Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strategie Interxion en Equinix loont: spin in cloudweb

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 juli 2014 10:00 uur

Strategie loont. Zoveel is wel duidelijk als je de berichten van Equinix en Interxion bij elkaar optelt. De maand juli was voor beide bedrijven tot nu toe een gouden maand. Beiden bedrijven bieden carrier-neutrale netwerk- en datacenterdiensten aan en hebben daarbij zwaar ingezet op de cloud. Niet om zelf clouddiensten te gaan leveren, maar wel om clouddiensten – vooral PaaS – te faciliteren, vanuit elke plek ter wereld. Voorzichtige conclusie: de markt voor leidende cloud-knooppunten komt meer en meer in handen van een paar grote spelers.

Begin deze week lanceerde Interxion Cloud Connect: een dienst waarmee ,,enterprise ondernemingen, service providers, system integrators en carriers de mogelijkheid krijgen om directe verbindingen te realiseren met meerdere cloud-platforms in de datacenters van Interxion.”  Eerder deze maand maakte Interxion al bekend dergelijke verbindingen met AWS en Azure te leveren vanuit haar datacenters. Veel “enterprise” ondernemingen – zeg: de Fortune 500 – deinzen tot nu terug om gebruik te maken van public cloud services die via het ‘open internet’ bereikbaar zijn. De kostenbesparingen zijn evident, maar security weegt nog net even iets zwaarder. Met private connections wordt een goed deel van die zorg weggenomen en zullen  meer bedrijven de sprong wagen, zo is de veronderstelling. Interxion positioneert zich handig als de spin in het web door deze verbindingen beschikbaar te maken.

En dan Equinix. Dat kondigde deze week aan in zee te gaan met CloudFlare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in CDN en security. Via CloudFlare kunnen hosters DDoS-aanvallen ‘afvangen’, al werd CloudFlare in Amsterdam in de afgelopen weken zelf flink gehinderd door storingen – mede door DDoS-aanvallen, aldus CloudFlare zelf. Desondanks groeien SecaaS-diensten zoals CloudFlare, maar ook bijvoorbeeld cloudproxy’s zoals van Akamai, als kool. Dat kan echter alleen als je de diensten echt dichtbij de klant kunt ‘afzetten’. Daarvoor heb je globale dekking nodig vanuit datacenters.

Door de deal met Equinix verdubbelt CloudFlare haar capaciteit. CloudFlare gaat vanuit alle Equinix-datacenters operationeel worden: dat zijn er ruim honderd. En met die datacenters bedient Equinix 450 cloud service providers over de hele wereld. De deal is daarmee interessant voor CloudFlare, maar beslist ook voor Equinix dat met de dienst een belangrijke schakel in CDN- en cloudsecurity krijgt; belangrijk in de propositie die Equinix voert richting haar klanten.

Voor kleinere colo’s en datacenterbedrijven wordt de cloud zo een stuk minder interessant. De grote stukken koek worden inmiddels allemaal verdeeld onder een paar grote partijen. Wat rest zijn kruimels: puur lokale initiatieven die juist in een wereld die ‘cloud’ heet, veel minder opleveren. Tenzij je bijvoorbeeld PaaS, DBaaS of SecaaS levert die via de grote colo’s en carriers ontsloten kunnen worden. Wereldwijd.

[advpoll id=”66″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.