteindelijk van mee. Ondernemers die nog geen 20K omzet halen, kosten de maatschappij uiteindelijk alleen maar geld.

Jess, 8 augustus 2013 11:43 am

@Wouter

Behalve bereikbaar zijn hoef je als hoster natuurlijk niet veel te doen, een beetje de patches en updates bijhouden, zorgen dat je backups blijven lopen en af en toe wat klant contact.

Dat kost relatief gezien niet bijzonder veel tijd, je kan daarnaast nog prima iets anders doen, bv een webwinkel runnen, programmeer werk voor derden, de consultant uithangen etc.

Je kan er prima van leven.

Ik beheer zelf een half rack vol met apparatatuur (een stuk of 25 virtuele servers) de hoeveelheid tijd die ik er mee kwijt ben is in uren per maand op 2 handen te tellen, de winst is mooi mee genomen

Wouter, 8 augustus 2013 12:08 pm

Jess, maar dan val je (hoop ik voor je) met al je werkzaamheden te samen niet meer onder de groep ZZP'ers die nog geen 20K omzet behalen, of je dan al je omzet uit één activiteit of meer dan één activiteit haalt maakt verder weinig uit...juridisch gezien ben je voor alles één rechtspersoon (dezelfde als je privé persoon) als ZZP'er met een eenmanszaak. De ZZP'ers die nog geen 20K omzet behalen (voor alle activiteiten te samen dus) kosten de maatschappij uiteindelijk geld. Ik vind dat je die best mag vragen/stimuleren om te gaan zorgen dat ze financieel zelfstandig worden, en zo niet, dan maar wat anders gaan doen om op die manier alsnog je eigen broek op te kunnen gaan houden.

Arjan, 9 augustus 2013 4:59 pm

Pffffffffffffffffffffffffff.... FNV! Hard brullen en veel lullen maar veelal als eindresultaat slechts nullen. Dat er nog mensen zijn welke deze club nog serieus nemen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.