- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 5 september 2013 08:04 uur
De meest voorkomende vorm is injecties in .htaccess, html of php-files, vaak verborgen met ‘base64’ encodering. “In bijna alle gevallen binnen de afgelopen 10 jaar was de oorzaak te vinden in het bemachtigen van FTP-gegevens door een derde partij – verkregen via malware/spyware op de computer van de gebruiker, wegens zwakke wachtwoorden of sniffing, onveilige bestandspermissies en als belanrgijkste oorzaak: onveilige/niet up-to-date code van populaire cms-softwarepakketten”, aldus de rapportage van Stone Internet Services.
Stone voerde een scan uit op de sites die op het shared hosting-platform draaien. Die scan betrof 30.114 domeinnamen en in totaal ruim 59 miljoen bestanden. Het resultaat van de scan: 571 geïnfecteerde sites. Op die sites werden 9.578 infecties geteld over de afgelopen tien jaar. Bijna 60 procent daarvan betrof Base64-injecties.
Stone keek vervolgens ook naar de cms’en die onder de websites draaiden. Conclusie: Joomla-websites zijn vatbaarder voor beveiligingsproblemen dan websites op basis van WordPress of Drupal. Mogelijke verklaring hiervoor is dat Joomla minder eenvoudig is te upgraden.