- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 28 mei 2014 08:00 uur
De AMS-IX organiseerde afgelopen week het MORE-IP evenement. Tijdens zijn presentatie gaf CEO Job Witteman aan dat de overheid telkens meer aandacht voor de internet exchange heeft. Die aandacht is op zichzelf goed, maar regulering van de internet exchange met (nieuwe) wet- en regelgeving is uit den boze. Witteman had een duidelijke boodschap voor de overheid: “Don’t touch us”.
De aandacht van de overheid wordt getrokken door het toenemende maatschappelijke belang van de AMS-IX. De AMS-IX behoort tot de kritische (internet) infrastructuur van Nederland. Het is daarom van belang dat de continuïteit en de betrouwbaarheid van de internet exchange gegarandeerd is.
Volgens Witteman is het echter geen goed idee als de overheid zich inhoudelijk met de AMS-IX gaat bemoeien of de internet exchange gaat te reguleren met (nieuwe) wet- en regelgeving. Sinds de oprichting is de AMS-IX juist succesvol door de huidige werkwijze en structuur. Daarom sloot Witteman zijn presentatie af met de woorden “Don’t touch us”.
Na zijn presentatie heb ik Job Witteman gevraagd wat hij precies bedoelde met zijn oproep. Zit hij niet te wachten op elke vorm van overheidsaandacht of is het enkel een kwestie van regulering die ongewenst is? Het laatste is het geval. Volgens Witteman is aandacht van overheid en politiek natuurlijk alleen maar goed. Regulering in de vorm van (nieuwe) wet- en regelgeving die van toepassing is op de AMS-IX, is waar Witteman niet op zit te wachten.
Al 20 jaar lang is de AMS-IX succesvol in het model waarbij de leden van de gelijknamige vereniging het voor het zeggen hebben. Er is geen noodzaak om daar iets aan te veranderen. Het kan juist averechts werken, want zo stelt Witteman, de veelal buitenlandse partijen die op AMS-IX zijn aangesloten (en in veel gevallen ook lid zijn van de vereniging), zitten er niet op te wachten dat de Nederlandse overheid zich met de internet exchange gaat bemoeien.
Op de vraag of wanneer er wel sprake van overheidsregulering van de AMS-IX zou zijn, de internet exchange zijn focus zal verleggen naar de buitenlandse vestigingen stelt Witteman dat dit niet het geval is. De buitenlandse activiteiten zijn opgericht als internet exchange voor die regio’s en niet om toekomstige Nederlandse regulering te ontlopen.
[advpoll id=”41″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]