- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 22 november 2006 19:49 uur
Stichting BREIN heeft een claim van 280.000 euro neergelegt bij IceHosting, zo valt te lezen op nu.nl. Volgens BREIN heeft IceHosting verzuimd om een torrent-website na een eerste sommatie offline te halen én de naam en adresgegevens van de eigenaar aan BREIN te verstrekken.
In een discussie op webhostingtalk die hierover ontstond kort nadat het bericht op nu.nl was geplaatst, reageerde een woordvoerder van IceHosting als volgt:
huh wat?
jullie zijn de eerste die het hier zeggen 😉 Ik heb niks binnen van brein, behalve mail van dat wij die site binnen 24 uur de lucht uit moesten halen, en dat is ook gebeurd.
Wij werken volledig mee met brein…
Het is maar even de vraag of dit al de tweede sommatie van BREIN is, op basis van bovenstaande uitspraak door IceHosting valt te conluderen dat er enkel per e-mail sommaties zijn gestuurd, juridisch is dat niet heel erg veel waard. Op basis daarvan is het zeer merkwaardig dat BREIN bij IceHosting een schadeclaim van 280.000 euro denkt neer te kunnen leggen. Gezien de wet ISP’s die direct na constatering van onrechtmatige zaken meewerken aan het offline halen ervan, expliciet zijn vrijwaardt (artikel 6:196c BW) en op basis van bovenstaande lijkt BREIN geen bewijs te hebben van het tegendeel.
Ik denk overigens dat BREIN helemaal geen schadeclaim van IceHosting zal eisen. Het lijkt er eerder op dat met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen, BREIN de (aankomende) politici probeert te beinvloeden door in het nieuws te komen met feit dat hun achterban enorme verliezen zou lijden door internet piraten. Daarnaast is het ook niet bepaald billijk dat ze het nieuws eerst naar buiten brengen en dan pas de schadeclaim bij IceHosting neerleggen.
Dit laat duidelijk de werkwijze van BREIN zien, die niet zozeer handhaving inhoud, maar juist het maken van propaganda, om zo angst te zaaien onder mensen die weleens iets van het internet downloaden, de beheerders van websites die in de ogen van BREIN onrechtmatig zijn én natuurlijk ook ISP’s. Het is jammer dat BREIN zo werkt, want natuurlijk komen ze terecht op voor de belangen van hun achterban, echter de wijze waarop is misselijk.
Tegenover ZDNet zegt BREIN directeur Tim Kuik ondermeer het volgende over de kwestie:
Veel illegale sites vinden onderdak bij obscure hostingproviders die het niet zo nauw nemen met de wet. Zij kunnen op een harde aanpak rekenen.
Die uitspraak is naar mijn idee ook van toepassing op BREIN, die zelf ook denkt boven de wet te staan. Ondermeer door te roepen dat ISP’s gegevens aan haar dienen te verstrekken, die door de WBP zijn beschermd en in dit geval zelfs een nergens door gestaafde schadeclaim te eisen op basis van het feit dat deze gegevens niet worden verstrekt. Wat mij betreft mag BREIN zelf ook hard worden aangepakt voor deze (onwettige) praktijken!