- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 8 juli 2014 08:01 uur
De impact van NSA, “Snowden” en de mogelijke risico’s dat Amerikaanse overheidsdiensten mee kunnen kijken op vrijwel alle beschikbare data waar dan ook ter wereld, kon wel eens veel groter zijn dan menigeen denkt. Inclusief de Amerikanen zelf: die zullen nog niet hebben stilgestaan bij de economische impact. Zo langzamerhand wordt echter duidelijk dat Europa, maar ook andere landen Amerikaanse bedrijven buiten proberen te houden. Deutsche Telekom heeft er nu in Biere (Saksen-Anhalt) zelfs een speciaal datacenter voor in gebruik.
Deutsche Telekom zet het center in voor klanten die absoluut zeker willen zijn dat data op geen enkele manier zichtbaar is voor welke Amerikaan ook. Deutsche Telekom garandeert dat de data in dit datacenter blijft en dus binnen de Duitse landsgrenzen. Datacenterknowledge.com noemde het datacenter met gevoel voor drama al “High Tech Fort Knox”.
Zo richten de praktijken van de NSA inmiddels serieuze economische schade aan voor Amerikaanse bedrijven die geen poot meer aan de grond krijgen in Duitsland. Het zit onze Oosterburen vooral nog steeds hoog dat het mobieltje van bondskanselier Merkel werd afgetapt. Vorige maand schopte de Duitse overheid Verizon buiten, ten faveure van Deutsche Telekom.
Daar zal het zeker niet bij blijven. Ook Rusland zet een sterk protectionistische koers in: de Doema nam vorige week een wet aan waarbij het bedrijven wordt verboden om Russische data in datacenters te hosten die buiten de Russische landsgrenzen staan. Sterker: ISP’s die zich schuldig maken aan verdachte datatransport, worden direct geblokkeerd. Dit betekent voor veel bedrijven die zaken doen in Rusland dat ze vanaf 2016 zaken moeten gaan doen met een Russische colo of zelf een datacenter moeten bouwen in Rusland. Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven als Google of Facebook, maar voor elk bedrijf dat handel drijft in het land en daarbij data verwerkt die te herleiden is naar Russische ‘entiteiten’. Denk aan een webshop waarbij online wordt afgerekend: dat mag alleen nog als de shop in een Russisch datacenter wordt gehost.
Velen verwachten dat meer landen dergelijke maatregelen gaan nemen om de Amerikanen buiten te houden. Ook in Scandinavische landen en Frankrijk wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Het open internet is geweest. Totdat de Amerikanen het echt in de portemonnee gaan voelen. Of de schade dan nog hersteld kan worden, laat zich betwijfelen.
[advpoll id=”61″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]