- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 2 mei 2014 08:06 uur
Deze week werd bekend dat GoDaddy ook actief is geworden op de Nederlandse hostingmarkt. GoDaddy is echter niet het enige buitenlandse hostingbedrijf dat in Nederland actief is. In dit artikel daarom een overzicht van de buitenlandse hostingbedrijven die in Nederland actief zijn.
Strato
Het Duitse Strato timmert in Nederland stevig aan de weg. Het bedrijf dat tegenwoordig een volle dochter is van Duitse telecom incumbent Deutsche Telecom richt zich sterk op Nederland. Het bedrijf is in Duitsland gevestigd, maar heeft voor de Nederlandse klanten wel een eigen helpdesk die door Nederlands bemand wordt. Zo liet het bedrijf mij zien toen ik enkele jaren geleden een rondleiding kreeg door het customer contact center van het bedrijf in Berlijn. Verder adverteert het bedrijf regelmatig in Nederlandstalige (ict-)bladen en doet het ook actief aan PR in Nederland. Op deze manier is Strato uitgegroeid tot één van de grootste hosters die in Nederland actief is.
OVH
Het Franse OVH is één van de grootste hostingbedrijven ter wereld. Het bedrijf positioneert zich zelf als prijsvechter, maar is niet eens zo goedkoop, voor een .nl-domeinnaam moet per jaar (exclusief btw) 6,99 euro per jaar worden betaald. Wel zijn de virtuele servers met 1,99 euro per maand voor 1 vCPU en 1 GB geheugen spotgoedkoop. De website van het bedrijf lijkt met Google Translate naar het Nederlands vertaald. Verder heeft het bedrijf een lokale Nederlandse vestiging, B.V. en volgens de website ook een eigen Nederlands team. De laatste (voorlopige) jaarrekening van OVH B.V. gaat over 2011. In 2011 had het bedrijf een negatief eigen vermogen van -/- 3.022 euro. Het bedrijf leed dus op enig moment verlies. Het is onbekend hoe het bedrijf in de jaren daarna heeft gepresteerd in Nederland.
Active 24
Het Noorse Active 24 heeft roots die teruggaan tot één van de eerste (grote) hostingbedrijven van Nederland. Tijdens de dotcom hype rondom het jaar 2000 was er het bedrijf Freehosting dat bedrijven gratis hosting inclusief een .nl-domeinnaam aanbood. Dit initiatief ging failliet en werd overgenomen door Ladot. Uiteindelijk werd Ladot in 2002 overgenomen door Active ISP uit Noorwegen. Na de overname van Active ISP door Mamut werd het bedrijf geïntegreerd binnen het softwarebedrijf en raakte in verval. Na de overname van Mamut door Visma heeft Active 24 weer nieuw elan gekregen en lijkt het bedrijf weer meer potentie te hebben om te groeien in Nederland. Ook valt op dat er de laatste tijd relatief veel naar ervaringen met Active 24 wordt gezocht, zo blijkt uit de statistieken van ISPGids.com. Uit de laatste gedeponeerde jaarrekening over 2011 valt op te maken dat het bedrijf (zelf) geen personeel in Nederland in dienst had. Verder is er weinig uit de jaarrekening op te maken.
Tele2
Het Zweedse Tele2 is vooral bekend als aanbieder van telecomprovider en access isp. Het bedrijf heeft echter ook hostingactiviteiten. Deze gaan terug tot Vuurwerk Internet dat later weer onderdeel van Versatel werd. Daarnaast is het bedrijf ook eigenaar van InterNLnet.
Amen
Het Franse Amen is sinds 2007 actief in Nederland. Het bedrijf beschikt daarnaast ook over een Nederlandse vestiging en B.V.. In tegenstelling tot de website van het eveneens Franse OVH valt er op de Nederlandse website weinig aan te merken. Verder is er weinig bekend over het bedrijf. Wel blijkt uit de jaarrekening over 2012 van de Nederlandse B.V. dat het 3 medewerkers in dienst had in 2011 en 2012. Financieel lijkt het bedrijf het in Nederland zeer slecht doet en flink verlies (heeft ge)maakt, gezien het een eigen vermogen van -/- 824.304 euro (negatief) had in 2012, terwijl dat in 2011 nog -/- 731.558 euro (negatief) was.,
Hosting Machine
Het Braziliaanse Hosting Machine is een voorbeeld van een bedrijf dat zich héél nadrukkelijk op Nederland richt. Het heeft ook een Nederlandse eigenaar maar opereert volledig vanuit Brazilie. Dit is echter ook een voorbeeld van hoe het niet moet. Het bedrijf doet net alsof het in Nederland gevestigd is, terwijl het hier praktisch enkel een postbus heeft, verklaart Braziliaans recht op haar overeenkomsten van toepassing én alsof dat nog niet genoeg is adverteert het bedrijf met prijzen inclusief btw, terwijl het bedrijf helemaal geen (Nederlandse) btw afdraagt. In een eerder artikel heb ik al eens uitgelegd waarom het bedrijf Nederlandse hostingbedrijven hiermee oneerlijke concurrentie aandoet.
Server4You
Het Duitse Server4You was tot een aantal jaar geleden actief op de Nederlandse markt. Deze dochter van Intergenia, dat ook de World Hosting Days organiseert, lukte het echter niet om voet aan de grond te krijgen in Nederland en vertrok daarna weer met stille trom. Uit de laatste jaarrekening die de Nederlandse B.V. in 2011 heeft gepubliceerd, blijkt dat het bedrijf een negatief eigen vermogen van -/- 140.804 euro had. Hierna is de vennootschap bij de Kamer van Koophandel uitgeschreven en vermoedelijk geliquideerd.
[advpoll id=”24″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]