Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanbeveling: Kwaliteitskeurmerk voor veilige ICT-leveranciers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 november 2006 08:30 uur

Het MKB is onvoldoende beveiligd tegen cybercrime. Dat is gebleken uit een onderzoek in het kader van DigiBewust bij 50 MKB-bedrijven in Flevoland. Veelal ontbreekt een veiligheidsbeleid én zijn 80% van de MKB-bedrijven onveilig op internet aangesloten.

Maar een klein aantal van de onderzochte MKB-bedrijven beschikt over de noodzakelijke kennis om gebreken en risico’s die te maken hadden met instellingen van de besturingssoftware van servers en van netwerkapparatuur te signaleren en op te lossen. De meeste vertrouwen hiervoor op hun ICT-leverancier.

Toch kwamen er veelvuldig gebreken naar boven. Daarom wordt er in het onderzoeksrapport aanbevolen om tot een kwaliteitskeurmerk te komen voor ICT-leveranciers dat  is afgestemd op de toepassingen zoals die binnen MKB-bedrijven zijn te vinden. Deze aanbeveling wordt door Hermans van MKB-Nederland ondersteunt.

Van Gennip, Staatssecretaris voor Economische Zaken:

Het onderzoek maakt duidelijk dat de aanpak van cybercrime geen eenvoudige zaak is. De oplossing zit hem dan ook niet alleen het technische, maar met name in de bewustwording van gebruiker.

Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland

Het is goed dat we nu eindelijk weten over wat voor problemen we het hebben en dat er gelukkig ook veel oplossingen zijn. De grote uitdaging aan ons allemaal is nu om snel een slag te maken naar een veiligere situatie.

Het lijkt mij ook een goed plan om een kwaliteitskeurmerk te ontwikkelen van voor veilige ICT-leveranciers. Het is naar mijn idee nu nog slecht gesteld met de informatie beveiliging en het is goed om te zien dat er nu serieus aandacht aan wordt besteed. Echter moet er naar mijn idee ook een stukje bewustwording bij de eindgebruiker en het management worden gerealiseerd.

Verder vind ik het een zeer goed plan waarmee de kwaliteit van ICT-leveranciers verder kan worden gewaarborgD. Echter moet het óók voor kleinere ICT-leveranciers toegankelijk zijn, want anders sluit je 80% van de ICT-leveranciers al bij voorbaat uit. Daarnaast is het ECP.NL die DigiBewust uitvoert al beheerder/eigenaar van het schema voor de Code voor Informatie Beveiliging, dus de ervaring en know-how om dit op te zetten is aanwezig.

Zelf ben ik ook betrokken bij een project binnen DigiBewust, dat ook moet leiden tot een kwaliteitskeurmerk, maar dan meer gericht op veiligheid van websites van webwinkeliers. Ik ben daarom op zeer korte termijn opzoek naar een spreker uit de webhosting en/of webdevelopment hoek die wat zou kunnen vertellen wat het stabiel en veilig hosten van een website allemaal inhoudt op een seminar gericht op webwinkeliers. Meer informatie? Neem even contact met me op via [email protected] .

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.