- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 3 juni 2014 09:32 uur
Hostnet is gekeken naar het aantal geregistreerde domeinnamen één van de grootste Nederlandse hostingbedrijven. Daarnaast biedt het bedrijf ook virtuele servers aan. Hostnet maakt daarbij gebruik van Parallels Power Panel. In deze review onderzoek ik of dat goed werkt. Is cloud onder controle bij Hostnet?
Bij Hostnet wordt eerst ingelogd op Mijn Hostnet. Dit is enkel voor administratieve zaken, zoals de klantgegevens, facturen, een dienstenoverzicht en upgraden.. Wel kan via het menu doorgeklikt worden naar het Control Panel dat op Parallels draait. Dat werkt allemaal soepel, omdat er niet opnieuw hoeft te worden ingelogd.
Hostnet Control Panel
In het Hostnet Control Panel is te zien welke server is afgenomen. Verder is de hostname, ip-adres en status van de server zichtbaar. Ook is het mogelijk om de server vanaf deze pagina te starten en te stoppen. In het menu is er een optie “VPS Beheer”, op deze pagina staan dezelfde gegevens van de server nogmaals opgesomd en is er naast het starten en stoppen van de server ook de mogelijkheid om het OS van de server te updaten. Daarnaast is er ook een knop waarmee de hostname van de server zou kunnen worden veranderd. Deze knop is echter inactief en werkt derhalve niet.
Paralells Power Panel
Om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden om de server te beheren kan via de VPS Beheer pagina worden doorgeklikt naar het Parallels Power Panel van de server. Ook hierbij is het niet noodzakelijk om opnieuw in te loggen, dus dat gaat soepel. Het enige punt dat kan worden opgemerkt is dat er een self-signed SSL-certificaat wordt gebruikt, wat een waarschuwing in mijn browser oplevert.
In het Power Panel is het mogelijk om de server te starten, stoppen, herstarten maar ook in slaapstand (suspend) te zetten en daarna weer te (her)starten. Ook is het mogelijk om een console te openen en verbinding met de server te maken via SSH. Door de integratie van tussen server en controle paneel is het mogelijk om rechtstreeks vanuit het Power Panel packages op de server te installeren en te updaten. Daarnaast is het mogelijk om processen die op de server actief zijn en bestanden die op de server staan te beheren. Als laatste kan ook eenvoudig het rootwachtwoord van de server worden veranderd.
Statistieken
De actuele statistieken van de server zoals cpu- en geheugen-gebruik en ook het disk I/O, Inodes en de schijfruimte zijn te vinden in het Power Panel. Helaas ontbreken er statistieken of grafieken over een periode. De hoeveelheid dataverkeer die is verbruikt is wel terug te vinden en kan enkel in een tabel worden bekeken per dag (of een langere periode). De (actuele) statistieken zijn overigens ook al in het VPS Beheer paneel te vinden. Ook hier staan helaas geen langdurige statistiek of grafieken. Een andere functionaliteit die ik heb niet kunnen terugvinden is de mogelijkheid om de server te monitoren of op een andere manier melding te krijgen wanneer de server een storing heeft.
Backup en herinstallatie
In het controle paneel heb ik geen mogelijkheid gevonden om backups van de server te maken. Dat is een stevig minpunt. Indien er een probleem is het wel mogelijk om de server via een “repair mode” vanuit Power Panel de server te starten, waarna een poging kan worden gedaan om de server te herstellen. Ook is het in deze modus mogelijk om de gegevens op de server veilig te stellen. Herinstallatie van de server kan met enkele klikken worden geregeld. Het is enkel mogelijk om hetzelfde besturingssysteem te installeren dat al op de server geïnstalleerd was.
Netwerkmogelijkheden
De rDNS van het IP-adres van de server instellen is helaas nergens mogelijk. Ook is er geen mogelijkheid om (extra) IP-adressen aan de server toe te voegen. Helaas lijkt IPv6 ook niet ondersteunt te worden door de server. Wel zit er in het Power Panel een firewall die zowel inbound, outbound als forwarding regels kent en is redelijk geavanceerd.
Upgraden
Het upgraden van de server kan via Mijn Hostnet. Na het selecteren van een duurdere virtuele server zie ik een overzicht van de te bestellen nieuwe server. Het merkwaardige is dat de prijs die mij wordt voorgeschoteld en ik bij het daadwerkelijk upgraden vermoedelijk mag afrekenen de volledige prijs is van de (duurdere) virtuele server. En dat terwijl ik al (vooruit) betaald heb ik voor de huidige server. Mocht het vooruitbetaalde bedrag voor de huidige server wel verrekend worden, dan is dit voor mij in ieder geval onduidelijk.
Administratief
Het bewerken van de klantgegevens levert geen verrassingen op. Daarnaast kunnen er naast een algemeen contactpersoon, ook een financieel en technisch contactpersoon worden aangemaakt. Verder is er een overzicht te vinden van de diensten die zijn afgenomen. Dit overzicht met een lijst van de producten en de datum einde contract is ook als pdf te downloaden. Er is een pagina voor facturen, maar daar staat in mijn geval nog geen factuur in. Verder kan worden bepaald of facturen per e-mail of post dienen te worden verstuurd en kan een automatische incasso worden ingesteld. Aan de hand van de eerdere gedane iDEAL betaling heeft Hostnet de gegevens voor de automatische incasso al ingevuld.
Het opzeggen zelf is ook eenvoudig. In het overzicht van de afgenomen diensten kan de optie opzeggen worden geselecteerd. Daarna volgt een overzicht van de dienst die wordt opgezegd en dient akkoord te worden gegaan met de opzegging. Als laatste volgt een bevestiging dat de opzegging is verwerkt. Enkele uren na dat de opzegging is uitgevoerd wordt deze ook per e-mail bevestigd door Hostnet.
Conclusie
Voor het beheer van de virtuele server bij Hostnet moet je als klant eerst inloggen op Mijn Hostnet. Vandaar kan er worden doorgeklikt naar het Control Panel dat op Parallels draait waar enkele zaken geregeld kunnen worden, maar wie nog meer wil kunnen regelen moet nog een keer doorklikken naar het Power Panel. Ondanks dat dit soepel gaat, is dit toch enigszins omslachtig. Ook de waarschuwing door het self-signed certificaat van Power Panel is minder handig.
Verder valt de integratie tussen de virtuele server en het controle paneel op, waardoor een via het controle paneel veel controle over wat er op de server gebeurt kan worden uitgeoefend. Dat is een eigenschap die hoort bij het gebruik van Parallels software. De functionaliteit die er in zit werkt. Echter ontbreekt ook weer functionaliteiten die belangrijk of wenselijk zijn, zoals de mogelijkheid tot het maken van backups, historische statistieken en grafieken, geen mogelijkheid tot monitoring en het niet kunnen instellen van rDNS. Het controle paneel van Hostnet krijgt daarom een onvoldoende.
Oordeel: 5,0 uit 10