Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Review: Cloud onder controle bij OVH?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 mei 2014 10:29 uur

OVH is een grote Franse budgethoster met een vestiging in Nederland. De goedkope virtuele servers worden door veel kleine Nederlandse hostingbedrijven als reseller doorverkocht. Daarom is het interessant om te kijken hoe het cloud controlepaneel van OVH bevalt. Is cloud onder controle bij OVH?

Wanneer ik inlog bij OVH kom ik uit op een soort overzichtspagina met de naam ‘OVH Manager’. Bovenaan de pagina staat een dropdown box met “(Kies product)”. Echter staat er geen enkel product in de lijst. Onderaan de pagina zie ik een icoontje met VPS met daaronder ‘Serveur Privé Virtuel’. Wanneer ik daar op klik, kom ik op een volgende overzichtspagina terecht, waar onder het kopje ‘Platform (1)’. Een hostname van een VPS aantref. Wanneer ik daarop klik, wordt er een pagina geladen waar de virtuele server daadwerkelijk beheerd kan worden.

ovh-cp-overzicht3

Centraal beheer

Het beheer van de server concentreert zich volledig op één pagina. Op deze pagina is alle informatie over de server te vinden en op deze pagina staan ook knoppen waarmee elke denkbare actie kan worden uitgevoerd. Als gebruiker is er de keuze uit een ‘eenvoudige modus’ en ‘gevorderden modus’. De eerste modus is vooral een uitgeklede versie van de tweede, met veel minder beschikbare informatie en acties die kunnen worden uitgevoerd. Ik zal me daarom op de ‘gevorderden modus’ richten.

Het overzicht toont veel informatie. Helemaal bovenaan de pagina staat de hostname van de server en de naam van het afgenomen product. Daarna volgt de naam van het image dat op de server is geïnstalleerd en de plaats waar het datacenter waar de server draait is gevestigd, de datum dat de server is besteld, de datum van de volgende verlenging van het contract, het IPv4- en IPv6-adres en de ingestelde reverse DNS.

ovh-cp-overzicht

Statistieken

Op de overzichtspagina staat ook informatie over de door de server gebruikte resources. Deze worden weergegeven in de vorm van grafieken. Het gaat daarbij om de gebruikte hoeveelheid schijfruimte, cpu- en geheugen-capaciteit. Opvallend is dat bij de hoeveelheid verbruikte dataverkeer de melding ‘Informatie volgt binnenkort’ staat.

Historische grafieken over de gebruikte resources zijn te bekijken via de knop ‘Monitoring’. Daarbij kan worden ingezoomd op grafieken van vandaag, de laatste 24 uur, afgelopen 7 dagen, verleden maand en laatste 12 maanden. Opvallend is dat alleen het cpu- en geheugengebruik zichtbaar is en ook hier bij het verbruikte dataverkeer de melding ‘Informatie volgt binnenkort’ staat.

Het controlepaneel biedt geen mogelijkheid om de server zelf te monitoren in het geval van downtime. Het overzicht van het controlepaneel zelf, geeft wel de status weer van verschillende services (ping, ssh, http, https, dns en smtp) op de server. Hoe vaak de status wordt bijgewerkt is niet bekend, maar er is ook een mogelijkheid om deze met een een druk op een knopje handmatig bij te laten werken.

ovh-cp-monitoring

Backup, rescue modus en herinstallatie

Er is in het controlepaneel de mogelijkheid om snapshots, backups en zelfs elke dag automatisch een backup te laten maken. Deze functionaliteit is niet beschikbaar op het type virtuele server dat ik review én zelfs niet bij te bestellen. Deze review gaat over ‘VPS Classic’ en de bewuste opties zijn enkel beschikbaar bij het product ‘VPS Cloud’.

Er is geen mogelijkheid om de server uit te schakelen. Wel is het mogelijk om de server te herstarten. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om te herstarten in een speciale rescue modus. Wanneer ik dat doe krijg ik per e-mail logingegevens waarmee ik met SSH-verbinding kan maken met de server. Zodra de server opnieuw opgestart wordt, start deze weer met het reguliere besturingssysteem. Ook is het mogelijk om vanuit het controlepaneel het root-wachtwoord van de server te resetten. Het nieuwe wachtwoord wordt daarna per e-mail verstuurd en de server zelf wordt herstart. Verder kan er ook vanuit het controlepaneel via een noVNC terminal op de server worden ingelogd.

Het herinstalleren van de server met een image naar keuze is ook mogelijk. Daarbij bestaat de keuze uit 19 verschillende images. Daarbij gaat het om verschillende Linux-distributies in zowel 32 als 64 bits varianten. Daarnaast is het ook mogelijk om een kant en klaar image te installeren met bijvoorbeeld Drupal, Joomla en WordPress.

ovh-cp-herinstallatie

Netwerk mogelijkheden

Het wijzigen van de reverse DNS is eenvoudig. Ik kan voor het IPv4- als het IPv6-adres van de server individueel de reverse DNS instellen. Het systeem controleert of het A/AAAA-record van de bewuste domeinnaam overeenkomt met het bewuste IP-adres en weigert indien dat niet het geval is. Het is niet mogelijk om extra IP-adressen aan te vragen met dit product, dat zou wel mogelijk zijn met de duurdere ‘VPS Cloud’ producten, meldt het controlepaneel.

Een interessante extra optie is de mogelijkheid om gebruik te maken van de secondaire DNS van OVH. Het is eenvoudig mogelijk om de domeinnaam voor wie ik OVH als secondaire DNS wil gebruiken toe te voegen aan het controlepaneel en dit is geregeld.

ovh-cp-dns

Administratief

Administratief zit het controlepaneel prima in elkaar. Facturen kunnen als webpagina worden bekeken en als PDF worden gedownload. Het bewerken van klantgegevens levert ook geen verrassingen op. Daarnaast kan er ook via het controlepaneel een support en commercieel ticket worden gestuurd naar OVH.

Er is echter nog wel een punt waar het controlepaneel negatief mee opvalt. Een (deel) van de vertalingen van het controlepaneel van het Frans naar het Nederland lijkt door een vertaalmachine of vertaalbureau zonder technische kennis te zijn gedaan. Sommige delen van het controlepaneel zijn zelfs in het geheel niet vertaald, zoals de eerder genoemde ‘Serveur Privé Virtuel’ die ik tegenkwam.

Conclusie

Het controlepaneel van OVH laat een dubbele indruk achter. Positief is dat er veel geconcentreerd is op één pagina, de (meeste) functionaliteit werkt ook goed en de ingebouwde secondaire DNS is een leuke extra. Anderzijds is minder positief dat je na het inloggen niet direct je weg kan vinden, vertalingen niet geweldig zijn doorgevoerd en er ook bepaalde functionaliteit ontbreekt, zoals het maken van backups bij dit type virtuele server, monitoring en ook de hoeveelheid verbruikte dataverkeer nergens zichtbaar is. Wanneer de balans wordt opgemaakt, resulteert dit in een onvoldoende voor OVH.

Oordeel: 5,0 uit 10

OVH controle paneel: Secondary DNSOVH controle paneel: Server herinstallatieOVH controle paneel: KVMOVH controle paneel: StatistiekenOVH controle paneel: DashboardOVH controle paneel: Overzicht 2OVH controle paneel: OverzichtOVH controle paneel: Reverse DNSOVH controle paneel: Reboot rescue modeOVH controle paneel: RebootOVH controle paneel: Server upgradenOVH controle paneel: Server verlengenOVH controle paneel: Server wachtwoord reset
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.