- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 24 april 2014 08:01 uur
Met Microsoft zou iedereen beter moeten weten. Het bedrijf weet als geen ander een ogenschijnlijke achterstand in recordtempo om te buigen naar een leidende positie op de wereldmarkt. Het bedrijf was beslist geen marktleider op het terrein van besturingssystemen voor desktops, maar dankzij productontwikkeling en ijzersterke marketing, draait het leeuwendeel van alle desktops anno 2014 Microsoft Windows. En cloud? Nee. Daar was en is Microsoft geen marktleider. Maar het is hard op weg om ook die achterstand weg te poetsen. En dat is voor kleinere cloudproviders simpelweg heel slecht nieuws. Tenzij ze op tijd aanhaken.
Microsoft en Equinix maakten begin deze week bekend dat Equinix via zestien datacenters – de International Business Exchange datacenters – klanten rechtstreeks naar Azure gaat verbinden via Microsoft Azure ExpressRoute. Daarmee gaat Microsoft in eerste plaats de strijd aan met Amazon Direct Connect: beveiligde verbindingen naar grote cloudomgevingen vanuit multi-tennant datacenters. Klanten kunnen op deze manier een omgeving in een datacenter hosten en toch met behulp van beveiligde verbindingen gebruikmaken van cloudservices zoals storage en backup. Juist in een tijdperk waarin big data interessant wordt, kan een dergelijke hybride oplossing een flink voordeel opleveren.
Want voor wie het nog niet heeft begrepen: big data is de sleutel. De partijen die op een of andere manier zeker kunnen stellen dat ze big data kunnen opslaan en ontsluiten, zijn uiteindelijke de grote winnaars in de cloud. Big data is de ultieme vendor lock-in. Wie als bedrijf zijn data ergens heeft geparkeerd, zal zich twee keer bedenken om dat nog eens te verhuizen. Juist daarom zijn grote cloudproviders zo interessant. Ze hebben de schaalgrootte om die data in de eerste instantie te kunnen hosten en dit bovendien tegen bodemtarieven, wederom door diezelfde schaalgrootte. En dat heeft Microsoft als geen ander begrepen: size matters. Overigens: het feit dat de Europese Unie heeft verklaard dat Microsofts clouddiensten veilig zijn, helpt natuurlijk om de marktpositie in Europa flink uit te bouwen.
Alleen grootte gaat er nog toe doen in de komende jaren. Niets anders. Kwaliteit? Op de infrastructuur die nu wordt gebruikt, valt er qua kwaliteit niet heel veel meer te winnen. De meeste grote providers schakelen over naar converged stacks waardoor het risico van uitval van componenten wordt verkleind. Dankzij virtualisatie waarbij software voortdurend bewaakt of bepaalde servers al dan niet operationeel zijn en desgewenst ‘fails’ naar een andere fysieke server verplaatst, wordt de ratio beheerders (dure mankracht) op het aantal te beheren objecten ook anders. Wat moet iemand precies gaan beheren? In een software defined datacenter zijn de beheeractiviteiten vrijwel geheel geautomatiseerd. De kwaliteit wordt daarmee bepaald door de hardware en de software: waarbij de markt wordt gedomineerd door een paar grote partijen: IBM, HP, Dell, Cisco, VMware, EMC en Microsoft. Een behoorlijk overzichtelijk landschap.
Je moet er alleen heel veel van hebben. En je moet zorgen dat zoveel mogelijk klanten erbij kunnen. Door Azure te ontsluiten via Equinix IBX krijgt Microsoft er 4500 klanten bij. Da’s mooi, maar niet interessant. Wel interessant: 600 grote IT-serviceproviders die al diensten afnemen via Equinix en dus beveiligde connecties naar Azure mee kunnen nemen in hun proposities. Dat gaat de toekomst worden voor alle providers: diensten leveren op de infrastructuur van andere, veel grotere partijen. Met big data als aanjager van alle diensten. Wie big data heeft, heeft de klant.
[advpoll id=”18″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]