Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘De overheid moet haar onmacht niet afwentelen op hosters’

De overheid moet iets doen tegen websites met ongewenste inhoud en daarvoor niet hosters voor haar karretje proberen te spannen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 februari 2014 12:00 uur

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich grote zorgen om een Nederlands-Islamitische radiozender. Door de NCTV is een mail naar de registrar van de domeinnaam van de zender gestuurd. De mail wordt door de NCTV afgesloten met: “Wij waarderen het wanneer u deze website zou willen beoordelen op basis van uw eigen gebruikersvoorwaarden.” Dat roept de vraag op of hosters bij een dergelijke website überhaupt wel een rol te spelen hebben?

Eerder ook al pro-anorexia websites
Deze mail van de NCTV doet me denken aan een eerdere discussie over de vraag of hosters vrijwillig zogenaamde pro-anorexia websites mogen afsluiten. Ook in dat geval werd er door de overheid op aangedrongen om het afsluiten van deze websites door hosters. Toenmalig minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) deed zelfs een moreel appèl op hosters om tegen deze websites op te treden. In beide casussen is er sprake van uitingen die zéér ongewenst zijn en in beide gevallen mogelijk kwetsbare mensen, vooral jongeren, introduceert met een gedachtegoed dat schadelijk is. Op zichzelf genomen is er dus niks mis mee dat een overheidsinstantie daarmee bezig is en dat in de gaten houdt.

Waarom geen politie & Openbaar Ministerie?
Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer dit radiostation iets doet dat strafbaar is, dat de NCTV daar dan gewoon de autoriteiten op af moet sturen. Om strafbare feiten op te sporen hebben we de politie en verdachten te vervolgen het Openbaar Ministerie en de rechter om ze te veroordelen, daar worden ze voor betaald. Nu dat blijkbaar niet mogelijk is én de overheid zelf blijkbaar verzuimd heeft (of het simpelweg niet mogelijk is) de hoster/registrar te benaderen om dit soort ongewenste activiteiten te verbieden, brengt het de hoster in een lastig parket. De hoster gaat niet over de inhoud van de websites, de hoster kan en moet niet op de stoel de politie, Openbaar Ministerie én de rechter zitten én hoeft dat ook niet (strafrecht: art. 54a Sr, civielrecht: art. 6:196c lid 3 BW).

Hoster onder druk
De mail van de NCTV aan de registrar zorgt er namelijk voor dat de hoster onder druk wordt gezet om iets te doen aan een activiteit die blijkbaar niet illegaal, maar wel onwenselijk is. Dat is zélf zeer onwenselijk, of het nou gaat om pro-anorexia websites, jihadistische radiostations of websites die slechte grappen over minister ‘Tapsterk’ maken. Wie is de hoster – laat staan – de registrar van de domeinnaam van de website om daar iets van te vinden of daar tegen op te treden? Echter voelt de hoster wel de druk van de overheid om dat wél te doen door een mail die eindigt met “Wij waarderen het wanneer u deze website zou willen beoordelen op basis van uw eigen gebruikersvoorwaarden”.  Hosters zijn geen politie noch Openbaar Ministerie noch rechter. De overheid moet haar eigen onmacht om iets tegen ongewenste inhoud te doen, niet afwentelen op hosters.

 

 

Sander Steffann, 12 februari 2014 12:50 pm

Op BNR hoorde ik de NCTV zeggen dat ze de zender niet rechtstreeks benadrrd hadden ondat ze geen discussie over de vrijheid van meningsuiting wilden aangaan. Dus dan maar via de achterdeur proberen ze plat te leggen. Ronduit achterbaks en hypocriet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.