- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 16 november 2006 01:18 uur
Gisteren vond in de Haagse Hogeschool de IPv6 Summit plaats. Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegt wat IPv6 inhoud en waarom en wanneer overstappen op IPv6 nodig zal zijn. Het ochtend gedeelte zou gaan over de technische en praktische kant van IPv6 en het middag gedeelte over de beleidsmatige kant. Echter vond ik de ochtend niet echt technisch en waren een aantal sprekers tijdens het middag deel juist wél erg technisch.
De belangrijkste conclusie die te trekken is, dat overstappen naar IPv6 eigenlijk maar relatief weinig tot geen voordelen heeft, op het feit na dat er ‘meer nummertjes’ beschikbaar komen. Wat ook weer strookt met de oorspronkelijke bedoeling van IPv6 om een nieuw protocol te ontwikkelen, dat zo min mogelijk afwijkt van IPv4, maar met meer mogelijk adressen (nummers) en verbeteringen op punten waar IPv4 het laat afweten.
Als direct gevolg is het daarmee ook héél lastig om tot een business case te komen wat betreft IPv6, want waarom zou je in hemelsnaam IPv4 gaan gebruiken, als het geen voordelen heeft? Natuurlijk zullen de IPv4 adressen op gaan raken, echter of dat over 5, 10 of 15 jaar is, dat weet niemand. Dus hoe krijg je nou bedrijven en ISP’s nu al zover dat ze over gaan op IPv6 of het in iedergeval naast IPv4 gaan draaien?!
Daar ging in wezen eigenlijk de hele bijeenkomst over. Iedereen gaf zijn visie er over en vertelde eigenlijk het zelfde verhaal. Het vinden van een business case is essentieel, echter hoe, veel sprekers wisten het niet. Een idee dat een aantal keer ter sprake kwam was het vinden van een killer-app die alleen op IPv6 zou werken en op die manier een grote schare gebruikers op IPv6 krijgt. Echter zien niet alle sprekers dat als oplossing.
De visie van Directeur-Generaal Mark Frequin van het Directoraat Generaal Energie en Telecom van het Ministerie van Economische Zaken was ook interessant. Primair vind hij de implementatie van zaken als IPv6 een verantwoordelijkheid van de markt is, waarbij de overheid de rol heeft om de voorwaarden en het kader voor de inzet ervan te schetsen. Daarnaast is hij ook bereid om te kijken of er mogelijkheden zijn om het ministerie een voortrekkersrol kan spelen.
Er is dus nog een lange weg te gaan voordat IPv6 mainstream wordt, echter wordt er serieus aan gewerkt en denk ik dat het ook belangrijk is dat individuele partijen moeten kijken naar implementatie van IPv6 in hun netwerk. Helemaal voorop lopen is natuurlijk niet nodig, echter is er ook veel te verliezen door op het moment dat bijvoorbeeld de IPv4 adressen op raken ineens met IPv6 aan de slag te moeten gaan, met gevolg hoge kosten, achterstand op de concurrentie en risico op het verlies van continuitieit.
Zorg er daarom als ISP voor dat de netwerk-apparatuur die wordt aangeschaft tenminste al geschikt is voor IPv6, zodat mocht de dag komen dat er op IPv6 wordt overgeschakeld, dat niet ineens alle hardware dient te worden vervangen. En kijk daarnaast bijvoorbeeld eens naar IPv6, wat is het, wat veranderd er, doe er wat ervaring mee op, op welke manier dan ook!
De presentaties van de sprekers zijn hier te downloaden.
Hebben jullie al ervaring opgedaan met IPv6 of hebben jullie het zelf al geimplemeneteerd. Wanneer denken jullie IPv6 in te gaan zetten en met welke reden?